2024. március 24., vasárnap

Hogy miket találok....

... ezeket se hallottam még soha:   Ha gyakran van maradék pékáru, érdemes összegyűjteni, a száraz kenyér és kifli a kertben kiválóan hasznosítható! A szokatlannak tűnő módszer rendkívül hatásos.

... a száraz kenyérből tápoldatot kell készíteni… A kenyérben található tápanyagok mellett ez a tápoldat védi is a növényeket a gombás fertőzésektől, ráadásul a benne lévő élesztő hatására gyorsabb lesz a növekedés. ….. szereti a kertben a padlizsán, a paradicsom, a tökfélék és a földieper is. Ugyanakkor a hagymára, fokhagymára, krumplira inkább más tápoldatot alkalmazz.

Így készítsd el:

A száraz kenyeret, kiflit vagy zsömlét törd apró darabokra, tedd egy nagy méretű befőttesüvegbe, és öntsd fel vízzel. Ezután jöhet az érlelés: hagyd legalább egy hétig állni, hogy erjedjen a keverék. Ha letelt az idő, szűrd le a tápoldatot, hígítsd fel 1:3 arányban, vagyis 1 rész tápoldathoz önts 2 rész vizet. Heti egyszer ezzel öntözd a növényeidet víz helyett.

És a fokhagymáról is mi derült ki ?

Nem véletlen, hogy a hobbikertészek kedvence a fokhagyma. Egy-egy megtisztított gerezdet a szobanövények földjébe lehet szúrni. Az fokhagyma erős illata elűzi a rovarokat, hatóanyagai pedig meggátolják a penészedést. Azt viszont nem szabad hagyni, hogy a gerezd kicsírázzon és gyökereket eresszen, mert elszívja a tápanyagot a növényektől. Néha érdemes lecserélni a gerezdeket.

https://ripost.hu/otthonka/2024/03/foghagyma-novenyek-praktika

...szóval nem csak így lehet használni.....

8 megjegyzés:

  1. Hasznos tippek, a fokhagymát érdemes a teraszon is földbe dugdosni mert állítólag a poloskák sem szeretik az illatát.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ki fogom ezt próbálni, mert minden évben tönkreteszik a paradicsomomat. Ha egy poloska megszúrta, az már nem igazán élvezhető....

      Törlés
    2. Az ajánlott linket megnéztem és már elkészítettem a fokhagymás-ecetes locsolásra szánt keveréket . Erkélyen és a lakásban is adok egy kis támogatást a virágaimnak . Köszi hogy ilyen jó dolgokra találsz és megosztod velünk !

      Törlés
    3. Szívesen ! És örülök, ha valamiben segíteni tudtam. Írd majd meg kérlek, hogy működik-e a dolog nálad ?

      Törlés
  2. Érdekes, hogy mik vannak! Erről én sem hallottam még...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom, a kenyérrel kísérletezem-e majd, de ezek az átkozott bogarak (poloskák) megkeserítik az életemet. Annyi bosszúságot okoznak, ha nem veszem őket időben észre...De elég ravasz vagyok, már csecsemő korukban kiirtom őket - ha megtalálom a fészküket....(Hétszer vedlenek !!!)

      Törlés
  3. Szemezgetek ezzel a fokhagymás piritóssal !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pontosan így vagyok én is, ezért határoztam el, hogy holnap ez lesz a reggelim....

      Törlés