2024. március 14., csütörtök

Smarni

Soha nem hívtuk császármorzsának, nálunk ez az étel mindig is smarni volt. Nem egy nagy kunszt elkészíteni, mégis idejét se tudom, mikor ettem utoljára. Igenám, de az én agyamban a smarni csak és kizárólag sok  mazsolával és hecsedli lekvárral ehető. (Na, most megint magyarázkodhatok, hecsedli = csipkebogyó.)

Igen, ez az a lekvár, amivel a legislegislegöbbet kell vacakolni, mire elkészíted. Már a szedés is gyötrelem, az aprócska vadrózsatermést begyűjteni, felvagdosni, magját kikaparni, megfőzni és végül ebből készül sűrítéssel, cukor hozzáadással a lekvár. Egy napi munka minimum....Na de mi lesz belőle !!! Mennyei, csodálatos, semmihez nem hasonlítható lekvár...Sok munkával egy kevéske... 

Szóval feláldoztam egy ilyen, kincsként őrzött lekváromat a mai ebédhez. Láthatod az üvegre ragasztott címke dátumát, 2018-ban készült, igen és semmi, de semmi baja. Hja, jól volt elkészítve....

Mennyei finom ....volt.


2 megjegyzés:

  1. Nálunk is smarni volt mindig is a neve. Mi is szeretjük, sárgabarack lekvárral, de hecsedli lekvárral is finom lehet.
    Kb. két-három évente teszek el hecsedlit, addig ki szokott tartani egy-egy lekvár főzés. Elég macerás, az biztos 😊.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyszer próbáltam "bótit" venni - hát nem tudom, azt miből készítik, de förtelmes volt. Inkább spórolok a sajátommal - de nem veszek másikat. Igaz, semmilyen bolti lekvárt nem eszem, csak azt, amit én főztem be.

      Törlés