2020. május 8., péntek

Május 8


75 éve véget ért a háború.
75 éve véget ért a háború ?


Az alábbi cikket nemrég találtam. Teljes egészében beillesztem ide a linket - vagyis a verset, képekkel együtt.


 Rónay György: Oswiecim



Tudnak-e eleget a mai fiatalok erről ? Érdekel, érint-e ez még valakit olyan szinten, mint a korosztályomat ? (Bár legyek őszinte, abból se mindenkit...)
„Csak az van, amire emlékszünk. Amit elfelejtünk, az nincs többet, eltűnik a világból.”
És akiknek ez nem "történelem", hanem életük része volt, ők már csak nagyon kevesen vannak itt...

https://enrs.eu/article/to-whom-does-auschwitz-belong

6 megjegyzés:

  1. Egyszer voltam Auschwitzban, teljesen összetörten jöttem ki, pedig csak a töredékét lehetett látni a barakkoknak. Kétszer jött rám csillapíthatatlan zokogás. Míg élek nem felejtem el.
    Szörnyű. Soha többé ne legyen háború :(((((

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A szörnyűséget leírni, elképzelni - az csak közelíti a valóságot.Nekem személyes ismerősöm élte túl a lágert. És amiket mesélt, az valami hihetetlen, ép ésszel felfoghatatlan szörnyűség volt. Pedig ő túlélte és hazajött... Nem lehet, nem lenne szabad ezt SOHA elfelejteni - de sajnos van egy olyan érzésem, hogy ez ma már nem túl sok ember számára fontos emlék. Képtelenek felfogni, megérteni....De legalább hinnék el !

      Törlés
  2. Aki résen van, láthatja most is zajlik "valami", nevezhetjük "Maradj otthon" háborúnak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez most kivételesen nem valami jó hasonlat. Gondold csak alaposan át AZT a helyzetet, meg ezt a kis vírusocskát. Egy napon nem lehet említeni ezeket....Az a helyzet, hogy te is a fiatal nemzedékhez tartozol, és talán nem is igazán tudod, mi történt. Olvastál egy kis ezt, meg azt....De beszéltél-e valakivel, aki Auschwitzból hazajött ? Hány ilyen témájú könyvet olvastál, mennyi filmet láttál erről ? Nem, a corona az semmi a haláltáborokhoz képest....És ezt sajnos egyre kevesebben értik/tudják.Szomorú.....

      Törlés
  3. Nem a vírusra írtam, hanem ami mögötte van, és ami még ezután jöhet... Az alcímed 2. mondata végett írtam, amit írtam: "75 éve véget ért a háború.
    75 éve véget ért a háború ?" Természetesen az alaptémával is mélységesen egyetértek, történelemből manapság is elég részletesen tanítják, legalábbis annó nekünk. Nyilván nem éltem akkor, így én, és a mostani generáció ezt csak megtanulni, elolvasni, filmen megnézni tudja, úgy átérezni nem, mint az akkori generáció. Ez miden más történelmi esemény tekintetében így van, de nem is akarom máshoz hasonlítani, mert valóban ilyen jellegű pusztítás azelőtt egyetlen háborúban sem történt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, abban igazad lehet, hogy nem egyszerűen "egy kis nátha" ez - jól megszervezett céltudatos létszámcsökkentés - hiszen az se egészen véletlen, hogy a gyengébb (tehát "költségesebb"), ill. öregebb emberek halnak bele. Csak valahogy azt nem értem, hogy bár mi - normális emberek - vagyunk többen - mégis a kevesebb számú őrült miképp tudja irányítani a világ dolgait ? és miért ők ??? Na jó, tudom, erre valószínű senki se tud elfogadható választ adni....Hacsak nem az a válasz, hogy a PÉNZ az igazi isten....és minden, de minden attól függ, akinek a kezében van a pénzpiac irányítása.

      Törlés