2023. szeptember 20., szerda

Igenis vannak csodák

Olvasom a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület hírlevelében, hogy sikerült újra lefotózni a legidősebb meggyűrűzött kígyászölyvet. Így szól a tudósítás: 


A madarat még 2013-ban gyűrűzték fiókaként Budakeszin (Turny Zoltán), majd 2016-ban és 2017-ben látták Ároktő és Nagyiván közelében, 2021-ben pedig Balatongyörök közelében figyelték meg. Ez a legelső színes gyűrűvel ellátott hazai kígyászölyv, illetve az első színesgyűrűs is, amit költésben is sikerült megfigyelni 2021-ben.

A kígyászölyv hazánk ritka fészkelője. Magyarországon elsősorban középhegységi költőfaj, de létezik egy néhány párból álló síkvidéki állománya a Kiskunságban is. Előszeretettel fészkel olyan erdőállományokban, melyek déli kitettségű oldalak, nyílt területek közelében vannak. Vonuló, nálunk március és október között figyelhető meg. Az európai madarak döntő többsége a Gibraltári- és a Boszporusz-szoros átlépése után a Szaharától délre eső afrikai telelőhelyeire vonul.
Fotó: Bődör Bence.

https://www.mme.hu/hirek/legidosebb_ismert_hazai_gyurus_kigyaszolyvet_kaptak_lencsevegre


Most gondolj bele ! Itt vannak az adatai és egyéb infók:  https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%ADgy%C3%A1sz%C3%B6lyv

"...Testhossza 62-67 centiméter, szárnyfesztávolsága 185-195 centiméter. A hím tömege 1200-2000 gramm, a tojó 1300-2200 gramm...."

És képes átrepülni Afrikába... És ezt többször is meg tudta tenni...ha ezt a madarat 10 éve gyűrűzték....

Hol vagyunk mi hozzá képest ??????????


2 megjegyzés:

  1. Hát azt hiszem hogy mi sehol sem vagyunk hozzájuk képest...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én azon a repülési távolságon gondolkodtam el - azért 2 kg száll több ezer km-t...........hát..........micsoda szív, micsoda izmok,...micsoda csoda.

      Törlés