2023. november 15., szerda

Hány szeme van a póknak ?

Ugyan elmúlt a nyár úgy, hogy azt hiszem egyetlen pók-képet se készítettem - tekintve, hogy eltűntek  (nagy bánatomra) a keresztespókok a kertből, - de azért a pókokat kedvelem és szívesen olvasok róluk az alábbiakhoz hasonló érdekességeket. Mert pl. ezt a "szem-dolgot" se tudtam eddig...Nos, ha csak engem érdekel, nem baj.... 

Amúgy meg épp azon gondolkodtam, lehetne úgy is blogot írni, hogy "letiltom" a kommentelést - és onnan kezdve csak "magamnak" irkálom a kis hülyeségeimet. A blog-világ meghalt, a blogolvasók eltűntek, vagy lusták írni (bár inkább azt hiszem, hogy nem blogokat olvasnak manapság az emberek...) Na, mindegy. Én még eljátszogatok ezzel egy ideig... 


https://www.yubrain.com/hu/allatok-es-termeszet/hany-szeme-van-az-aranaknak/ 

Számától függetlenül a pókoknak kétféle szeme van:

  • Elsődleges szemek – ezeket ocellinek nevezik, és előre fókuszálnak. Más ízeltlábúakban az ocellusok csak a fény irányát érzékelik; a pókokban azonban valódi képeket alkotnak. Az ocellusoknak olyan izmai vannak, amelyek mozgatják a retinát, hogy fókuszálják és nyomon kövessék a képet. Elhelyezkedésük miatt az ocellusokat elülső oldalsó szemnek is nevezik.
  • Másodlagos szemek : kisebbek, mint az elsődleges szemek. Nincsenek izmaik és teljesen mozdulatlanok. A legtöbb másodlagos szem kerek, de néhány ovális vagy félhold alakú. Előre vagy oldalra, a pók feje fölé vagy mögé fókuszálhatnak. A másodlagos szemek gondoskodnak a mozgás észlelésének funkciójáról, valamint érzékelési és mélységi információt szolgáltatnak, ami segít a póknak megtalálni a zsákmány távolságát, irányát és a lehetséges veszélyeket. A másodlagos szemek elhelyezkedésük szerint is osztályozhatók:
    • Az anterolateralisok (ALE) a szemek felső sora, amelyek a fej oldalán találhatók. A posterolaterális szemek (PLE) a második szemsor a fej oldalán. Egyes esetekben az oldalsó szemek növelik az elsődleges szemek hatótávolságát, így a pókfélék széles szögletes képet adnak.
    • A postero-mediánok (PME) a ​​fej közepén helyezkednek el.
  • Nyolcszemű: Az ugrópókok ( Salticidae ), a virágpókok ( Thomisidae ), a gömbszövők ( Araneidae ), a hálófonók ( Theridiidae ) és a farkaspókok ( Lycosidae ) a nyolc szemű pókok közé tartoznak.
  • Hat szem: több hat szemű faj létezik. Ide tartoznak a remetepókok ( Sicariidae ), a szobrászpókok ( Scytodidae) és bizonyos pincepókok ( Pholcidae ).
  • Négy szem: A Symphytignathidae családból és a Nesticidae családból származó pókoknak négy szeme van.
  • Két szem: csak a Caponiidae családból származó pókoknak van két szeme.

Érdekes adatok

A közhiedelem ellenére a pókok általában nem rendelkeznek jó látásélességgel. Az ugráló pókok szemhéja azonban meghaladja a szitakötőkét, amelyek a legjobb látású rovarok. Az ugrópókok szemében még a látás mértéke is közel áll az emberéhez.

Az éjszakai fajoknál a pókok szemei ​​lucid szövettel ( tapetum lucidum ) rendelkeznek. Ez visszaveri a fényt, és lehetővé teszi, hogy a pók lásson a sötétben. Az ezzel a tulajdonsággal rendelkező pókok szemei ​​világítanak, ha éjszaka megvilágítják őket.



Képek a FB-ról



4 megjegyzés:

  1. Őszintén mondva a pókok nem tartoznak nálam a kedvenc állatokhoz, de sok érdekességet találtál !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy ideje a FB-n látok/találok ilyen képeket - és csak ámulok-bámulok. Én kedvelem őket - sokszor írtam is a kertemben élőkről (no nem ilyenek, mint a képeken láthatók !!!) - nem bántanak, nem ártanak, és hát mondjuk nem kell simogatni őket, de ismerkedni velük érdekes téma ( hogyan szövik a hálót, stb...) Valójában sok olyan kicsi állat van, amiket szinte észre sem veszünk, mégis érdekes az életük - mármint annak, aki érdeklődik az ilyesmi iránt. De ugye, azért látod, te is találtál az ismertetőkben érdekességet...

      Törlés
  2. Nagyon jó fotókat hoztál a pókokról, érdekes dolgok vannak körülöttünk, ki gondolná. Mindkettő olyan, mintha valami földön kívüli szörny lenne 😊.
    Én is úgy vettem észre, hogy sajnos leáldozóban van a blogolás, úgy tűnik beleuntak az emberek. Én ugyanolyan szívesen és lendülettel csinálom, mint az első napokba, ami pedig már jó rég volt. Ezen kívül más közösségi oldalakkal nem is foglalkozok, ez épp elég nekem...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hihetetlen, milyen pók-változatok élnek velünk együtt ezen a földön...Mostanában fedeztem fel én is többfélét, olyanokat, melyek nem erre mifelénk, hanem a Föld másik oldalán élnek...de nem csak a pókok érdekelnek, szinte minden, ami a természettel kapcsolatos - és ehhez rengeteg képet, ismeretanyagot lehet a neten találni. A blogot én valamiféle "naplónak" érzem, amit nagyobb részt a magam örömére írok, de ha még olvasóm is akad, akkor annak örülök.

      Törlés