2021. augusztus 1., vasárnap

Mit kell még megélnem ?

https://www.facebook.com/watch/live/?v=432539654735310&ref=watch_permalink 

https://www.bama.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/hatalmas-szellel-erkezett-a-vihar-pecsre-faagak-tortek-3982484/

https://pecsaktual.hu/hirek/pecsett-is-tarolt-a-vihar-fakat-es-villanyoszlopot-is-kidontott/




További rém-képek itt:

https://www.facebook.com/pages/Balok%C3%A1ny/360127164062243/



Tegnap Pécsett légzuhatag hatását érzékelhettük.

Mi is a légzuhatag?
A légzuhatag, vagy más néven lecsapó(dó) légtest olyan erős leáramlás, mely hirtelen pusztító szélvihart eredményez a talajfelszínen vagy annak közelében. Jellemzője, hogy mindössze pár percig tart, de azalatt akár 240 km/h-s szélsebesség is előfordulhat. Az okozott kár a légzuhatag lokális jellege és romboló ereje miatt a felületes szemlélő számára tornádó nyomainak is tűnhet, bár tüzetesebb elemzés során rendszerint felderíthető a valódi ok, elkülöníthető a kétféle jelenség.
(https://www.facebook.com/PTETKFT)


6 megjegyzés:

  1. Döbbenet, hogy pár perc leforgása alatt mi tud történni... Nálunk meg egy csepp eső sem volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Van a neten, FB-n rengeteg kép - hát bizony ijesztő, amilyen károkat csinált és még ijesztőbb, hogy az ember nem tud szabadulni a gondolatot, hogy ez csak valaminek a kezdete...

      Törlés
  2. Rémes volt! A lányomék nagy teraszának a tetejét a szél felkapta és "rátette" a napelemes háztetőre.:( Szerencsére nagy baj nem lett, csak riadalom. Az önkéntes tűzoltók leszedték. Nem lesz kis dolog újra szerelni és visszatenni, ha egyáltalán... Két perc volt az egész!
    Igen, ide jutottunk és mégsem hiszik el a felmelegedést, nem veszik komolyan, nem tesznek ellene! Az utánunk jövő generációknak nagy problémái lesznek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A jövőt illetően - sajnos - teljesen egyetértek veled, és naponta kérdezem magam: én mit tudnék tenni ? Egyetlen válaszom van: letenni az öreg autómat - de ezt még nem vagyok képes megcsinálni - és emiatt néha lelkiismeret furdalásom is van... És hát igen... a másik: gázzal fűtök. De adna nekem valaki X Ft-ot, hogy napelemet csináltassak (a hátralévő kis időmre)??? Apróságokban hiába "ügyeskedem" - nem sokat ér....bár ki tudja... Sok kicsi talán tényleg sokra megy (menne).

      Törlés
  3. Ma egy találó megjegyzés hangzott el a TV-ben amit elöször hallottam ebben a formában: „ez már nem klimaváltozás, hanem klima-fenyegetès“, mondták a görög TV-ben a 46 fokos meleg közepette.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazuk van. Látom, mi van Törökországban, vagy a görögöknél - ez nem normális nyár, ez tényleg félelmetes....

      Törlés