2021. augusztus 13., péntek

Mit tennél az én helyemben ?

Ő a Pici. Az alábbiakban róla lesz szó...


Aki régóta olvassa a blogomat, tudja, hogy május végén meghalt a második cicám is. (Az elsőt fél évvel előbb temettem el.) Valójában már ekkor volt nekem egy „utcai cicám”, akit hónapok óta alkalmanként etettem.
Már már kezdtem azzal a gondolattal megbarátkozni, hogy itt ez a gazdátlan (?) folyton az utcán kóborló és ételt kunyeráló cica, hát befogadom, legyen ő az enyém… De a kedves Sors másképp akarta. Tudtam én kinek a cicája volt a Pici, el is mentem mondani hogy akkor én befogadnám. Mire ő azt mondta, hogy hát nyugodtan, mert nekik nem kell, de amúgy is már régóta a szembe-szomszédhoz jár, beszéljek azzal. Meg is próbáltam, de az a tahó barom úgy elküldött, hogy a megszégyenítése még most is fáj.
Akkor az mondtam, kész, vége, nem akarok több állatot.

Aztán a Sors vagy nemtudomki másképp döntött, mégis hozzám került a két picurkám....
Igenám, de a Pici változatlanul megjelent a kapu előtt és én változatlanul etettem. Aztán egyszer csak nőni kezdett a hasa, majd egy idő után csont-sovánnyá lappadt – teljesen egyértelmű volt a vemhessége, majd az, hogy a kismacskáit táplálja, s azért olyan sovány. Ettől függetlenül bolhairtót, féreghajtó vettem neki és naponta háromszor etetem mindmáig.

Most kezdek foglalkozni a saját cicáim ivartalanításával és kaptam jó javaslatokat az előző post kommentjei között, hogy hová lehet/érdemes menni. Azon kezdek gondolkodni, hogy felvállalom ennek a cicának az ivartalaníttatását is, mert ha én nem, a „gazdája” sosem fogja megtenni és fél év múlva újabb kismacskákkal fog szaporodni a környék. (Igaz, fogalmam nincs mi van a Pici kölykeivel – de nem fogom megkérdezni azt a tahó pasast….Csak attól félek, egy szép napon nem csak a testvérét hozza - mert néha az is ide jön - hanem hozza az egész családját....Mellesleg a "férje" is megjelenik alkalmanként, sőt a napokban egy vörös és egy tiszta fekete is jött errefelé, megnézni, maradt-e valami a Pici ételeiből....) 

Szóval ez itt most egy közvélemény-kutatás lenne: mit tennétek a helyemben ? A macska nem fog már hozzám kerülni/szokni, megkötni, bezárni nem lehet. Ez már egy gazdátlan (vagy túl sok gazdás) macska. Áldozzak én erre pénzt ?

Vagy tényleg bolond vagyok, hagynom kellene a fenébe az egészet ? Nem az én macskám, nem az én gondom…

Mit tennétek ti a helyemben ?

Irgalmatlan meleg volt ma. Délután az enyémek így aludtak: 



8 megjegyzés:

