2020. május 14., csütörtök

Rakott padlizsán

Hagyjuk kicsit a politika fertőjét, kellemesebb vizekre eveznék (amíg meg tudom állni, hogy ne írjak már megint valami szomorút/csúfat....)  

Akciós volt, hát vettem két szép selyemfényű padlizsánt. (Nem tudom, de egyre inkább odafigyelek a "mi mennyi"-re és szinte előre edzem magam a "várhatóra"...)  
(Na tessék ez a zárójeles mondat tán nem "politika"?)

Így hát tegnap muszakát készítettem. De ezt csak hiúságból írom így, mert különben parasztosan én csak rakott padlizsánnak hívom  :- )  

Ismered a receptjét ? Ha nem, akkor az én változatom röviden itt van:
Apróra vágott szalonnán megpirítani, 1 fej hagymát és 30 dk darált húst. A padlizsánt héjastól lekarikázni, besózni, 10 perc állás után egyenként (!) letörölgetni, lisztbe mártani és gyorsan kicsi olajban kisütni. Kivajazott edény aljára a sült padlizsán felét lerakni, erre 1 dl nyers rizs (Én ezt egy picit megfőztem, de nem teljesen.) Erre jön a darált hús egyik fele, majd karikára vágott paradicsom, hagyma, paprika, és olyan fűszerek, amit csak akarsz, bors, oregano, stb… Majd a hús másik fele, végül a padlizsán maradéka. Az egészet kicsit sós tejföllel kell meglocsolni, amiben 5-6 gerezd fokhagymát szétnyomtál.
Sütni.
Enni.  
Ennyi.


Előkészületek: 







Végeredmény:



Annyit még megjegyzek, hogy ez a mennyiség nekem 3 ebédre elég. Az egyik harmadot megeszem egyik nap, a másik kettőt lefagyasztom. (Semmi baja nem lesz – reggel kiveszem a fridzsiből, és délben a kis grillezőmben melegítem fel.)

Nem szeretek 3 napig egyformát ebédelni…. 



9 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta váljon egészségedre! Ezt a rakott padlizsánt eddig még nem készítettem csak rántva . Hasonlóan szoktam én is elpakolni mélyhűtőbe majd pár nap múlva elővenni:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tévedtem mert megnéztem a blogomban és egyszer már készítettem bár ez 2013-ban volt. Vagyok így más receptekkel is látok valahol egy jó receptet kipróbálom aztán feledésbe-merül.

      Törlés
    2. Éva, te olyan sok nagyszerű receptet gyűjtöttél és adtál közre, hogy nem is csoda ha nem emlékszel mindre !
      Egy kincsesbánya a blogod !

      Törlés
  2. Jó, hogy emlékeztettél rá, nagyon szeretjük a muszakát! A tiéd diétásabb forma, így kéne nekem is készíteni, sajnos én krumplit is teszek alulra és beterítem a húst vékonyan
    szerecsendiós besamellel.:( Az sem rossz! Sokszor elfelejtek bizonyos recepteket és is - ahogy Éva írja -, hát, most jó, hogy előhoztad, kösz!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. NO, akkor itt az ideje, hogy megörvendeztesd a családot. Mert tényleg nagyon finom !

      Törlés
    2. Kicsit zűrös lett a hozzászólásom, nem néztem újra, bocs!:))

      Törlés
  3. Nagyon klassz! Valjek egeszsegedre! A tobbiekhez hasonloan en is orulok,hogy eszembejuttattad. Hamarosan keszitek is egy muszakat. Vagyis inkabb rakott padlizsant!;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Habár mostanában szinte állandóan látom a boltok polcán (nyilván nem magyar termék) - de nem jutott eszembe, hogy készítsek belőle valamit is. Na de ha akciós... :-)
      Akkor ugye megéri...gondolja a szerencsétlen, megvezetett vásárló ...

      Törlés