2022. június 8., szerda

Ez lesz.... ?

„Csak úgy” egy kis idézet egy mai újságból hogy el ne felejtsem év végére, mit jósoltak félidőben…Van egy olyan érzésem, hogy lesz ez még rosszabb is.
De a fene egye meg, a korosztályom nem ezt érdemelte ! Nyomorban, háborús nincstelenségben születtünk – és most abban is kell meghalnunk ?

https://budapestkornyeke.hu/brutalis-dragulas-magyarorszagon-naponta-dragulnak-az-elelmiszerek-es-ez-meg-csak-a-kezdet-mindenunket-elviheti-az-inflacio

Az áprilisi 9,5%-ról májusban 10,7%-ra emelkedett az infláció Magyarországon – közölte a KSH szerda reggel. Ilyen mértékű áremelkedésre legutóbb 1999 decemberében volt példa, vagyis ebben az évezredben még nem láttunk hasonlót. Ráadásul valószínűleg még nem ez volt a csúcs, az elemzők szerint a következő hónapokban további emelkedés jöhet.

A KSH adatai szerint mostanra egyértelműen az élelmiszerek áremelkedése húzza az inflációs rátát felfelé, májusban 18,6%-kal voltak magasabbak az élelmiszerárak, mint egy évvel korábban, de még az előző hónaphoz képest is 3,5%-os volt a drágulás.

Átlagon felüli mértékben drágultak a tartós fogyasztási cikkek is, melyek ára 11,4%-kal emelkedett, illetve az egyéb cikkek és üzemanyagok esetében mért 10,5%-os drágulást a statisztikai hivatal. Az élelmiszerek ára között durva drágulások is vannak. Ez a legnagyobb áremelkedések döbbenetes toplistája az élelmiszereknél. A margarin 41,4 százalékkal kerül többe, a kenyér 37,5, a sajt 35,4, a baromfihús 34,3, a száraztészta 33,3, a tejtermékek 30,3, a tojás 29,9, a péksütemények pedig 27,3 százalékot drágultak.

A tartós fogyasztási cikkeknél a szobabútorokért 18,3, a használt személygépkocsikért 15,4, az új személygépkocsikért 10,6%-kal kellett többet fizetni. A lakásjavító és - karbantartó cikkek ára 28,3, az állateledeleké 22,3, a járműüzemanyagoké 10,8%-kal lett magasabb. A szolgáltatások díja 6,8%-kal emelkedett, ezen belül a lakásjavítás és - karbantartás 20,1, a járműjavítás és - karbantartás 14,4%-kal került többe.

Figyeltél, ez múltidő volt és nem jövő idő !!!
Kösd fel ! - ha nem is magadat, de a fehérneműdet mindenképp.....


6 megjegyzés:

  1. Nagyon szomorú, ami történik. Bár valós oka is van, de egyre inkább egy mesterségesen és szándékosan generált folyamatról van szó, mely az egész világban zajlik, és egyre nehezebb védekezni ellene. Bár, aki időben "kapcsolt" és még tavaly, vagy az év elején betárazott, az nagyrészt kiküszöböli az áremelkedést, így pl. nekem a következő öt évben nem sokat kell boltba járnom, minden van, ami tartós (cipő, ruha, mosópor, festékek, ecsetek, háztartási kellékek, tisztítószerek, konzervek, szárított élelem, és még sok-sok egyéb, ami szükséges és betározható), a napi friss áru meg a költségvetésnek nem olyan nagy része, így én bízom benne, hogy minden további körülmények közt átvészelem ezt az időszakot. És én még járom az erdőt, és sok mindent szedek, amiből ennivalót, vagy akár ebédet is lehet készíteni, ez sem kerül pénzbe. Persze a húst, tejterméket, némi friss zöldséget meg kell venni, de erre is vannak taktikák, mikor hol mit lehet féláron megkapni, pl. piacon a zárás előtti utolsó órákban sokszor fillérekért be lehet vásárolni, még teljesen jó minőségű termékeket. De a TESCO-ban is van ilyen sokszor, hogy nagy leárazások vannak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt hiszem az emberek zömének a fejében nem fordul meg ilyesmi, hiszen a "mindig minden van"-hoz lettek szoktatva, évtizedek óta. Na de most jön majd a "kutyára dér".... Aki nem tanul meg a pénzzel bánni hát az körülnézheti magát...hacsak nem valakinek a valakije....

      Törlés
  2. A szegény országok fognak szenvedni alatta. Megvenni nem tudják a drága élelmiszert. Sajnos ilyen kilátások vannak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amiket ma este is olvastam.... hát jó lesz ha beveszek valami altatót - mert ha arra gondolok, mi várható, hát nem fogom tudni lehunyni a szememet...

      Törlés
  3. Godoltatok arra, meg is kell fözni, de mivel ha áram vagy gáz kimaradás adódna elö. Erröl pedig már nyiltan is szó esik. Itt nálunk Svájcban ajánlanak camping gáz fözöt is beszerezni az élelmiszer készlet mellé. Mi villannyal fözünk, sok vizierömü mellett mégis adódhat kiesés igy is rendkivüli esetben. Ez a prognózis.
    Meggondolandó.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az már nekem is eszembe jutott, hogy mi lenne velem gáz, vagy pláne gáz és villany nélkül ? (Talán valahol régebben írtam is erről) Az egyetlen reménysugaram a kályhám, mert szerencsére azt nem dobtam ki, a gázfűtés dacára. És van villanyrezsóm is. Az is ősrégi, nem is használom, de őrzöm...De nem szeretnék olyan "nyomorban" (értsd: nélkülözős világban) meghalni, amilyenbe a háború után születtem.. Pedig van rá esély, hogy bekövetkezik valami komoly esemény, ami igencsak megrenget mindent. Az én életemet is....

      Törlés