2021. november 6., szombat

Kegyetlenség

Még egy  cseppet maradok az egészségügynél - leírom a bánatomat/bosszúságomat - ámbár semmin és senkin nem segítek vele...Igazából még meg sem könnyebbülök, és ezt a terhet sosem fogom tudni letenni. Mert igenis "cserbenhagyásnak érzem" - még akkor is, ha én jelen esetben vétlen vagyok....

Ezt még hétfőn, nov. 1-én írtam: 
A dolgok történnek. A napok múlnak. Az élet kegyetlen és a halál sem kegyelmes. Körbenézek magam körül és csak bajt látok.
Haldoklik a barátnőm, nem tudjuk hány napja van vissza. De lezárták a kórházat és hozzá, a haldoklók részlegébe (hospice osztály)  SEM lehet bemenni. Ezt  nem tudom megemészteni. Oltva vagyok. A nővérek bemehetnek, de ahhoz, akinek napjai vannak vissza, ahhoz senki nem mehet be ? Mégis mi indokolja ezt ? Itt és most már mindegy, hogy konkrétan mi (lesz) a halál oka és mikor következik be. És ő   e g y e d ü l  van. Még akkor is, ha megpróbálják neki megmagyarázni, hogy nem lustaságból nem megyünk, hanem mert ez az eszement előírás....Nagyon fájlalom...

Kép:  https://www.lssliving.org/services/hospice/


12 megjegyzés:

  1. Örülök a jelentkezésnek, már gondoltam Multmentönél érdeklödöm és most megelöztél aminek igazán örülök.
    Nehéz visszakapcsolni, de néha szükségessé válik kénytelen-kelletlen.
    Ami a látogatásokat illeti kórházakban otthonokban az valóban nagyon szomorú. Kizárólag szoros hozzátartozóknak lehet itt nálunk is ilyen esetben látogatni. Szomorú idöszak avagy evvel kell most már ezután élni, mig egy új virus variant megjelenik, és mi már túl vagyunk a huszadik oltáson és nem tudjuk meddig tart.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon bánt ez a dolog (látogatási tilalom a haldoklónál) - mert neki már szinte mindegy, miben hal meg, nekem viszont fontos lenne, hogy éreztessem vele, amíg lehet, mellette vagyok. De nem lehet....és ez szörnyű. És szerintem értelmetlen és igazságtalan....

      Törlés
    2. És embertelen is! (többet inkább nem írok, de mit mondjak, van egy véleményem erről az egészről )

      Törlés
    3. Csak azt nem értem, akik ilyen intézkedést hoznak, azoknak nem csak eszük, szívük sincs ?

      Törlés
  2. Kegyetlen dolog valóban de úgy mint az előző évben most sem tudunk semmit ellene tenni amit mondanak be kell tartani. Sajnos hogy ilyen embertelen a világ. Erősen gondoljál barátnődre neked ez kissé megnyugvást jelent szegény barátnőd is biztos megérti a maga módján mindezt a helyzetet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon nehéz ez, és fájdalmas. Azt érzem - hiába nem ez a helyzet, - hogy cserbenhagytam és ez nagyon rossz érzés. Nem fogok tudni "végleg" elbúcsúzni tőle, ha eljönnek utolsó percei, mert egyetlen embert engednek majd be hozzá - és az nem én leszek.

      Törlés
  3. Nincs látogatási tilalom a haldoklónál, valamint a nagy betegnél sem!, mert mint fentebb elhangzott csak a közvetlen hozzátartozót engedik be, természetesen előzetes egyeztetéssel. Ez pld. a Te védelmed mellett is szól, és nem amellett /mint írod, hogy neki már szinte mindegy miben hal meg/. Ne keseregj, gondolj Rá sokat szeretettel, gondolom meg is teszed.
    Neked pedig minél előbbi gyógyulást, és hozzá a rosszulléted felejtését is, hogy biztonsággal tudjad élni a mindennapjaidat!!!
    Lili

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Pécsi Irgalmas Hospice-be nem lehet bemenni. Ha majd haldoklik, akkor EGY egyetlen egy hozzátartozót fognak beengedni. Gondolhatod, hogy utána-érdeklődtem.
      Az én szerencsétlen barátnőmnek SENKI vér-szerinti hozzátartozója nincs. Az "örököse" és én, a barátnője, látogattuk. Az örökösnek fognak szólni, őt be fogják engedni az utolsó órákban- engem nem. Igen, gondolok rá és imádkozom érte, hogy mielőbb el tudjon aludni, s elmehessen ebből a csúf világból.
      Nekem változtatni kell az életstílusomon, miképp valahol már írtam, tudomásul kell vennem a koromat, s aszerint élni cselekedni. Öreg vagyok - tetszik, vagy se - tehát öregecskén kell élnem....

      Törlés
  4. Ha imádkozol érte ez a legtöbb amit tehetsz ebben a helyzetben, és ö érezni fogja a nemes lelkü barátnö jelenlétét akkor is ha ez fizikailag nem is vált lehetségessé. Erröl gondoskodik az aki a szeretetet megteremtette.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ebben hiszek és ez kicsit vigasztal....

      Törlés
    2. Igen, nem teszünk semmit a széphalálért. Bitó László a tudós, a költő ír erről. Nem az eutanázia az egyetlen, sőt! Beszéljünk róla, talán segít!

      Törlés
    3. Én úgy gondolom, hogy a lehetőségekhez képest, az utolsó percig kellene azzal együtt lenni, akit szeretünk. De jelen esetben legalább azt engednék meg, hogy tisztességgel és örökre elbúcsúzhasson az ember a barátjától.
      Elolvasásra ajánlom mindenkinek ezt:
      https://magyarnarancs.hu/lelek/kibekites-a-halallal-91130

      Törlés