2023. július 8., szombat

Meggyes beszámoló

Sokszor elgondolkodom, hogy  van-e értelme a befőzésnek ? Aki csinálta/ja, az tudja, hogy nem kis munka. Megvenni és hazavinni a gyümölcsöt, (vagy leszedni) megpucolni/kimagozni/ledarálni – szóval előkészíteni. Aztán főzni a gázon, ami nincs ingyen. Majd hozzáadni a cseppet sem olcsó cukrot. Természetesen kellenek hozzá üvegek, melyeket alaposan el kell mosni a 700 Ft-os vízzel. Kell hozzá celofán, a tetejére Na-benozát. Majd utána – a képen is látható csatateret tisztába kell tenni….

Aztán dajkálni az üvegeket jó melegben, legalább 24 órát, megcímkézni….és csak ekkor mehet a helyére…
Amikor kinyitsz egy ilyen kis üveget – mindez a fáradozás nem látszik….
Kétségtelen, egy nagy előnye van: tudod mi van az üvegben…
Nagyon örülök, hogy a gyerekek is átvették ezt a (családi)  szokást, vállalják a fáradságot, a „macerát” azért, hogy tudják mit esznek. 

A  „csatatér”....

Dunsztolásra előkészítve


A "spájz" és a befőzött, eltett  dolgok egy része ( a kajszilekvár még tavalyi, az uborkák nincsenek a helyükön és a paradicsom se kész még... )


Most kell elkészíteni a  világ legcsodálatosabb meggylikőrjét is.
Hozzávalók:
3 kg.meggy (magozatlan)
2 kg.cukor
1 lit.alkohol
Egy nagy üvegbe tölteni mindezeket, lekötni és karácsonyig valahová jól eldugni, nehogy eszedbe jusson időnként kóstolgatni. Nem kell kevergetni. 
(Kóstolni azért nem kell, mert ez esetben sajnos  decemberre elfogy !!!) Az ünnepre így csodás meggylikőröd lesz és fantasztikus szeszes-meggyed, amivel vigyázni kell, mert ha sokat eszel belőle, lerészegít.
U.i. idén nem készítettem.....

10 megjegyzés:

  1. Való igaz hogy így sem olcsóbb de legalább tudjuk mit eszünk és finom! Számolgatni pedig annyira felesleges mert elmegy az embernek a maradék kedve is hogy egy életen át csak számoltam/most magamról beszélek/ hogy minden jó legyen és ennek nincs se vége se hossza. Legalábbis én nem látom 🤔

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazad van Éva, nem sok értelme van a számolásnak, mert az lényeg: tudom, mit eszem. Arról már nem is beszélve, hogy az ízek is mennyire fontosak. Kóstoltam én már "bóti" lekvárokat - egyik sem ízlett....

      Törlés
  2. Bizony finom, emlékszem anyám rummal csinálta. Bátyámmal mi is kóstolgattuk. Anyánknak feltünt, az akkoriban létezö tintaceruzával az öveget megnedvesitve bejelölte a lé magasságát. Mi a bátyámmal felfedeztük, megnyálazva letöröltük és újra jelöltünk az aktuális magasságban. Nem értem mondogatta anyánk, talán párolog valahogyan, de ö ùgy veszi észre hogy lassan fogy.
    Ilyen emlékek füznek a rumos megyhez amit azóta sem ettem, holott itt is csinálják a svájciak, cseresznyével mert meggyet itt nem árulnak, csak kompótnak üvegben,
    Németeknél van a piacon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez a fajta "nagy-üveges" meggy-eltevés gyerekkoromban nálunk nem volt ismert. A nagymama literes kis üvegekben tett el meggybefőttet, de a lé rummal volt ízesítve. Mi szerettük és gyakran ettünk pl. sült húsokhoz befőttet, ezt a rumos meggyet. és a birsbefőttet szerettem a legjobban. Volt még szilva is, az számomra nem volt csábító, inkább a köcsögben tárolt és üstben főzött csodálatos lekvárját imádtam...

      Törlés
  3. Van-értelme a befözésnek? Kérdezed.
    Ez én és a Te gyerekkorodban is, emlékszel valószinüleg rá. Igy hangzott: amelyik asszony nem tesz el a télre az lusta asszony, meg nem is lessz neki.
    Ma majdnem minden pótolható, gyárban elöállitva, de izlik vajjon? Aki nem ismerte meg szüleitöl vagy nagyszüleitöl az izeket, annak izlik minden.
    Ez a jövö terve a hatalmsoknak. Évtizedek óta esszük- már aki- az édesitökkel ellátott ételeket italokat konzerveket. Ma kiderült hogy rákkeltö a leginkább reklámozott édesitö amivel etették a népet.
    Igy hát igazad van, legalább tudod mit eszel, Te vagy a felelös azért amit beletettél. Továbbra is örizd meg ezt a jó szokást, én ezt akánlom. A munkát pedig tekintsed gyógytornának, nem is kell a gyógytornásznak fizetni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én - amíg bírom - nem is fogom abbahagyni a lekvár-főzést, és úgy általában a főzést. Vannak ismerőseim - korombeliek - akik már évek óta "hozatják" az ebédet, mondva hogy kényelmesebb, még ha nem is olcsóbb. Hát én bizony inkább vállalom a piacozást a főzést-mosogatást, 40 évig ettem a hivatali "üzemi konyha-kaját" - elég volt. A gyerekkorom ízeit akarom érezni és érzem is, mióta nyugdíjas vagyok. Ráérek, szeretem csinálni - hát egyelőre maradok így....


      Törlés
  4. Úgy látom korrigálnom kell bejegyzésemet. Amire én emlékezem az is rumos meggy volt, ahogy most olvasom helyesen a nevét. Olyan közepes üvegben kb. 2-3 literes üvegekben. A levét kistolgattuk mindig szivesen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Finom a leve is, a meggy is, valami varázslat történik vele a szeszben, mert igencsak átalakul... :-)

      Törlés
  5. De sok befőtted van már, finom lehet mind! Mi is főztünk már be sárgabarack lekvárt és meggyet Apukámmal. A meggyet kimagozva cukorban, rummal, aztán mentek a napra, míg el nem olvadt benne a cukor. Így finom ropogós marad a meggy.
    Lehet hogy lekvárt főzök még, ha lesz megfizethető áron.
    A likőr is finom lehet, ilyet még nem ittam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lassan a nyári munkák végére járok, kajszi és paradicsom van vissza - aztán (felőlem) jöhet a tél. Sajnálatos, hogy (majd ősszel) nem lesz lehetőség hagyma és krumpli téli betárolására, mert olyan silány minőségűek, amit ma árulnak, hogy nem egy télen, de egy héten keresztül se áll el...Nem tudom, hová lettek a régi fajták...

      Törlés