2024. március 5., kedd

Apró csoda: a kolibri

Tudtad ? Egy kolibri szíve percenként ötszázat dobban. A parányi madár vándorlása közben több száz km-t is képes leszállás nélkül megtenni.




- Több mint 300 kolibrifajt ismerünk, melyeknek zöme Amerika trópusi területein él, bár néhány fajuk Észak-Amerikában egészen Kanadáig honos, mások pedig dél felé egészen Chiléig elterjedtek.
- A kolibrik a legkisebbek az összes madár közül: pl. a méhkolibri t
esthossza 6 centiméter, testtömege 1,6-2 gramm, a törpekolibri is hasonló.
- A testméretéhez viszonyítva a szuronyos kolibrinek (Ensifera ensifera) van a leghosszabb csőre.


Az általában káprázatosan tarka, irizáló tollazatú hímek büszkén parádéznak a meghódítani kívánt tojó előtt – a torkukon lévő ragyogó folt a hódító magamutogatás fontos kelléke. A párzás után azonban a nőstények magukra maradnak, rájuk hárul a fészekrakás gondja: kiszemelnek egy rejtett helyet, gyakran ágvillát, zuzmóból, mohából és pókhálóból készítik el mély, csésze alakú, jól álcázott fészküket a két fehér tojás számára.

A költési időszak a fajtól függően 14–19 napig tart, a picurka fiókák vakon és tehetetlenül jönnek a világra. A tojó ettől kezdve megszámlálhatatlan apró rovart hord haza, hogy táplálja kicsinyeit. A fészek mellett egy helyben lebegve, óvatosan helyezi fiókái éhesen tátogó csőrébe a felöklendezett élelmet. A kicsik elég lassan fejlődnek, átlagosan három hetet töltenek a fészekben, a kirepülő fiatal kolibrik tollazata viszont már teljesen kifejlődött, és repülési tudományuk megközelíti a szüleikét.



 Valamennyi kolibrifaj nektárral táplálkozik, méghozzá nem akárhogyan: a lecsüngő trombita alakú virágok előtt lebegve, hosszú, ecsetszerű nyelvükkel gyűjtik össze a kehelyből a cukros nedvet. Az apró madarak gyakran csak szürkületkor pihennek meg egy ágon – ilyenkor anyagcseréjük és test-hőmérsékletük jelentősen lecsökken. Kábulatukból csak a másnapi felmelegedés ébreszti fel őket.  

(Halk megjegyzés a végére: sajnálom, hogy itt nem élnek és még jobban, hogy én nem jutottam el élőhelyeikre...)


https://sokszinuvidek.24.hu/mozaik/2016/07/31/alig-2-grammos-a-vilag-legkisebb-madara/   

https://divany.hu/vilagom/vilag-legkisebb-madara-kolibri/

2 megjegyzés:

  1. Helyes kis madár, tudtam hogy kicsi, de hogy ennyire? És hogy ennyit ver a szíve, ezt sem tudtam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Engem is megdöbbentett az a fotó, ahol kézben tartják...Állandóan van új felfedezni való ! :-)

      Törlés