2024. március 15., péntek

Geo-sztori: Hosszú, tudományos, de nekem tetszik

Ma is tanultam valamit....

Mindig is érdekelt a geológia meg a csillagászat. Ha rábukkanok valamire, ami kő, vagy „égbolt” – valószínű elolvasom. És immmmádom, amikor szobámban ülve vén fejjel is felfedezőnek érezhetem magam – merthogy (bár nem a helyszínen), de mégiscsak ma is felfedeztem valamit.
Ma pl. a chevron redőket….Sosem hallottam még csak a nevüket sem. „Összekapartam” a netről, amit tudni érdemes….

Chevron

Az ékzárvány a geológiában egy élesen tagolt sziklaképződmény. Az ékzáródások szabályos, egyenes lapokkal és éles zsanérokkal rendelkező hajtogatott rétegek. Ezek a redők V-alakú rétegek sorozatát hozzák létre.
A nyomófeszültség hatására alakulnak ki. A redők szöge általában 60 fok vagy annál kisebb. Az ékzáródást segíti, ha az ágyazat különböző összetételű rétegek között váltakozik. A turbiditok*, amelyekben homokkövek és palák váltakoznak, tipikus geológiai környezetet jelentenek az ék alakú redők kialakulásához. Az ékzárványok a szárazföldi lerakódásokban is kialakulhatnak, különösen ott, ahol homokdűnék vannak.
Az ékzáró redők szabályos, egyenes végekkel és éles zsanérokkal rendelkező redős rétegek. Jól kifejlődve ezek a redők V alakú ágyak sorozatát hozzák létre.
A turbiditok, amelyekben homokkövek és palák váltakoznak, a chevron-redők tipikus geológiai környezetét jelentik.
Érdekesség, hogy a chevronok kialakulhatnak szárazföldi lerakódásokban is, különösen ott, ahol homokdűnék vannak.

* Ezek után természetesen rá kellett keresnem a „turbidit”-ra mert azt a szót se ismertem: „Zagyárból lerakodó, sajátos üledékszerkezeti jegyeket mutató üledék.”

Magamnak –mint fontos weblapot - itt megjegyzem ezt: https://tamop412a.ttk.pte.hu/files/foldrajz1/www/ch01.html

És akkor ennyi szövegelés után itt vannak a képek, nézegetésük közben gondolj arra az erőre, ami ezeket létrehozta. Szerintem az első a legfantasztikusabb, bár nagyon szívesen a helyszínen megnézném mindegyiket:
(Csak zárójelben: az alábbi linken rengeteg fantasztikus kép és magyarázat van:






Gleccseren is van ilyen....

Ezt utólag  találtam, svájci kép, Berni Alpok: 


Hát nem fantasztikus ???

Van itt még néhány nagyon különös fotó, még különösebb helyszínekről:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése