2023. július 19., szerda

Jövőkép ?

 

https://www.blikk.hu/aktualis/veszhelyzet/idojaras-hoseg-erdotuz-svajc/


„Stephen Hawking sötét jövőképet festett elénk, mely talán már nincs is olyan messze. Nem kertelt a tudós: halála előtt elárulta, hogyan pusztul ki az emberiség
Stephen Hawking brit tudós 2018-ban hunyt el. Tanulmányaiban gyakran visszatérő téma volt az idő, a világ keletkezése – és annak pusztulása. Különösen a halála előtt foglalkoztatta az a téma, amely már régóta aggasztja a tudósokat és klímaszakértőket.

Stephen Hawking két elméletet dolgozott ki a világ pusztulásával kapcsolat.
Az első elmélet a csillagokhoz köthető: eszerint ha a csillagok kifogynak a tartalékaikból, akkor az univerzum sötétségbe fog borulni.

A második elmélet a túlnépesedéssel áll kapcsolatban. Hawking feltételezése szerint a folyamatosan növekvő emberiség száma oda vezet majd, hogy 2600-ra talán már el sem férünk a Földön. A növekvő népesség akkora mennyiségű villamos energiát igényel majd, melynek következtében a Föld gyakorlatilag tűzgolyóvá válik. Ezzel kapcsolatban fontosnak látta leszögezni, hogy talán érdemes lenne minél hamarabb egy másik, lakható bolygót keresnünk magunknak a katasztrófa kiküszöbölése érdekében – adta hírül a Promotions oldala.

A globális felmelegedés és a klímakatasztrófa már régóta aggállyal tölti el a tudósokat és klímaszakértőket. A kutatók jelenleg 20% esélyt jósolnak annak, hogy még 2024 előtt bekövetkezik a klímakatasztrófa. Ebben az esetben a következmények közt szerepel az extrém időjárási jelenségek (hurrikánok, aszályok, erdőtüzek, árvizek) tengerszint emelkedés, élelmiszerbiztonság problémái, a biodiverzitás csökkenése és egészségügyi problémák (fertőző betegségek) nagyobb kockázata. A világvége azonban nem köthető egy pontos dátumhoz: amennyiben pedig az emberiség hajlandó törekvéseket tenni, annak elkerülése érdekében, annál nagyobb eséllyel biztosíthatunk az utánunk érkezőknek egy fenntarthatóbb jövőt! "

Kinek és hogyan és hol kellene elkezdeni ? Mindenki azt várja, mondja meg valaki, mit ne csináljak, és azt akkor más se tegye.(Pl. ne használjak autót…) De azt gondolom bizonyos földrészeken az se lenne baj, ha fogamzásgátlóval etetnék az embereket. Nem hiszem, hogy ki tudunk bújni ebből az ördögi körből, amit mi magunk teremtettünk magunk köré. Marad tehát a világvége. Remélem nem élem meg és előbb meghalhatok.

4 megjegyzés:

  1. Saját magunk sírját ástuk meg. Biztos vagyok benne, ha az ember nem létezne a Földön, vagy úgy élne, ahogy a 19-20. századig, a klíma sem változott volna hirtelen pár év/évtized elforgása alatt ilyen drasztikusan.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizonyos fokig egyetértek - de azt is tudni kell, hogy a Föld forgástengelyének változása IS okoz(hat) időjárási anomáliát....De szerintem is hibás a változásban az emberiség is. Elsősorban a szaporodása miatt.....

      Törlés
  2. Nem egy szívmelengető téma de szomorú hogy ez van. Föld megmentése a mi és a következő generáció élhetőbb jövőjét is biztosítaná de sajnos hogy ennek a problémának a megoldását is akadályozza az önző pénzhajszolás ami mindennek a mozgatója! Itt nem az a fontos hogy egészséges föld legyen ahol termelni lehessen , elveszik a termőföldet hogy gyárat építhessenek rá bármi áron!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És ha csak ez lenne !! Hidd el a mértéktelen szaporodásunk a fő ok. Nézd meg ezt - hátha nem ismered: https://www.worldometers.info/hu/

      Törlés