2023. szeptember 7., csütörtök

Aki irtózik a pókoktól, ma ne olvasson !

Bizonyára páran tudják, hogy pók-kedvelő vagyok, míg voltak keresztesek a kertemben rendszeresen fotóztam, mi több etettem, sőt meglestem udvarlás közben őket....Aztán a keresztesek eltűntek...A pontos okát nem tudom, és csak reménykedem, hogy nem a kaszások ették meg őket.... Akkor viszont a klímaváltozás miatt tűntek el. Egyik lehetőség sem tetszik. Bevallom, azt egész eddig nem gondoltam, hogy a kaszások pókot is esznek - de hát most ez is kiderült valamelyik leírásból...

A pókoknak csupán távoli rokonai a kaszáspókok (Opiliones). Vannak ugyan pókok, amelyek külsőleg a kaszáspókokra nagyon hasonlítanak, pl. a lakásokba is behúzódó, egyébként köves oldalakon, sziklákon előforduló ál-kaszáspókok (Pholcidae), vagy a kis és a nagy álkaszáspók (Pholcius opilionides, ill. Ph. phalangoides). Ezek azonban külsejük ellenére valódi pókok: az elő- és az utótest szabályosan különválik.

A valódi kaszáspókoknál ugyanakkor az elő- és az utótest teljesen összeolvadt. Lábaik többnyire igen hosszúak. Az állat szükség esetén „megválik” lábától, így védi meg magát támadóitól. Ezek a lábak leválás után még néhány reflexszerű, „kaszáló” mozgást végeznek. Vannak közöttük korhadékevők, de akadnak ragadozók is, amilyen pl. a csigaevő kaszáspók (Ischyropsalis helwigii). Igen hosszú, törékeny lábúak a hosszúlábú kaszáspókok (Phalangiidae), amelyek bizonyos fajai lakásokban is előfordulnak (pl. a házi kaszáspók – Phalangium opilio vagy a fali kaszáspók – Opilio porietinus)




Javaslom elolvasni, (már akit érdekel) mert igen sok érdekességet tartalmaznak a leírások:

Kaszások:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kasz%C3%A1sp%C3%B3kok
Álkaszások:
https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81lkasz%C3%A1sp%C3%B3kf%C3%A9l%C3%A9k
(Be kell valljam, ezt az "álkaszás-valódi-kaszás" közti különbséget, vagy a "lábeldobást" eddig én se tudtam. Hát kérem holtig tanul az ember .....)

 

4 megjegyzés:

  1. Rakerestem a kedvencedre, majd figyelek, hogy a környéken van -e. Nem szeretem a pókokat, de nem is bántom. Aki a lakásba próbál lakni , azt egy befőttes üvegben kiviszem. Mert nem osztozom a lakasomon:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Te kis irigy :-) :-) Hiszen olyan kevés helyet foglalnak el....Na de a viccet félretéve, bevallom, azért bizonyos időnként én is "elrendezem" őket - mert hát a "póklakást" is kell takarítani. De nem sértődnek meg, idővel visszajönnek. (Szerintem) tudják ők, hogy nálam jó helyük van...

      Törlés
  2. Nagyon érdekes. Pókokról nem sokat tudok, de amit irtál a keresztesek eltünéséröl az igazán érdekes. Gondolom nem történt a kertedben nagyobb átrendezés. A kaszások a ketesztesek ellenségeik ha jól értettem. Gondolom azonban csak a kis fiatal keresztesekkel tudnak elbánni, és igy lassan kihalhattak. Miért nem jelennek meg újra, mint ahogy valamikor megtelepedtek, és nyújtanak új további megfigyelésekre alkalmat?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos nem tudom a választ. A kertben növényvédő szereket nem használok, a csigairtó meg a földön van, nem a pókok lakóhelyén.Már gondoltam, hogy valami "pókásszal" kellene értekeznem, talán meg is teszem, mert annyira sajnálom eltűnésüket. Sajnos anno nem csináltam a "Címkék" között pókos gyűjtőhelyet, de van sok bejegyzés a blogomban róluk. És hát töménytelen fotó a gépemen....Érdekes kis állatok, és nekem tetszenek, soha nem féltem, vagy undorodtam tőlük. Egyszer egy valamilyen kisállat kiállításon egy óriási (élő !) fekete pókot is a kezembe vettem. Többen körülöttem frászt kaptak. Én a gilisztától se undorodom...szóval vannak ilyen fura dolgaim....

      Törlés