2021. november 22., hétfő

Gondolataim a műanyagról

Nemrégiben láttam a neten egy jópofának tűnő megoldást a mélyhűtőbe helyezendő nylonzacskók lezárására: csavarostól le kell vágni a müag. palack nyakát,  ráhúzni a zacskóra, rácsavarni  a tetejét és máris kész.

Még van itt https://www.youtube.com/watch?v=xn-ueL38Cc8   pár ötlet a felhasználásra – de nekem ez a hűtőzacskós megtetszett – és mint ötletet pár ismerősömnek el is küldtem. 
Egyik kis barátnőm azt írta vissza, hogy ők műanyagot lehetőleg már nem használnak élelmiszer tárolásra.

Elgondolkodtam ezen… mert jó, hát tudom, hogy az egész világ csupa méreg már körülöttünk, (esküszöm, még a brokkoliban is van), de mégis mi lenne az, amiben praktikusan lehetne tárolni egy nagy mélyhűtőszekrénybe szánt ezerféle dolgot, a zöldbabtól a pulykanyakig ?

Kíváncsi lennék a véleményetekre, ti hogyan csináljátok ? Mibe lehet tenni az ételeket, ha NEM műanyag zacskóba/dobozba ???


A papír az esetek nagy százalékában eleve kizárható, főzött ételt ebbe nem tudsz tenni, de én még felvágottat sem papírostól teszek a fagyasztóba. 
Üvegdobozba ? Mondjuk hol szerzel ilyent és unpraktikus, rengeteg helyet elfoglal...

Minden, de ha jól végiggondolod, tényleg szinte minden elfogyasztott étel/ital valami módon érintkezik műanyaggal. Itt van pl. a pet palackos víz. Nem azt veszek már egy ideje, kaptam a gyerekekről egy vízszűrős jó drága kancsót. És az miből van ? Hát műanyagból – habár meg kell mondjam, egy csoda, mert valamelyest kiszűri a mi városi vízhálózatunkban található rendkívül sok meszet, amire többször panaszkodtam már. Na jó, de vajon a szűrőből mi megy bele a vízbe, ami esetleg nem olyan drasztikusan látható, mint a mész ???
(Csak úgy zárójelben, érdeklődtem házi víztisztító után... 200 ezer...) 

Vagy pl. a lisztek, morzsa, a cukor, a só és néhány más kisebb tétel - nálam szintén műanyag dobozban van - nehogymá' megkívánják a molyok.... Ezeket le lehetne cserélni üvegre, vagy fém dobozra és van is több üvegem, amiben ilyesmiket tartok, hogy rizs, zabpehely, magok, stb… de bizony vannak élelmiszerek műanyagban is.

Nem akarom tovább sorolni, mert még a piaci fejes salátát is műanyag rekeszben szállítják és nylon-zacskóba csomagolva viszed haza (Jó, ez nem kötelező, össze is vizezheted vele a kosaradban lévő cuccokat … )

Szóval a kérdésem: ti miben teszitek el az ételeket a mélyhűtőbe ???
Mert nekem a műanyagon kívül semmi más ötletem nincs. 

Itt egy cikk a palackos vízzel kapcsolatban: 
...és persze a mindenféle más petpalackos innivalóra is igaz ez. 

De ha az egészségügyi ártalomtól el is tekintenék, amit leginkább fájlalok, az az, hogy a hulladékként  megmaradt tárolóeszközök megsemmisítése, vagy átalakítása  - úgy tűnik - nem fontos a "világ" számára. Biztos láttatok olyan filmet, ahol katasztrofális állapotok uralkodnak, térdig járnak az emberek a műanyag szemétben. A vizeket nem is látod a petpalackoktól és belepusztulnak az állatok, mert lenyeltek valamit...
Nálunk pl. van már szelektált gyűjtés, de nem vagyok biztos benne, hogy a szeméttelepen is így kezelik a szemetemet, amit én gondosan 3 féle tárolóba válogatok....

Nem tudom, sajnos nem tudom a megoldást. De hogy ez így nem jó, az biztos.
Csak ott a baj, hogy néha lelkiismeretfurdalást érzek, mert ÉN IS használom alkalmasint ezeket az átkozott nylonzacskókat... Ugyan ritkán, de mégis használom...De ha nem ezt, akkor mit ? Nincs ötletem.... 

https://www.origo.hu/nagyvilag/20171206-ensz-hatarozott-muanyag-hulladek-szennyezes-oceanok.html





8 megjegyzés:

