2022. június 20., hétfő

Megtaláltam a házat - ahol élni szeretnék


(...ugyan most már  "nem jön össze", de mondjuk a következő életemben...) 

https://impressmagazin.hu/zoldtetos-haz-gyonyoru-energiahatekony-szigetelese-is-tokeletes/

Régebben is érdekeltek és tetszettek a félig-meddig földbe épített házak -  valahol évekkel ezelőtt írtam is róluk, fotókkal (nem keresem vissza...)

Nem értem miért van bennem olyan érzés (tán ősemberi maradék-ösztön ?) hogy a föld alatt, vagy legalábbis félig alatta védettebbnek érzem magam, mint mondjuk egy csodás kilátással rendelkező, hegytetőre épült házban...Mindenesetre az olyan helyektől, mint ahol jelenlegi életemben élek/éltem - jó messze szeretnék újjászületni. Na nem Afrikában, vagy valamelyik sarki igluban, de azért lenne pár tippem, hol szeretnék élni egy következő életben...


Ha valaki érdekelnek az efféle házak, itt is lehet nézelődni: 

https://tigerdoor.ru/hu/remont/podzemnye-doma-preimushchestva-i-sekrety-postroiki-stroim-dom-pod-zemlei/

https://femina.hu/otthon/fold-ala-epult-haz/

https://www.homeinfo.hu/erdekessegek/1073-foldhazak


Nekem mindkettő tetszik. Nem mintha a legkisebb reményem is lehetne egy ilyesféle házikóra...De az ábrándozás nem kerül pénzbe....



12 megjegyzés:

  1. Télen meleg, nyáron hűvös - én is szívesen laknék ilyen házban és még jól is néz ki. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szeretek néha "mesebeli" tájakon járni, ilyen képeket látni, megmozgatja a lustuló fantáziámat...

      Törlés
  2. Én már 30 évvel ezelőtt láttam 2 db ilyet Aszófőn, és magam is effélét szerettem volna építtetni, de ahol nekem telkem volt, ott nem engedélyeztek ilyet. Nagyon klasszak voltak, belülről olyan szerkezetűek, mint a lóhere, középen felül volt egy bevilágító ablak, igazán csodálatos volt. De az is kiderült, hogy ugyanúgy épült, mint a Bodri pincészet Szekszárdon. Vagyis nem pincét fúrtak a hegybe, hanem elhordták a hegyet, megépítették a pincét, aztán visszahordták rá a földet. Az általam látott házak ugyanígy épültek, és nagyon kényes volt a megépítésük, a vízszigetelés, a födémszerkezetek teherbírása, stb., stb. De aztán fűtés, zaj, hűtés, minden szempontból nagyon megnyugtató és jó volt.
    th

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudod, az építés bonyolultsága miatt az jutott eszembe M.o.-on tán nem is lennének képesek ilyent építeni - mert ehhez meglehetős precizitás kell. Nálunk meg ez valami miatt nem működik. (Hacsak nem milliókat fizetsz érte - ami viszont keveseknek van.)

      Törlés
    2. Igaz, amit írtál, Bodriéknak volt,kormányközeliek, elfelejtettem már, hány százmilliót kaptak rá.th

      Törlés
    3. Na ja, mondtam: akinek van - annak minden van...
      (Bár időnként elgondolkodom a világ, az emberiség történelmén, és valahogy mindig az ősemberhez jutok vissza. Az "elrontás" ott kezdődött a többiek csak folytatták...)

      Törlés
  3. Na,szóval,akkor most van pár percem írni,mert már Svájcnál is szóltam volna,úgymint Finnországnál megtettem.Akkor oda szerettél volna leszületni.Aztán Svájc következett...Nagyon meglepett a föld alatti bunker-vagy barlangrendszerük.Felkészültek a szükség szerinti földalatti életre.Milyen érdekes a párhuzam a két ország között:olvastam valahol egy jóslatot,miszerint Genf kapja az első atombombát Európában.Próbáltam elővarázsolni azt a cikket,nem sikerült.Milyen érdekes a mondás:amitől félünk,az bekövetkezik...Talán azért a földalatti rendszer?
    Most meg Finnország.Atomtámadástól tartva a világon egyedülálló atombomba biztos óvóhelyei vannak,20 méter mélyen,gránitkőbe vájva.Régóta építik őket.Ők is ettől félnek?Igaz,Putyin közölte,hogy tíz másodperc alatt Finnországot is eléri a halálos Sátán,az új fegyverük.
    Szóval,szerintem más helyeket kell keresni az újjászületéshez...
    Ámbár én úgy vélem,nem véletlenül születünk oda,ahol élünk,mert ebben az életünkben valamit itt kell megtapasztalnunk és abból tanulnunk.
    Aztán,ha mindent "megtanultunk",már nem kell leszületnünk a Földre,mert elérkeztünk a Nirvánába,nem kell már tanulnunk.
    Nekem még kell tanulni,mert sokat felejtek...
    Olyan sok szépség van a Földön,ami megfog bennünket,de ha ott kellene élni,már nem is tetszene annyira,mert a fény mellett mindig árnyék is van,amit később tapasztalunk.
    Lélekajtós

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor ezek szerint a szlovéniai 55 bejegyzés egyikében sem írtam, hogy oda (is) szeretnék „leszületni” – miképp ez vonatkozik szinte bármelyik európai, hegyes országra, vidékre, mondjuk Ausztriára, Bajorországra, vagy bárhová, ahol hegyek vannak.
      Igen, én valahol a lelkem legmélyén hiszek abban, hogy valami „hegyes” vidéken élhettem – nem véletlen a hegyekhez, erdőkhöz való erős vonzalmam…
      A Földön kívüli – esetleg biztonságosabb – helyszíneket nem ismerem, lehet, hogy vannak jobbak. Én mégis maradok az ismert helyeknél. Valami miatt a Nirvánába se kívánkozom.

      Törlés
  4. Én is hegyek között szeretnék élni mindig.Nem szeretem a sík vidéket.Például Finnország...Többször voltam kocsival Berlinben.A volt Kelet-Németország területe borzasztó volt számomra.Végig sík vidék,monoton,unalmas.Büntetés lenne számomra ott élnem.
    Lélekajtós

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biztos mindenkinek vannak "kedvenc" helyei - és valószínű ennek az oka is megvan - még akkor is, ha nem tudjuk ezeket az okokat.

      Törlés
  5. Én nem hiszek ebben amit Lélekajtós írt: "Ámbár én úgy vélem,nem véletlenül születünk oda,ahol élünk,mert ebben az életünkben valamit itt kell megtapasztalnunk és abból tanulnunk."
    70 évem csaknem elérve úgy látom, hogy az emberek semmit nem tanultak sem mások, sem a saját hibáikból, ezen belül a magyarok meg pláne nem, és ahogy Aranyos többször írta, ész nélkül rohannak - rohanunk a vesztünkbe.
    th

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-) Egyetértek !! (t.i. hogy semmit sem tanultunk...)

      Törlés