2022. június 30., csütörtök

Szuperféreg

Szeretem az ilyen híreket – de mindig megnézem a nyilvánosságra hozatal dátumát – nehogymá’ április elsejei hír legyen. Nos ez nem az.

Találtak egy szuperférget, ami képes megenni és megemészteni a műanyagot.

  

A gyászbogárlárvák emésztőrendszerében olyan enzimeket találni, amelyek lebontják a polisztirolt.

Régóta dolgoznak már azon a kutatók, hogy olyan baktériumokat találjanak, amelyek képesek lebontani a műanyagot. Ezen a téren volt már néhány igen ígéretes eredmény, az ausztrál kutatók azonban egy másik irányból közelítették meg a műanyagszennyezés problémáját.

A Microbial Genomics című tudományos lapban megjelent publikáció szerint a gyászbogárlárvák (Zophobas morio) emésztőrendszerében olyan enzimek találhatók, amelyek képesek lebontani a műanyagot is. A szakemberek ennek örömére szuperféregnek keresztelték el az állatot – írja a The Guardian.

A Queenslandi Egyetem kutatói három héten át az épületek szigeteléseként használt polisztirollal etették a lárvákat, de az anyaggal más formában – edények, fedők, elbodható evőeszközök – is találkozhatunk a hétköznapokban. A műanyaggal etetett lárvák teljes rovarrá fejlődtek, így ezen a téren nem volt különbség a hagyományos étrendű társaikhoz képest. Fontos ugyanakkor, hogy az állatok kisebbek lettek, a bélmikrobáik pedig kevésbé egészségesek.

Chris Rinke, a tanulmány társszerzője szerint a férgek 24 órán belül nekiláttak a polisztirol elfogyasztásának. 48 órával később az általuk termelt barna ürülék fehérré változott.


Épp itt az ideje, hogy elkezdjék nagyüzemileg is tenyészteni ezt az állatkát - még így is az az érzésem, hogy kissé elkéstek vele, mert nem tudom mikorra kelne ki annyi lárvácska, melyek meg tudnának birkózni azzal a szemétmennyiséggel, amit az emberiség az elmúlt néhány évtizedben szerteszét hajigált...

Mert egyelőre ez a helyzet (sőt - van rosszabb is...) :

https://tudatosvasarlo.hu/vilagmarkakat-gyartanak-muanyag-hulladekbol/



4 megjegyzés:

  1. De jó lenne egy ilyen szuperféreg, ami felzabálná ezt a rengeteg sok műanyagot!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még ha van is, még ha sok lenne is - sajnos az ember javíthatatlan - mindig több lesz a szemét, mint a szuperféreg.
      Sajnos....

      Törlés
  2. Az egyik legjobb hír, mer nagy igény lenne a munkájukra. Már évekkel ezelőtt olvastam róla, sajnos azóta sem sok előrelépessekkel... Már régen tenyészteni kellene mindenütt ezeket a kis munkásokat. Most már nem csak a műanyagpalackokat kell eltakarítaniuk, azóta már igen sok műanyag maszk jött a sok szeméthez... hegyen, völgyön, vizeken, legelőkön.... :-( (Egy kavics)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem igazán értek bizonyos dolgokat - mert kinek, milyen érdeke állhat amögött, hogy ne tűnjön el a szemét ? (pl. az óceánokból) és ha senki érdekét nem sérti, akkor meg miért nem haladnak az ilyesféle ügyek ? Tényleg ennyire hülye lenne az ember ?

      Hát lehet, hogy tényleg ennyire hülye....

      Törlés