2024. június 10., hétfő

Víz - ügy

(Bocsánat, ha ez most keveseket érdekel - vagy túl szakmai a szöveg - nekem nem volt az, sőt....micsoda emlékeket ébresztett...)

"A globális klímaváltozás az egész világot érinti, hazánk a helyzet súlyosságát tekintve a középmezőnyben mozog – hiszen a mediterrán vidékeken például nagyobb a hőhullámok mértéke – viszont nem dőlhetünk hátra amiatt, mert másnak még rosszabb. Ettől számunkra ugyanis nem lesz egyszerűbb a megoldás....

A legkritikusabb Magyarországon az a változás, hogy a téli hónapok rendkívüli módon melegedtek, míg a nyári hőhullámok erősödtek és tartósabbá váltak. Ezekkel együtt felgyorsul a víz körforgásának folyamata (megemelkedett a párolgás, gyorsult a lefolyás), amely szélsőséges helyzetekhez vezet. Így lehet, hogy egyszerre kell megküzdenünk az aszállyal és az árvizekkel is....

A közelgő árvíz nem jelenti az vízhiány megszűntét, hiszen előbbi a külföldi vízgyűjtőkön összegyűlt csapadék miatt érkezik hozzánk. 

A szélsőségre és a klímaváltozásra utaló jel, hogy egyre kevésbé kézzelfoghatóan, pontosan tudják előre meghatározni a szakemberek a lehetséges tetőzéseket. Míg 2013-ban centiméterre képesek voltak megjósolni ezeket a jellemzőket, addig most az elképesztően modern modellezési lehetőségek sem adhatnak teljesen egzakt válaszokat, mivel szinte kiszámíthatatlan, hol, mikor, mennyi csapadék esik még.

A klímaváltozás következményeként mára szinte minden esetben szélsőséges helyzeteket szükséges előrevetíteni és vizsgálni. Ha nincs csapadék, akkor hosszan tartóan van hiány, ha pedig eső esik, akkor egyszerre kiszámíthatatlan mennyiség zúdul ránk. 

2024.június eleje: Abból a szempontból mégis bizakodók lehetünk, hogy Magyarországot valószínűleg kizárólag a felső-dunai bajor vízgyűjtőről érkező csapadékmennyiség érinti majd: ami szintén jelentős feladatot ad, de nem vezet a németországihoz hasonló krízishelyzethez.

Nos, van árhullám, még ha nem is olyan mértékű, mint Németország egyes vidékein. És lesz szárazság, amitől talán lassan már majd egész Európa szenvedni fog."

https://wmn.hu/wmn-otthn/62758-tartosan-vizhianyos-idoszak-es-arviz-egy-idoben--egyre-tobb-szelsoseggel-szamolnak-a-szakemberek-

Valahogy nem szívesen gondolok arra, mi lesz itt majd 50-100 év múlva - ámbár..........majd fentről (vagy lentről?) szurkolok az itt-maradottaknak, hogy bírják ki valahogy.

Friss hírek itt:https://www.ovf.hu/


A védekezési munkálatokhoz eddig a miskolci, pécsi, székesfehérvári, budapesti központú igazgatóságoktól érkezett segítség, de az érintett területekre jönnek még a szolnoki, a nyíregyházi, a debreceni és a gyulai kollégák is. Az ország egész területéről összesen csaknem 400 vízügyes szakembert mozgósítottak, akik a társszervek és a lakosság bevonásával eddig már mintegy 120 ezer homokzsákot készítettek elő a közel 2,5 km hosszú nyúlgát kiépítéséhez.

https://www.ovf.hu/hireink/sajtohirek/egesz-ejszaka-dolgoztak-a-vizugyesek-a-rabanal-kormendnel-ma-rekord-kozeli-tetozes-varhato


2 megjegyzés:

  1. Félő, hogy még sokkal rosszabb lesz évről-évre a szélsőséges időjárás.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Teljes mértékben egyetértek veled, nekem is ez a félelmem....de ugyanakkor azt is gondolom, hogy ha holnaptól változtatnánk az életmódunkon, meg mindenen, amit eddig rosszul csináltunk - már akkor se lenne lehetőség arra, hogy "megússzunk" egy újabb "világvégét"....

      Törlés