  1. Szia. Egyébként lehet kapni üvegből olyan tároló dobozokat, mint a műanyag társai. Viszont talán nem azzal van a baj, hogy műanyagot használunk, hanem ha eldobjuk. (szelektívbe is) Emlékszem rá, Anyukámnak soha nem volt új zacskója. Csak használt, kimosott, kisimítgatott zacskói és szatyorjai voltak. Valószínű mi vittünk valamit az újakban, amit ő mosott, simított. És lássanak csodát ugyanazt csinálom. Azért van amikor kidobom, de gyakorlatilag végtelen számban lehet újra használni. És mindennel így vagyok. Műanyag korban élünk. A fiataljainkat meg a vírusok megtanítják a "vedd meg és dobd el" élet jobbá tételére. Rémülten gondolok az unokáimra , hogy fogják abszolválni a kihívásokat, hiszen most semmi sem lehetetlen számukra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, láttam már ilyen üveg dobozt, de az a gond, hogy lényegesen több helyet igényel, mint egy nylonzacskó. Vagyis ebben tárolva az ételt, sokkal kevesebbet tudsz betenni a fagyasztódba. Ha megnéznéd az én hűtőmet (250 l-es) - hát egy kis boltnyi cucc van benne...Amúgy meg pontosan azt teszem, amit Te és Anyukád. Egy használat után a nylonzacskókat nem dobom el, hanem kimosom. Ehhez az erősebb fajta megfelel, mert a vékonyak sajnos nem hosszú életűek.
      Hogy a fiatalokkal mi lesz, azon nem gondolkodom...Reménytelen kitalálni, milyen változások várnak a világra, de e téren nem vagyok túl optimista.
      Viszont:
      Mostanában sokszor jut eszembe 1900-ban született Nagymamám. Vajon ő 30-40-50 évesen gondolt-e arra, hogy nekem milyen életem/jövőm lesz ? És ha gondolt volna, ki tudta volna-e találni azt, ami van most velem ?
      Hát, ezért nem töröm a fejemet a gyerekek jövőjén...
      "Elég a napnak a maga baja..."

      Törlés
  2. Én is használok a mélyhűtéshez műanyag zacskókat és csak annyit tudok tenni, hogy szelektíven gyűjtöm a szemetet. De egyébként a papír, ha nem újrahasznosított, szintén károsítja, a sok fa kivágása miatt, a természetet. Fel sem tudom sorolni, hogy mi-mindent kéne elhagynunk ahhoz, hogy elmondhassuk, természettudatosan élünk...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony nehéz maximálisan környezettudatosnak lenni, vagy tán lehetetlen is. Az ember próbálkozhat, takarékoskodhat, de az ősember életmódjához visszatérni már nem tudunk...Én is igyekszem sok mindent megtenni, de tudatában vagyok tehetetlenségemnek, vagy inkább azt mondom: határaimnak. A jóakarat/szándék ez esetben kevés.

      Törlés
  3. És, ha kimosod, akkor meg literszám pazarolod az értékes ivóvizet, ami a lefolyóban a szennyvízzel egyesül. Ez jó? Szerintem nem. De akkor mi a jó???

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nincs tippem...
      A legolcsóbb megoldás lenne, ha nem kellene enni és mégis életben maradhatnánk.

      Törlés
  4. Csak azt teheted, amit írsz, hogy többször használod a zacskókat, és a vékony fajtát meg soha el nem veszed,se piacon, se boltban, hanem viszel zacskót.
    Vasárnap láttam a Zöld Gömb fesztivál eladásait, ott hangzott el, hogy a műanyag újrahasznosítás a hollandoknál a legjobb, 25%, nálunk 8,6%.
    Szerintem az iparnak, a nagyoknak kellene tenniük a szemét keletkezése ellen, vagy ha már gyártanak, akkor vegyék vissza és dolgozzák fel újra. Csakhogy ez ellenkezik a profit érdekeikkel.
    Kb. 2 hete volt hír, hogy a Nestlé Bükön bővítette a macskaeledel gyártó kapacitását, és szó volt róla, hogy gondolkodnak a műanyag zacskó kiváltásában, mert csak ők évi 1 milliárd !!!) darabot használnak fel a macskakajához. És ez egyetlen gyártó egyetlen terméke (50 országba szállítanak. Ehhez képest mi az az 50 vagy 100 db, amit mi a legnagyobb erőfeszítéssel megtudunk takarítani?
    Helga

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt hiszem, ha valaki ki tudná számolni, hogy mennyi ételféleség kerül műanyagba, abból olyan hatalmas szám lenne, hogy el se hinnénk. Pedig - ha az ember végiggondolja - a bolti áruk jelentős része műanyagban kerül forgalomba és ami nem, azt mi tesszük (pl. szállítás miatt) abba - és ez valami femérhetetlen mennyiség, aminek az eltüntetéséról, ill. hasznosításáról nem beszélnek/ünk eleget...

      Törlés