2024. március 11., hétfő

Utálom az ilyen cikkeket.

Veszélyes élni. Manapság különösen. Viszont valamibe meg kell halni. Az élet már csak ilyen....
De közreadom, amit olvastam. Engem nem különösebben érdekel, azt eszem, amit megszoktam. Mert csak a cikkben írtak miatt nem fogom abbahagyni a kelkáposztát, vagy az őszibarackot, és fogok helyett avokádót, meg papayát enni.
https://magyarmezogazdasag.hu/2024/03/08/12-gyumolcs-es-zoldseg-amely-a-legmagasabb-novenyvedoszer-maradvanyokat-tartalmazza/2/

A piszkos tizenkettő
Ez az a 12 gyümölcs és zöldség, amely a legnagyobb mennyiségű növényvédőszer-maradványt tartalmazta. Az EWG azt ajánlja, hogy lehetőség szerint vásároljunk bio változatot ezekből a termékekből.
EPER, SPENÓT, KELKÁPOSZTA, ŐSZIBARACK, KÖRTE, NEKTARIN, ALMA, SZŐLŐ, CSÍPŐS PAPRIKA, CSERESZNYE, ÁFONYA, ZÖLDBAB.

A tiszta tizenöt
Szintén hasznos lehet a Clean Fifteen lista. Nem mindenkinek van hozzáférése vagy erőforrása ahhoz, hogy bioélelmiszereket vásároljon – így annak ismerete, hogy mely termékeket lehet hagyományos formában is biztonsággal megvásárolni, nagy segítséget jelenthet. A következő gyümölcsök és zöldségek nagyon csak nagyon kis mennyiségben vagy egyáltalán nem tartalmaznak peszticideket.
AVOKÁDÓ, CSEMEGEKUKORICA, ANANÁSZ, HAGYMA, PAPAYA, ZÖLDBORSÓ, SPÁRGA, KIWI, KÁPOSZTA, GOMBA, MANGÓ, ÉDESBURGONYA, GÖRÖGDINNYE, SÁRGARÉPA.

https://magyarmezogazdasag.hu/2024/03/08/12-gyumolcs-es-zoldseg-amely-a-legmagasabb-novenyvedoszer-maradvanyokat-tartalmazza/2/



Mi az EWG ? Kérdezheted...Nos ez: A Környezetvédelmi Munkacsoport egy amerikai aktivista csoport, amely a mezőgazdasági támogatások, a mérgező vegyszerek, az ivóvíz szennyező anyagok és a vállalati felelősségvállalás területén végzett kutatásra és érdekképviseletre szakosodott..

Imádom, amikor Amerikából mondják meg nekem, hogy a 200.000 Ft-os nyugdíjamból mit vegyek....

2 megjegyzés:

  1. Én sem szoktam figyelni az ilyen híreket... de bármelyik gyümölcs vagy zöldség tartalmazhat növényvédő szert, vagy más káros anyagot, ha azt éppen azzal kezelték. És a tiltólistán lévők is lehetnek egészségesen, ha az egy kiskertben cseperedik fel. Én inkább kistermelőtől vásárolok zöldség és gyümölcsféléket, abban jobban bízok. Persze mi is megvesszük üzletláncban is, mert sokszor olyan szépek, csábítóak.... a lényeg, hogy úgysem tudjuk meg, hogy mit eszünk! Sajnos!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az az érzésem, hogy ebben a megkeveredett világban már semminek se tudod az eredetét, a tartalmát, a hasznát, vagy a kárát.Túl bonyolulttá vált minden, az egész élet. Nem tudom, nagymamám (1900-1983) ifjú korában voltak-e, - de nem hinném - ilyen problémák, de valami történt itt 1945 után, tán az atombomba őrjítette meg titokban az egész világot csak erről nem beszél senki. Egy biztos, nem nagyon sajnálom, hogy kifelé megyek belőle, és szánom az itt maradókat.

      Törlés