2021. augusztus 22., vasárnap

Hallottál Ódányról ?

Hallottál Ódányról ? Én még soha.
Olvasd el, nézd meg ezt:
http://baranyaidombsag.ucoz.hu/news/2021-08-22-1826

Nem szégyellem, könnyes lett a szemem a videó után.
Szomorú, olyan kétségbeejtő és elkeserítő látni/tudni ilyesmiről - pedig hát (próbálom magam vigasztalni) ilyen az élet. Templomok épülnek, majd feledésbe merülnek, mert kihalnak a hívei, és újra a természet lesz az úr.
De talán így is van ez rendjén..
Amíg van természet, vegye csak vissza, ami nekünk nem kell, hisz meg se érdemeltük.


A képet a fenti anyagból hoztam.


6 megjegyzés:

  1. Eddig én sem hallottam róla, de már tudom, hol van és milyen szép.
    "Amíg van természet, vegye csak vissza, ami nekünk nem kell, hisz meg se érdemeltük." - egyetértek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha nem lenne kissé körülményes az oda-jutás, elmennék megnézni - amíg áll....

      Törlés
  2. Köszönöm, hogy megosztottad, hadd tudják minél többen, hogy van egy kápolna, ami bár kívül még egyben van, belül végzetesen romlik. Sajnos, hogy nincs egyedül, Tolna megyében igen sok romosodó elhagyott kápolna van, több olyan, mely temetkezési helyül is szolgált. Kihaltak a nagy elődök, és nem törődnek velük a ma élő utódok... Egyébként: Kisdoroghoz tartozik. Oda valósi Mayer Mihály volt megyéspüspök. Kár, hogy nem javasolta senki, biztosan segítette volna a szülőfaluja külterületén álló kápolna megmentését. Valahogy a kisdorogi német önkormányzatot kellene felrázni, de szerintem esélytelen. Én egy értékes turisztikai kiadvánnyal kerestem fel őket, meg sem nézték, hogy mi szerepel róluk, nem is támogatták, nem is vásároltak belőle. Kár, hogy nem figyeltek oda a kápolnára, mert csak kaphatott volna egy kis támogatást. Nem olyan nagy épület belátható összegből, még most is rendbe hozható lenne. Ma már egy csomó pályázatot lehet beadni ilyen célokra. De magától senki sem kap pénzt, azért tenni kell.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Néha nem értem az embereket. Csak van még valaki, aki kötődik(het) ehhez a templomocskához. De valószínű nem érdekli, esetleg arra gondol, pár forinttal támogatnia kellene, amit sajnál, vagy két téglát odébb tenni - amihez meg lusta...De leginkább arra gondolok hogy közönyös. Nem érdekli sem a múltja sem a jövője - a jelenben vegetál. A helyileg esetleg érdekelt papról nem beszélek. Meglehetősen különössé vált a kat.egyház egyes tagjainak viselkedése. Nem keresem rá a választ - csak tényként mondom.

      Törlés
  3. Még a leromlott állapotában is szép külsőleg! Kár érte hogy hagyják teljesen tönkremenni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos kihaltak mellőle az emberek, teljesen elhagyatott helyen áll, azt hiszem a sorsa az összeomlás - erre már senki nem fog egy Ft-ot se költeni. De tényleg kár érte.

      Törlés