  1. Ha Facebookoznál, lenne ötletem, hogy a városban melyik macskamentőhöz fordulhatnál segítségért, bár mindenki dugig van, lehet, hogy ők se tudnának segíteni... Egyedül teljesen reménytelen megoldanod a helyzetet. Ha eteted őket, egyre több macska fog érkezni a potya kajára, és egyre könnyebben megfertőzik egymást FELV/FIV vírussal, amik ellen nyilván nincsenek oltva, közben "vidáman" szaporodnak... Nemsokára lesz egy 30-50 fős állományod....
    Minden háziállatot, ide tartoznak a társállatok is, a törvény szerint a tulajdonosnak birtokon belül kell tartania! Tudom, hogy ez macskáknál nem is olyan egyszerű, de addig ennek a korlátlan szaporodásnak nem lesz vége, amíg a tulajdonosok (szándékosan nem írok gazdit) be nem tartják a törvényt, vagy a hatóság erőteljesen neki nem kezd a befogásnak és az altatásnak, vagy a macskapopuláció nagy részét el nem visz valami erős járvány...
    Anno már mondtam, hogy legyél ideiglenes befogadó a kutyákat mentőknél, így az orvosi költségek nem téged terhelnek, és a kutya/kutyák a gazdásodásukig elárasztanak szeretettel, és még az a jóérzésed is meg lehet, hogy segítesz a mentett kutyákon...
    Nem utolsósorban pedig a kutyák távol tartják szerencsés esetben a kóbor macskákat...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 1. Látom a FB-t (pl. Korner Zsu, őt még ismerem is, mert fogadtam már tőlük örökbe cicát)- de nem az a megoldás az én esetemben, hogy az amúgy is töménytelen macska-bajjal-jajjal foglalkozók nyakába vigyek még egy plusz macskát.
      2. Sajnos tökéletesen igazad van, már jönnek is a jó kajahelyre mindenféle idegen macskák...
      3. A kutya-kérdés nálam egyszer s mindenkorra lezárásra került. Kár, hogy kissé korán, de most már nem változtatok. Egyébként ha lenne kutyám, nem tudná a kertbe be nem járó, csak az utcán kolduló macskákat távolt tartani, mert a 2,5 m-es kőkerítés még a kilátást is elzárja/ná szegény kutya elől....
      Nagyon, tényleg nagyon nehezemre esik, de most, hogy a fertőzés/betegségek eshetőségét felemlegetted, most végképp eldöntöttem, hogy nincs más megoldás, legalább nekem le kell állnom az etetéssel...akármennyire is sajnálom szegény macskát.

      Törlés
  2. Az én tippem,hogy hívd fel a Misina menhelyet Somogyban és kérdezd meg,hogy befogadnák-e.Ott ivartalanítják és biztosan lesz gazdája,mert szép cica.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jogom (?) van más macskáját elvinni a menhelyre ? Még akkor is, ha az a macska érdeke lenne ? Bár vannak kétségeim, hogy ott mennyivel lenne jobb helye, mint itt, így...

      Törlés
  3. Állatmenhely nem ivartalanítaná ? Ha nincs konkrét gazdája, talán megteszik. Inkább mint félévente 5-6 új kóborcica. Vagy a túl sok gazda (ha ismered őket) nem adnák össze a pénzt? Leszámítva a bunkót persze.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha lenne elég lelki(és tán testi) erőm meg kellene keresnem még egyszer azt, aki a saját macskájának mondta(hazudta)... De nem érzek ehhez erőt, inkább elvágnám a nyakát, semhogy beszéljek vele még egyszer...Nem akarnék a macskát etető szomszédoknál tarhálni - azt mondanák, semmi közük hozzá, vagy nekem semmi közöm hozzá. Az emberek, amikor igazán tenni kéne, akkor visszavonulót fújnak. És ezer %-ig biztos vagyok, hogy egy fillért se adnának a "más" macskájának műtétéhez..

      Törlés
  4. Szerintem mivel azt mondod hogy a gazda tahó akkor inkább ne vedd nagyon a válladra a gondokat mert talán még zokon veszi . Foglalkozzál csak a saját cicáiddal , minden éhezőt nem tudsz befogadni és akkor egyre több cica fog oda szokni hozzád:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Te javaslatod a legreálisabb. És fájó szívvel, de valószínű ezt fogom tenni. Az, hogy mindenféle idegen macskák is megjelentek a napokban, kissé megijesztett - és ezt csak úgy lehetne megszüntetni, ha itt megszűnne a macska-etetés.
      Igenám...
      De ha én abbahagyom, az nem azt jelenti, hogy a másik három szomszéd is abbahagyja....
      Szóval fából vaskarika, teljesen kilátástalannak érzem ezt a dolgot pillanatnyilag. Talán majd az Élet/Sors/Jóisten megoldja valahogy...

      Törlés