2024. március 24., vasárnap

Tavasz-Gyükés-Virág-fotók 2.

Lehet, hogy nagyon unalmas lesz ez a mai bejegyzés, hiszen szinte semmi más nincs benne, csak képek. De annyira élvezetem és annyira jó volt (mint a boldog régi időkben) gondolatok nélkül csak úgy menni  és kattintgatni. Itt is egy csoda - ott a másik...Nem tudok betelni velük. Milliószor láttam...és mindig csodálom őket. A mai meglepetés a kónya-vicsorgó volt, mert  eddig csak egy helyről tudtam, ahol meg lehet ilyenkor találni, és most meg, abban a szörnyűséges dzsungelben, a haldokló patak partján négy helyen is találtam...Nekem az ilyesmi is határtalan örömöt tud okozni. És megint senki, de senki nem járt erre, már majdnem kiértem az útra, amikor egy kutyás lánnyal, majd nem sokkal utána egy futó férfival találkoztam. Másfél óráig ember-nélküli természetben voltam. Csak a virágok, a föld, az ég, a fényképező   meg én...

Igaz,egy kutya hiányzott a tökéletes boldogságomhoz.

Ezen kívül még nyolc pitypangos kép készült....

Azt hiszem, ez a mezei aszat termése, de nem esküszöm meg rá. Ha valakinek van jobb ötlete, kérem, írja meg....


                                                              
                            Imádom a mohákat, zuzmókat is.         
         
Télizöld meténg

       Hivatalos neve:fürtös gyöngyike én meg kulcsocskának ismerem....

Olocsán csillaghúr

Medvehagyma is van rengeteg

Szelíd árvacsalán

Kék ibolya viszonylag kevés van


És végül a nap sztárja: a kónya vicsorgó. 





Ez pedig egy furcsaság: "albínó" lóhere:



Nem hagyott nyugodni a dolog...csakis erről lehet szó: 

"Az abinizmus genetikai rendellenesség, amely megnyilvánulhat az állatokban, de a növényekben is. Ugyanúgy, mint egy albínó embernek intézkedéseket kell tennie a védelme érdekében, egy növénynek is ugyanezt kell tennie, de ... az ő esetében a dolgok sokkal bonyolultabbak.

Mint tudjuk, az albinizmus a pigmentek hiánya. Amikor ez egy növényfajjal történik, annak élete komoly veszélyben van, mivel a hiányzó pigment klorofill, és nélküle nem képes fotoszintetizálni, ezért táplálkozni vagy növekedni. De, hogyan hat az albinizmus pontosan a növényekre?

Az albinizmus genetikai rendellenesség, amely a tirozinázok szintézisében mutatkozó hiány következménye, amelyek a melanin képződéséért felelős enzimek a melanocitákban, amelyek pigment sejtek. Bármely élőlényben megjelenhet, legyen az növény vagy állat (beleértve az embert is), sőt az is előfordulhat, hogy például egy növénynek van egy albinizmusáért felelős génje, amely nem nyilvánul meg benne, hanem csak a leszármazottainak egy részében....

Itt is lehet olvasni a növényi albinizmusról:
és itt vannak albinó virágok:

Szóval ez egy albinó lóhere !!!!

Ha mégsem az, de te tudod, hogy mi, kérlek értesíts !!!
Köszönöm !

4 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek! Az ilyen vadvirágokat látva mindig arra gondolok hogy ez milyen természeti csoda hogy ezeket senki nem gondozza és minden évben újra gyönyörködni lehet bennük!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jobban szeretem ezeket minden rózsánál, szegfűnél és egyéb kerti virágnál....

      Törlés
  2. Nagyon jó kirándulás lehetett, csodás összeállítás, a különlegességekkel! Én is nagyon szeretem a vadvirágokat. Kónya vicsorgóval mi is nemrég találkoztunk, elég ritka, mert nem igen lehet látni. Nagyon jópofa neve van 😊.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Engem meglepett, hogy a nagyon mostoha körülményei ellenére az elmúlt évekhez képest szaporodott...Szegénykém nem ismert, nem látványos virág, tán más el is tapossa, ha a levelek közé bújva látszik csak (nem úgy, ahogy én a fotózás kedvéért "kitakartam"...)

      Törlés