2023. július 11., kedd

Pitypang, gyermekláncfű, de nem kutyatej

 


Helló ! Pitypang vagyok.

Sokan füveznek, de barát vagyok, és segítek neked! Amikor látsz, jusson eszedbe, hogy én vagyok az EGYETLEN, aki azon a bizonyos helyen akar és tud fejlődni. Mert:

Vagy túl tömör/kemény/taposott a talaj, és a gyökereimmel szeretném meglazítani neked. Vagy túl kevés a kalcium a talajban - ne aggódjatok, a leveleim elhullásával pótolom nektek.

Vagy túl savas a talaj. De ezen is javítani fogok, ha adsz rá esélyt.

Vagy természetesen a fenti okok keveréke.

Azért vagyok itt, mert a talajodnak szüksége van a segítségemre, szóval a legjobb, ha hagysz nőni anélkül, hogy zavarnál! Ha minden rendbe lesz, újra eltűnök, ígérem!

Megpróbálsz idő előtt eltávolítani a gyökeremmel? Bármilyen aprólékos is vagy, 2x olyan erősen térek vissza! Csak addig, amíg a talaj meg nem javul.

Még a növekedésemből is meg lehet mondani, hogy melyik stádiumban van a segítségem. Ha a leveleim laposak a földön, akkor még messze nem állok készen, de ha mind felnyúlnak, akkor már messze járok az utamon.

Valami teljesen más, hogy én vagyok az első virágzók egyike tavasszal, így a tavaszt/nyárt hirdetem nektek.

Napközben, ha meleg van, kibontom a virágaimat, de este, ha kihűl, gyorsan újra becsukom. Sőt, ha napközben nincs elég meleg, akkor egyáltalán nem nyitom ki!

Virágaim az első táplálék a rovaroknak téli álmot követően és a legtöbb növénytől eltérően nekem virágporom ÉS nektárom van, nem csak egyik VAGY másik! És nagylelkű vagyok velük!

Amúgy még nektek is finomak a virágaim, tudtátok? Régen a szegények mézének (vagy aranyának) hívtak, mert olyan édesek a virágaim pl. lekvárban, szószban vagy salátában! Az internet tele van receptekkel - nézd meg őket.

De várj május végéig vagy később, mielőtt elkezdenél szedni, és még akkor se válassz ki mindent! A biodiverzitás és a méhek nagyon hálásak lesznek!

 


A FB.n találtam. Annyira aranyosnak kedvesnek, hasznosnak igaznak tartom, hogy helyet kapott itt nálam is...

És megemlítem én is, hogy sokan keverik a neveket. Ez a fent leírt kedves virág NEM KUTYATEJ !!!
Amit kutyatejnek hívunk, így néz ki (bár többféle változata van), itt olvashatsz róla: https://hu.wikipedia.org/wiki/Kutyatej

Színeváltó kutyatej


5 megjegyzés:

  1. A pitypangról régen természetesen nem a világhálón de azért lehetett tudni hogy értékes növény, Kb.. 40 évvel ezelőtt már édesanyám használta, hallotta valakitől hogy jó a cukorbetegségre friss virágokat szedte és fogyasztotta a gyógyulás reményében !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sokszor jut eszembe, hogy a sok ilyen-olyan tabletta helyett nem lenne-e okosabb gyógyteákat inni....De csak a gondolatnál maradok és nyelem a tablettákat...Ki tudja helyesen cselekszem-e ?

      Törlés
    2. A tablettákról ne mondjál le de azért gyógyteát lehetne innod! Kisebb megszakításokkal de én hosszú évek óta iszom citromfű és galagonya teát. Mikor stroke-t volt akkor javasolta egyik kezelő orvosom a nagymamája itta a galagonya teát.

      Törlés
  2. Tényleg kedves ez a kis írás, tele hasznos információval. Én is csináltam már belőle pitypang mézet, a blogomon is fent van, már jó pár éve. Finom volt.
    Gondolom valami méztermelő lehetett, aki jól le is teremtett, mindent írt, csak szépet nem, hogy hogy képzelem azt, hogy ezt méznek nevezem! Aztán kijavítottam pitypang szirupra a nevét.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hmmmm.... Ki törődik azzal, hogy egyesek mit mondanak ? A... zemberek pitypangmézként ismerik és pont. De okostojások mindig is voltak és lesznek....

      Törlés