2020. május 28., csütörtök

Ijesztő ’időkép’ hír



„Valami készül… Olvad a jég,
keményednek a szívek,
viharok tombolnak szerteszét,
ott is, hol csak lágy szellő járt azelőtt.
Melegszik a Föld,
mint lázas beteg, fűti valami belül,
miközben az emberek szíve elhidegül….”


Aki elolvasta, annak se árt még egyszer átfutni az alábbi sorokat…. 
Nem tudom sajnos, hogy lehet-e még bármit is tenni ennek a folyamatnak megállítása érdekében – de tartok tőle, hogy már késő van. És elgondolkodtam, vajon  mennyire „természetes” folyamat ez ? CSAK mi vagyunk az oka, avagy a Föld történelme során egyik epizód bolhányi tanúi vagyunk csak ? Nélkülünk is bekövetkezett volna (tán picit később)?


Jelentős melegedés indult meg az északi sarkkörön túl, a szakértők rendkívül korai jégolvadásról beszélnek.
A globális felmelegedést Földünk legjobban megsinylő vidéke az északi hemiszféra magasabb szélességei.
Úgy néz ki, az idei tavasz jelentős szerepet vállalt ebből a melegedésből. A múlt hónap átlag-hőmérséklete közel 9 fokkal rúgott a korábbi évek átlaga fölé. A rekord meleg áprilist követően pedig a napokban szokatlan felmelegedés indult meg a térségben, mely Szibériát, a Jeges-tenger vidékét és Grönland egy részét is érinti. A következő napokban 8-10, helyenként akár 15-20 fokkal magasabb hőmérséklet várható az 1979-2010-es évek átlagához képest.

A mérések kezdete óta nem tapasztaltak ilyen korai felmelegedést, ezzel együtt jégolvadást sem a térségben. A tudósok szerint a jégolvadás folyamata két héttel előrébb jár az ilyenkor megszokotthoz képest. Szibériában a száraz és enyhe idő miatt már az elmúlt hetekben kipattantak a bozóttüzek, melyek az átlagosnál nagyobb területet érintenek. A kutatók az elkövetkező napokban a helyzet romlását vetítik előre.

A korai jégolvadás öngerjesztő folyamatként, azaz pozitív visszacsatolásként működik a felmelegedést tekintve. Az olvadt, piszkosabb, sötétebb felszínű területek több fényt képesek elnyelni, ezáltal több hőt is vesznek fel, mely a további olvadást segít elő. Az olvadó tengeri jég az óceáni vizeket is sötétíti, amely szintén több hőt képes elnyelni, a szibériai tüzek pedig nagy mennyiségű szén-dioxidot juttatnak a légkörbe, mellyel tovább fokozzák az olvadást.





Köves József: Olvad a jég

Olvad a jég, már nincsenek sarkok,
kis vízbevesző maradék táblán
hófehér anyamedve szorítja bocsát,

még reménykedik valamiben talán 
habár nem sejtheti, miben is
pedig úsznak már lefelé
miként mi magunk is, önrontó
bolondos emberek
s velünk együtt a Föld
a biztos halálba.





6 megjegyzés:

  1. Lehet, többen (?) arra emlékeznek,hogy milyen (jegesmedve) fotókat készített egy magyar nő a "minden idők legnagyobb expedícióján" - ami mostanában fejeződött be ?- kezdődött 2019.01. - (dolgozzák fel az adatokat, stb. 17 ország, 600 kutatója,- Mosaic exp.stb.) Ennyit arról, hogy legalább foglalkoznak azzal is. Én ugyan nem vagyok szakember,- igaz, azok sem nagyon tudják, hogy mennyire játszott szerepet az emberiség a felmelegedésekben (lehűlésekben) - ( bár közrejátszott az is) - Manapság a tv. meg a számítógép "jóvoltából" - tudhatjuk,(láthatjuk is ) a kiásott gyapjas mamutokat,- vagy a sivatagokban a barlangrajzokat ( vízi állatokkal) - ezek mind példák arra, hogy voltak több ezer éve is olyasmik, amik miatt most - megint - aggódás van ? - valahogy az emberiség (eddig még) nem tudta kipusztítani magát. Más : igaz ez sem manapság történt,- ( nem tudom, miért a napokban láttam a tv-ben) a globális vetőmagbank környezete is felmelegedett, a megolvadt sarki jég miatt, befolyt a víz,- ( kissé) - stb.( de már kijavították) - tehát nem kell(ene) rohanni a boltba és felvásárolni a magokat. :-) Zárszó : valahogy mindig volt ( és majd lesz) - ki-ki otthon, a maga területén tegye meg azt, amit csak tud. ( Maszkot és gumikesztyűt meg nem "ész nélkül" eldobálni !- (olvasom, pár darab már a tengerben van... stb.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ahányan vagyunk, annyiféleképp gondolkodunk. Itt a blogomban én a saját véleményemet írom.Lehet, hogy tévedek, de vállalom.

      Törlés
  2. Annyira szomorú, annyira rémisztő és kilátástalanságot sugalló az a jegesmedvés fotó 🙄😥😥😥

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A lelkem mélyén biztos vagyok benne, hogy le kell takarodnunk a Földről. De legalább gyorsan menne. Mondjuk máról holnapra.Én nem bánnám. Kezdődjön minden elölről.

      Törlés
  3. Kilátástalan a helyzetünk, bele gondolni is rossz mi lesz itt még...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnállak benneteket, fiatalokat... Nekünk se volt könnyű - de ami rátok vár, meglehet, sokkal nehezebb lesz....
      Majd integetek a felhő széléről....mert valószínű ott sem fogok tudni többet tenni.

      Törlés