2020. május 23., szombat

Kezdődik...

(A címet értsd úgy, ahogy akarod...) 


Elkészült az első adag bodzaszörp - idén hihetetlenül sok a virág, valószínű főzök még egy adagot...
És nagy nagy örömömre kaptam epret 900.- Ft-ért. Eszméletlen árak vannak, legalábbis nálunk a piacon - az "ennivaló" szép eper 1500-2500 Ft/kg között kapható.... (Csak a "vicc kedvéért visszakerestem, egy 2011-es anyagomban írtam az eper árát, akkor 400.- Ft volt kilója...Hja, változnak az idők...) 
A befőzéshez nekem jó volt az apróbb-szemű, de ezt is csak egyetlen árusnál találtam.
Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én csak bámulok... egy csomó kapor 200.- Ft, a spenót 1000-1200.- Ft/kg, alma 600.- Ft alatt nincs....nem sorolom. Ijesztő.   







Kíváncsi vagyok, hogy alakul a kajszi és meggy ár - ez a kettő feltétlenül kell, hogy legyen a kamrában. És lassan talán jön az uborka szezon - és idén szeretnék csalamádét is eltenni. A sort pedig a szilva zárná - jelenlegi elképzelésem szerint. Aztán majd meglátjuk mi lesz a tervekből, mert ugye a tervezgetés nem kerül semmibe. A hozzávaló ("olcsó") cukor jelenleg 220.- Ft /kg. körül mozog, legalábbis, ha jól emlékszem a legutóbbi bolti szemlélődéskor látott összegre.
Mindig is előrelátó, tervezgető és takarékos voltam - de ahogy elnézem szép lassan visszajön az az idő, amikor a hó elején kifilléreztem, mire, mennyit költhetek...







14 megjegyzés:

  1. Nagyon szép a szörpöd és az epred is.Sokkal előrébb jársz mint én mert én egyáltalán nem vagyok még a tervezgetés állapotában sem amilyen árak vannak:) Üres üvegeim sorakoznak a polcokon de hogy mit tudok eltenni az még a jövő zenéje és az árak alakulásától függ. Piacra nem járok boltunk előtt árul egy férfi akinél 1000 Ft volt fél kg eper ilyen áron köszönöm nem kérek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Van egy olyan érzésem, hogy érnek még a nyáron meglepetések minket - nem csak a gyümölcsök árát tekintve. De enni kell, s a saját készítés - mindenből - olcsóbb mint a bolti arról már nem is beszélve, hogy tudod, abban mi van - ellentétben a boltival....

      Törlés
    2. Sajnos ez már régen nem így van, a legtöbb házi dolog drágább, mint a bolti. De kétségtelen, hogy a sajátban tudjuk, hogy mi van. Az epret nagyon korán főzted be, még csak fóliás van most belőle. Kajszi idén nem lesz, mindenhol elfagyott.

      Törlés
    3. Bár igazad lenne - eper ügyben - fogom lesni a piaci árakat s ha netán lenne olcsóbb - bár nem hiszem - akkor veszek még. A dzsem ugyanis eláll. Ki tudja mi lesz itt jövőre ? Nos, ha a bolti pl. eperlekvár olcsóbb, mint az enyém, akkor annak csak az az oka, hogy nem eperből, vagy nem 100 %-ig eperből van - mint az enyém. Én jártam a szigetvári és nagyatádi konzervgyárakban - azóta nem veszek bolti lekvárt, s mert a húsüzemeket is láttam, felvágottaktól is idegenkedem....

      Törlés
  2. Nálunk szinte semmi eső nem volt idén, január óta - sokat mondok - ha esett 10-15mm. Ezért aztán a kertjeimben (összesen 4ezer nm), 22 szál kapor kelt ki, ahol (ivóvízzel!) locsoltam. Az őszi vetésű spenót szép, sok locsolás árán, mintegy 4 nm-en, rengeteget termett, az volt kb. 3-4 kg. Az epren - a locsolás ellenére alig van, a zöldség 3-szori vetés és 4 héten keresztüli naponkénti locsolás ellenére egyik helyen se kelt ki - hát ezért ilyen drága minden. Én tuti nem adnám 1500-ért se a spenótot, amennyit dolgoztam vele. Zöldborsóból az őszi vetés szép, a tavaszin annyi se lesz, amennyi magot elvetettem. Soroljam még? Mifelénk idén a sárgabarackot el lehet felejteni, meggy van. Hát ennyi. Helga

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez bizony elkeserítő - és sajnos, van egy olyan félelmem, hogy az idei nyár se lesz jobb, csapadékosabb, mint a tavalyi. És (ez csak ebben a pillanatban jutott eszembe, remélem, a vízmű nem olvassa a blogomat) - akár még a víz árának emelkedése is elképzelhető. Hát ha minden emelkedik....? Tényleg az az érzésem, amit írtam: nem tudjuk mi felé megyünk, de, hogy nem jó felé, az biztos.

      Törlés
  3. Annyira guszta az a bodzaszörp! pont tegnap figyeltük mi is, hogy rengeteg a bodzavirág, tényleg lehet belőle tobzódni.

    Az a gyanúm, hogy sokkal olcsóbb nem lesz az eper a főszezonban sem. Itt is 1500-2200 között mozog kilója. Várok még egy kicsit, hátha lejjebb megy az ára, mert én is szeretnék az idén befőzni eperdzsemet.

    Szerintem minden nagyon drága lesz egész évben. A szárazság, a sok áprilisi, májusi fagyos reggel a gyümölcsösökben óriási kárt okozott.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Itt most (szerintem) az is probléma, hogy a piacra is idő-megkötéssel mehet az öreg ember. Előző években én kimentem hat órára (nyitásra), s akkor még volt az előző napiból maradék - aminek semmi baja nem volt !!! - de azt mégis olcsóbban adták. Na,most ettől a lehetőségtől is elestünk...Bodzaszörpöt pedig érdemes eltenni, biztos tudsz jó helyet, ahol a bokor nem út közelében nő. Ott kell szedni.

      Törlés
  4. Én nagyon szeretem a bodzaszörpöt, de szárítva teának is fogyasztom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem, van még Kéménden, vagy a környéken, mert ígéretet tettem a gyerekeknek, hogy még szedek....Én teát még nem ittam, viszont a szörp a kedvencem.

      Törlés
  5. Csak egy nagyon keveset szedtem, mikor még kezdett virágozni, múlt szombaton meg elfelejtettem. Még van Kéménden, remélem, csütörtökön eszembe jut, ha nem, kérlek figyelmeztess, mert hamarosan levirágzik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem fogom elfelejteni, szólok, mert én is szeretnék még szedni.

      Törlés
  6. Rendben, megosztozunk rajta.

    VálaszTörlés