2023. november 5., vasárnap

Szenzációóóóóóóóóóóóóó !

2023.11.05.  Pécsett is látszott a sarki fény

De sajnálom, hogy nem láttam....de azért elgondolkodásra méltó esemény, az biztos.....




Pár nappal későbbi hír a FB.on:

Az utólagos elemzések szerint valószínűleg nem csak sarki fény volt látható Magyarország felett vasárnap este, hanem a (sarki fényt is okozó) geomágneses vihar a Föld körüli töltött részecskék áramának szintén utat nyithatott a légkör felé. A hétvégi G3-as geomágneses vihar jelentős sarki fény aktivitást mutatott a sarkkörökhöz közel, emellett alacsony földrajzi szélességeken (mint pl. Texas vagy Új-Zéland) látványos vöröses fényjátékot is megfigyelhettek az észlelők. Utóbbira magyarázat nyújthatnak az ún. Stable Auroral Red (SAR) ívek, amelyet szintén az oxigén molekulákat gerjesztő protonok okoztak, csak más forrásból.
FRISSÍTÉS: Köszönet Uhrin Andrásnak az észrevételért és a korrekcióért: "...egyetlen halvány, diffúz ívet alkotott, ami az SAR tipikus megjelenése. A magyarországi észlelők ilyesmit az igazán fényes, oszlopos szerkezetű esemény után(!) láthattak. Közép-Európában a fő esemény egyértelműen sarki fény volt: a pár fokkal északabbról készült fotókon már jól látni, hogy lefelé átmegy az alacsonyabb rétegek tipikus zöld sarkifény-függönyébe."
Technikailag tehát annyi a különbség a "hagyományos" sarki fény és a SAR vöröses fényének eredete között, hogy előbbi esetében a gerjesztő részecskék közvetlenül a Napból származnak, míg utóbbi esetében a Földet körülvevő részecskegyűrűből, az ún. van Allen-övből. Ettől még egy természetes és rendkívül látványos jelenségnek lehetett tanúja az, aki jókor nézett az égboltra vasárnap este. (Én nem...)
Forrás: Spaceweather, Window 2 Universe

2 megjegyzés:

  1. Ez tényleg fantasztikus lehetett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy sajnálom, hogy nem láttam. De már csak maga a tény is valami csoda !!! (Igaz, az agyam leghátsó zugában gyülekezik némi félelem....azért azt hiszem, ez nem egészen "természetes" dolog és valóban a klímakatasztrófa felé tartunk...Én már nem élem meg, de azért aggódom...)

      Törlés