2009. március 6., péntek

Pénteki séta 1.


Az alábbi ismertetőhöz a következőket fűzném hozzá: Nálunk otthon az a mondás járta, hogy ha tavasszal barna lepkét látsz először, akkor egészséges év vár rád, ha sárga lepkét, akkor betegségek várhatók. Hát @x kedvenc mondásával élve: „ne legyen igazam!” ugyanis tegnapi sétám közben 5 azaz ÖT db. sárga lepkét láttam. Barnát egyet se.




A citromlepke (Gonepteryx rhamni) a rovarok (Insecta) osztályának a lepkék (Lepidoptera) rendjéhez, ezen belül a fehérlepkék (Pieridae) családjához tartozó faj. A citromlepke szinte egész Európában előfordul, északra Dél-Skandináviáig, valamint a mérsékelt égövi ázsiai területeken Uszuriig. Északnyugat-Afrikában is megtalálható. Az első lepkék között van, amelyek tavasszal megjelennek. Élőhelyének pusztítása veszélyezteti a fajt. A citromlepke szárnyfesztávolsága maximum 57 milliméter. A hím szárnyának felső oldala sárga, az első szárnyakon jellegzetes bemélyedések vannak, hátsó szárnya enyhén cakkozott, a nőstény szárnyának felső oldala sárgásfehér, mindkét nemnél narancsszínű folt található a szárnyak közepén. A citromlepke gyakran a borostyánban telel át, ahol jól elrejti világos sárgászöld alja és szárnyának kidomborodó erezete. A torból három pár láb indul. A kifejlett rovar szájszerve szívó, a hernyóé rágó. A hernyó zöld, középen kissé megvastagodott, oldalán fehér csíkkal.  

A citromlepke elsősorban a napfényes erdők lakója, de mivel jó repülő, ligetekben, réteken, fenyéreken, kertekben és más kultúr-területeken is találkozhatunk vele, a hegységekben 2000 méter magasságig. A lepke többnyire egyedül repül szép időben. Az imágó nektárt és szerves anyagok nedvét fogyasztja, a hernyó varjútövis és madárberkenye levelével táplálkozik. A lepke a kankalin virágába mélyeszti a szívókáját, hogy hozzájusson a nektárhoz. Ezzel virágport is felvesz, amelyet egy másik virágra juttat, ezzel segítve a táplálékául szolgáló növény terjedését. A párzási időszak északon kora tavasszal, délen később van. Északon két generációt, délen három generációt hoz létre. Az utolsó generációk csak a következő évben párzanak. A petéből való kifejlődéshez 7-14 nap kell, hogy elteljen. A hernyóállapot 3-7 hétig, míg a bábállapot 12-15 napig tart. Az imágó 9 hónapig él. Áttelelő lepkefaj. Az áttelelt egyedek már március elején megjelennek, sőt néha enyhe februári napokon is láthatók, és májusig repülnek. Az új nemzedék repülési ideje júniustól októberig tart. /wikipedia/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése