2023. szeptember 27., szerda

Szabó T, Anna verse

 "édsanya" kedves olvasóm ajánlotta nemrég Szabó T. Anna verseit. Nem szégyellem bevallani - nem ismertem őt - mint ahogy más mai költőket se nagyon - talán sajnos... Valahogy úgy alakult az életem, hogy én, aki a "Száz versek"-sorozatnak nem csak vevője, de szorgalmas olvasója is voltam, aki maga is rím-mániás és néha versíró - most meg már ritkán olvasok  verseket. Egyszerűen az idő mindenre nem elég...és mintha mostanában gyorsabban is múlna.

Szóval nézegettem,  válogattam Szabó T. Anna versei között - (persze nem az összeset átnézve) és egyet találtam, ami tetszett, ezt mutatom most meg annak, aki ide tévedt ma:

Szabó T. Anna – Elveszíthetetlen öröm


Nem igaz, hogy az élet rút, kegyetlen,
sok öröm van, elveszíthetetlen.
Van öröm, amely mindörökre tart,
nem árt neki szó, se tűz, se kard,
se fagy, se szélvész, átok vagy nyomor,
mitől a világ oly sokszor komor.
Van öröm, amely soha nem apad,
s ez az öröm: add másoknak magad!
Míg élsz, magadat mindig adhatod.
Adj szót, vigaszt, ha van, falatot,
derűt, tudást, vagy békítő kezet,
mindez Tiéd! Vesd másba s nézheted,
hogy nő vetésed, hozva dús kalászt,
s meggazdagítva lelked asztalát.
Csoda történik: minél többet adsz,
Te magad annál gazdagabb maradsz.


Adok a vershez még egy szál virágot az "őszülő" kertemből: 




6 megjegyzés:

  1. Nagyon szép nemes gondolatok és igazságok. Különösen a mai világ emberéhez szóló, mikor már a szeretet kihalóban van, sokszor ilyen érzése van az embernek.
    Nagyon tetszett, köszönöm hogy nékünk fáradozol, hogy örömöt adhass.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, ha tetszett...Én meg annak örülök, hogy néhányan még benéztek hozzám, kíváncsiak vagytok a gondolataimra. Látom a statisztikámból, hogy már nem vagytok sokan, épp ezért, azoknak, akik még visszatérnek hozzám igencsak hálás vagyok. A kommenteket meg külön köszönöm !

      Törlés
  2. Szép a vers amit választottál és a virágod is ide illő!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök Éva, hogy neked is tetszett, a vers. A kertemben idén elég sok ilyen virág volt, nem túl igényes, és dúsan virágzik. Több színárnyalatú van, nekem ez a lila a kedvencem.

      Törlés
  3. Örülök, hogy tudtam újat mutatni neked. Én szeretem a verseit és szeretem a férje, Dragoman György könyveit. Olyan fantasztikusan tudha leirni a retesteszta nyujtasat és sok minden mást is. Mindig csdalkozom és irigylem az effajta tudást és képességet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Itt is köszönöm, hogy felhívtad a figyelmemet a költőre, azóta már nézegettem verseit. Dragománt a Nők Lapjából ismerem....

      Törlés