2022. június 14., kedd

Ez lesz....

Kis kiegészítés a tegnapi, apokaliptikusnak is felfogható képekhez:

„…Félelmetes, amit látunk…
Az Atlanti-óceán felett még mindig egy hatalmas és erős, 3500 kilométer átmérőjű anticiklon terpeszkedik, ami szélsőséges hőmérsékleti és csapadékviszonyokat generál kontinensünk nyugati felében. Mi szerencsére csak a „szélét” kapjuk, de azt is meg fogjuk érezni.
Az ennyire magas nyomású – jelenleg 1038 Hektopascal uralkodik a légörvény középpontjában – anticiklonok a téli félévre jellemzőek az északi féltekén, júniusban már „nem lenne szabad” létrejönniük. Mégis ott van, és egészen szélsőséges észak-déli irányú, úgynevezett meridionális hullámokat gerjeszt.

A héten főként az Ibériai-félszigetre és Franciaországra hoz komoly hőhullámot a délről érkező meleg levegő: 35-40, néhol 42 fokot is mérhetnek majd. A kialakuló légnyomáskülönbség hatására aztán a meridionalitás „fordul egyet”, és 19-20. környékén egy extrém hidegfront éri el a térséget Grönland felől sodort sarkvidéki levegőt szállítva.

A gyakorlatban pedig a lehűlés mellett elsősorban a Benelux államokban, Franciaországban és Németországban várhatók óriási viharok. Mint említettük, ilyen hatalmas légnyomáskülönbségek a téli félévre jellemzőek, ezért fogalmaz úgy a meteorológus, hogy félelmetes a légkör viselkedése…

...A nyugat-európai hőhullám várhatóan szombaton gyűrűzik hazánkba, a következő pár napon mérhetjük a legmelegebbet, országszerte 28-33, 29-34 fokot...”

Hőmérséklet anomália  (2022-06-13 – 2022-06-19)

https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/europai_elorejelzes/




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése