2023. július 10., hétfő

Magyar módszer

Nem nagyon írnék hozzá mesét, csak a tényeket. Utcánkban víz- és szennyvízvezeték csere folyik. Ez nagyszerű…nyilván öregek voltak a vezetékek.

Utcánkban szennyvíz-vezetéket cserélnek:

Az árkot betemetik.


Az utcánkban vízvezetéket cserélnek: (Ha a képből nem derülne ki, mondom: ugyanott van elhelyezve a két vezeték… az utca középvonalában…)

Az árkot betemetik.


Most mit mondjak erre ? Én csak egy tudatlan öregasszony vagyok, ha két ugyanolyan akármit kell kimosnom, akkor miután kimostam az elsőt, nem öntöm ki a vizet, hanem a másikat is abban a vízben mosom.

De ez lehet, hogy csak az én akármimre vonatkozik és teljesen illogikus, mert jobb lenne két külön lavórban, két külön vízzel lehetőleg két külön mosószerrel és két külön öblítővel mosnom. Sőt mosás után talán még a lavór is ki kellene mosni valami fertőtlenítővel. És ha már valaki  akármijeit kimosom, akkor kétszeresen számolnám el neki a költségeimet - hiszen felhasználtam - mindent, kétszer.... Nem igaz?

Mert ez a magyar módi 2023-ban, a nagy spórolások idején….

Ja, bocs. Csak én spórolok…. Hát ha van, aki egy munkáért kétszer fizet, akkor kár lenne ezt a sanszot kihagyni...

Ja, bocs. Ezt IS én fizetem....

(Zárójelben: persze, nem fogom sosem látni a cég elszámolását, de csodálkoznék, ha az árokásást-betemetést nem kétszer számolnák fel.)


U.i.: esetleg meg tudna valaki győzni hogy ezt csak így lehet/kell/szabad csinálni ? Mert akkor rögtön korrigálom a véleményemet.


6 megjegyzés:

  1. A mai világban ne keresd a logikát és a miértekre a választ, mert azt úgy sem fogod megtudni !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Teljesen igazad van Éva. de több mint egy hónapja tart ez a felfordulás és a munkákkal (környező másik utcát is beleszámítva) novemberre kell(ene) készen lenniük. Addig van mocsok, por, parkolási gondok. stb...Igencsak ideg-őrlő állapot....l

      Törlés
  2. Közben pedig még csöveket is vittek el ahogy emlékszem:) Elhiszem hogy idegesítő ettől az lesz még rosszabb amikor átadják és kis idő múlva előjönnek a problémák. Ne gondoljunk a rosszra csak arra ha kész lesz milyen jó lesz nektek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélhetőleg jó lesz, csak kivárni....és látni az eszetlenséget az értelmetlen munkát - hát azt nehéz.

      Törlés
  3. Ez azért van, mert a szennyvíz és a víz két különböző céghez tartozhat (legalábbis nálunk Pákozdon, az egyik a siófoki DRV, a másik a fehérvári), és a kettő nem tud beszélni egymással.
    Teljesen logikus, amit írtál, egy költséggel, egyidejűleg, jó minőségben el lehetett volna végezni - de!!! Kétszeri munkából kétszer lehet lopni, korrumpálni. További előnye a dolognak, hogy esetleg kerülhet a 3-szorosába is, ha a másodszori felbontásnál megsértik az előző vezetéket.
    Igazad van, afféle jó magyar tempó, hiszen tudjuk, mi mindenkinél okosabbak vagyunk.
    th

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk annyival "egyszerűbb" a helyzet, hogy a víz is, a szennyívíz is egy céghez tartozik és mindkét munkát ugyanaz a kivitelező végzi. Ezért(is) érthetetlen számomra ez az egész.

      Törlés