2020. május 30., szombat

Ez is Máriakéménden van

Elég régóta járkálok én már Máriakéméndre, de eddig a kegytemplomban/környékén ill. az u.n. zarándokszálláson nézelődtem, fotóztam. Most bejutottam a falu másik templomába, a Szt. Márton templomba is.
Igazán nem akarok én semmit és senkit minősíteni. Egyszerűen a tényeket írom: Volt egy falusi katolikus templom, s mivel a templom kicsinek bizonyult, 1940-ben az északi oldalához egy oldalkápolnát építettek, mely a Hősök kápolnája nevet kapta.
(Egyébként ennek külső oldalán készült el, még ez évben, az első világháborúban elesettek gyönyörű Zsolnay mázas emlékműve is.)
Ezt a kápolnát  kihasználatlanság miatt  „bérbe-adták”. Hogy kinek – azt derítse ki az, akit a téma jobban érdekel. Tény, az alábbi fotók itt készültek. És nem is írnék erről/ehhez többet.







Az alábbi képek a "kápolnában" készültek.....


Ő a templom névadója, a sarokba állított szegény Szent Márton....

Krisztus ugyancsak a sarokba került...


Egy zarándok-kereszt elhelyezése....


Szerintem életveszélyes állapotok... Mit szólna ehhez a Tűzoltóság ?????


Hát ez van a kápolnában....
Miután visszamentünk a kegytemplomhoz egy kiadós zivatar vonult át felettünk  :-)



A zarándokszálláson még folynak a belső felújítási munkák: 








Majd csak elkészül ez is egyszer.....

S ha ez elkészült, jöhet a nagy templom....

Amúgy hazafelé pár bodzás képet készítettem, ez kettő közülük. Idén hihetetlenül sok van - nem emlékszem ilyen "bodza-erdőkre"...






6 megjegyzés:

  1. Máriakéménd. A múltkori posztodnak köszönhetően most már ismerős volt a zarándokhely neve. Köszönöm, hogy megmutattad.
    A fotókkal és állapottal kapcsolatban most csak egy szót írnék - elképesztő :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jövőre talán befejeződik a zarándokszállás utolsó munkafázisa, és talán elkészül az a rész-tatarozás, amit a nagy templomon a kevés pénzből el lehet végezni, és nagyon szükségesek. Egy búcsúra - amikor sokan vannak itt még népviseletben is - érdemes lenne eljönnötök. A közelben van más látnivaló is, esetleg a tenkeshegyi szoborparkot is érdemes megnézni, nincs messze.
      Itt egy javaslat, amit ki lehet egészíteni Kéménddel: https://aranyosfodorka.blogspot.com/2019/10/del-baranyai-korut-2.html

      Törlés
    2. Köszönöm szépen, megjegyeztem. A beremendi ortodox templom még ebben az elszomorító állapotban is gyönyörű (számomra).

      Törlés
    3. Olyan kár, hogy értékes, szép, régi helyszínek mennek veszendőbe....
      Bár hát lehet, hogy ez az "idők szava" - mi minden eltűnt már a Földről - amit ember alkotott.....

      Törlés
  2. Mindez azért van, mert a pap megengedi, a hívők meg eltűrik. A hívek ebbe az oldalkápolnába be sem mennek, hisz ők mise előtt a nagy ajtón mennek be, beülnek a padba, onnan nem is látszik, majd távoznak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És nincs a templomnak gondnoka ? vagy bárki, aki a papnak szólni merne ? (Hát persze én se merek....csak alattomosan itt megmutatom az egész világnak...)

      Törlés