2024. június 21., péntek

Vicces videók

Ebben az afrikai (vagy már nem is tudom, milyen jelzőt írjak, de rettenetes) hőségben írni sincs kedvem...


Délután 3 órakor.... hozzátéve, hogy keleti ablak, ahová 10 óra után már nem süt be a nap... 


 



 

2024. június 20., csütörtök

Műcsoki

Olvasom ezt a cikket:
https://green.hu/cikkek/egeszsegesebb-fenntarthatobb-csokolade

és közben csendben megy felfelé a vérnyomásom. Egyre jobban kezd elegem lenni mindenből, az ilyen hírekből meg különösen....

A cikk arról szól, miképp lehet hamis csokit készíteni. Hiszen már hamis húst is eszel, meg a fene tudja még mi mindent…És mindezt CSAK azért, mert annyian vagyunk, hogy fölzabáljuk a Földet.
Az senkinek se jut eszébe, hogy bizonyos helyeken fogamzásgátlót osztogassanak, vagy mint anno, a kínaiak, bevezessék az „egy gyerek szülessen csak” rendszert ?

Nem, jaj az az emberi jogokba való beavatkozás lenne – mert 10 gyereket a világra-pottyantani, az ugye emberi jog. Mindegy, hogy lesz-e lehetősége élni, vagy hogy mások kárára lesz csak lehetősége…Minden mindegy….Nem számít az őserdők irtása, nem számít az állatok millióinak eltűnése. Semmi sem számít. Sokasodjatok és szaporodjatok…Egyetek szöcskét, műcsokit és tudom, pisiből is lehet újra vizet varázsolni….https://green.hu/cikkek/fold-ivovizkeszlet-mesterseges-viz/

Én inkább átutaznék a másvilágba. Ott legalább enni nem kell….(remélem....)


2024. június 19., szerda

Kitört a nyár.

Megérkezett a második adag 'kérlekfőzdmeglekvár' - jelen esetben kajszi  (az epret már eltettem...) . Holnap én is útnak indulok, mert magamnak is szeretnék venni/eltenni.  Más lekvárbefőzést nem tervezek - még az u.n nyári-kovászos uborka télre-eltevése c. fejezet van vissza - és (leírni is röhej a 30 fok fölötti napokon - szóval) jöhet a tél. Ha ugyan lesz még....mert könnyen lehet, hogy már nem is lesz többet....Én már semmin se lepődnék meg.

Végre megjelent az első paradicsom a kertemben - na hát ezt is minden évben elhatározom, hogy nem vacakolok vele - aztán mégis. Persze, hogy a piacon/boltban veszem a paradicsomot is, de azért minden évben ültetek néhány tövet. Dühöngök a büdösbogarak miatt - képtelenség kiirtani őket és ha megszúrták a paradicsomodat, na akkor azt kidobhatod.... 

Még jó, hogy vannak mindenféle haszon nélküli "csak" önmagukért szép virágaim.Talán ilyenekre kellene az egész kertet kicserélni...és nem vacakolni semmire  se menő, csigarágta sóskával, ki se hajtó petrezselyemmel, ilyenolyan ződhagymákkal....

Na majd ősszel..mindig gondolom, kicsupálok mindent és tavasszal újra kezdem...

Ja....

Újra kezdem azzal amivel ősszel abbahagytam..... Reménytelen eset vagyok....




A zafírvirág telis-tele van szebbnél szebb virágokkal...imádom....

Magányos kis petúnia - a többiek elnyíltak már....

Valami kerti harangvirágféle - vagy mi...nem tudom a pontos nevét.

Tűzliliom (köszönöm a meghatározást ! :-) )

Kerti kamilla

Ez meg a két szem "óriás" paradicsom....


2024. június 15., szombat

Trooping the Color 2024.London

Ha nem tudod, mi a Trooping the Color, itt utána-olvashatsz: https://en.wikipedia.org/wiki/Trooping_the_Colour
Hosszú évek óta várom a június közepét és amilyen szerencsés vagyok, - bár csak német nyelvű csatornáim vannak a szateliten, de valahogy erre fel van lőve 3 angol nyelvű tv-csatorna, többek között a BBC is és - itt látható ez a „csoda”….

Ma is ezen néztem a brit zászlós dísz-szemlét, melyet június közepén egy szombati napon tartanak, az uralkodó hivatalos születésnapjának megünneplésére.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Brit_z%C3%A1szl%C3%B3s_d%C3%ADszszemle
Ha valakinek lenne 3 órányi szabadideje, itt megnézheti, bár lehet, hogy nem mindenkiben kelt a hosszú mozi olyan érzelmeket, mint bennem….:

Kedves emlékeket ébreszt a film minden évben, bár nem voltam jelen ilyen ünnepen, de Londonban (ill. Angliában) eltöltöttem  egy kis időt, amire mindig nagyon szívesen, szeretettel gondolok, (arról már nem is beszélve, hogy rokonaim laknak ott….) Naszóval jó volt ma – dacára, hogy rút „angolos” idő volt, kevés napsütéssel, a végén meg még egy jókora zuhéval. Szegény katonák…és lovak….mert a közönségnek volt esernyője, de nekik nem….

 

2024. június 14., péntek

Három év

Három évünk története képekben: 
2021

Még a mamával....

Lehet őket "nem-szeretni" ?

Eldőlt.....

Már "itthon"....


Ismerkedés  az új lehetőségekkel....majd elfáradás után szundi

        2022



Egy évesen kint és bent.....

2023



Ugyanott - de már két évesen....

2024.




Ezek pedig idei képek, de sajnos egy olyant nem találtam, ahol ébren lennének. Ugyanis enni és aludni járnak haza....

 "Amikor egy hathetes kiscicát megfog az ember, és a tenyerén érzi, hogyan zakatol a kismacska szíve a félelemtől, egy életre szóló kötődés jön létre ember és macskája között. Felelősséggel tartozunk értük, és ők a gondoskodásért szeretetet adnak, jobb emberré tesznek bennünket. Ezért van igaza Szabó Magdának, és mindenkinek, aki azt gondolja, hogy állatok nélkül lehet élni, csak nem érdemes."  
Homonnay Gergely  

https://hu.wikipedia.org/wiki/Homonnay_Gergely



Nos, ennyit a macskákról - a harmadik születésnapjuk alkalmából....


2024. június 13., csütörtök

Csak hogy nyoma maradjon....

...itt nálam is...
Mert bár a szárazságra, esőtlenségre panaszkodtunk (s tán fogunk is panaszkodni ) - de azért csak csak elönt a víz néha bizonyos területeket.

Néztem a pécsi Vízügy FB. oldalát, olvasom a híreit, s eszembe jutnak a régi élményeim - különös tekintettel a sokat emlegetett "nagy drávai árvízre"(1970)...
https://aranyosfodorka.blogspot.com/2017/05/ujra-dravasztara-es-az-emlekeim.html
"A Dunán Mohácsnál elindult a tetőzés, amely a prognózisok szerint napokig is eltarthat. Továbbra sincs szükség magasabb fokozatú árvízvédelmi készültség elrendelésére a folyón, jelenleg is a legalacsonyabb-, I. fokozatú árvízvédelmi készültség van érvényben. Az apadás lassú és elhúzódó lesz, tartósabban az elsőfokú készültségi szint felett marad a vízállás....
A Dráván is hasonlóan elhúzódó magas vízállásra lehet számítani az alsó drávaszabolcsi szakaszon. Az előrejelzések szerint a hétvégén a II. fokozatot is megközelíti a vízszint."
Akármilyen formában, okból jut eszembe a "víz" - mindig ezzel a csodás idézet-résszel fejezem be gondolataimat magamban: "...azért a víz az úr."




Képek innen: https://www.facebook.com/ddvizig


2024. június 12., szerda

Esik !!!

Néha az  ember úgy tud örülni már az esőnek is...Ma reggel óta folyamatosan, szép csendesen esik, kis virágaim csendben élvezik, a macskák meg alszanak....






2024. június 11., kedd

Özönnövények 2.

Ez tehát a folytatása az első fejezetben összegyűjtött "özön-növényeknek".

Őszintén szólva  leginkább az észak-amerikai  őszirózsának nevezett kedvenc virágomon lepődtem meg. Nem hittem volna, hogy ilyen messziről vándorolt hozzánk.

Tehát ezek sem őshonosak Magyarországon: 

Észak-amerikai őszirózsa





                                         Nyugati ostorfa




Vadcsicsóka



Díszárpa
  

Japán komló



Kisvirágú nebáncsvirág



Vékony szittyó



Magas kúpvirág



Parti szőlő




Biztos nem szerepel ebben a két anyagban minden özönnövény - de - legalább magamnak - szereztem új információt. És hát igen, nap mint nap van/lenne mit felfedezni a körülöttem lévő világból - még ennyi megélt év után is....