2023. november 24., péntek

Meleg volt-van-lesz.

Nem, mintha újdonság lenne számomra, meg, hogy őszinte legyek, engem már különösebben azt hiszem nem érint - de mint figyelemre méltó hírt, bemásolom ide, amit az Időképben meg az Euronews-ban olvastam:
"Múlt hét pénteken, vagyis november 17-én első alkalommal történt meg, hogy a globális átlaghőmérséklet több mint 2 fokkal volt magasabb az iparosodás előtti szintnél, azaz az 1850-1900 közötti időszakot alapul véve.
Ez a küszöbértéket csak rövid időre lépte át bolygónk átlag-hőmérséklete, és nem jelenti azt, hogy a Föld tartósan 2 fok fölötti felmelegedésben van. Samantha Burgess, a Copernicus Éghajlatváltozási Szolgálat igazgatóhelyettese azt is elárulta, hogy pénteken a globális hőmérséklet átlagosan 1,17 fokkal haladta meg az 1991–2020-as szintet, így ez volt a legmelegebb november 17-e a feljegyzések szerint.
Az iparosodás előtti időkhöz képest azonban ... a hőmérséklet 2,06 fokkal volt magasabb.
2023 novembere egyébként ismét jó eséllyel pályázik az eddigi legmelegebb november címre, "jó úton" haladunk afelé is, hogy 2023 legyen a legmelegebb év a mérések rendszeres kezdete óta.


Az éghajlatváltozást nyomon követő tudósok azt állítják, hogy Európában a hőmérséklet kétszer annyira emelkedik, mint a globális átlag. A felmelegedés mértéke Európában a legmagasabb a világ kontinensei közül, a tudósok egyre gyakoribb hőhullámokra, erdőtüzekre és egyéb szélsőséges időjárási eseményekre figyelmeztetnek.



https://hu.euronews.com/2023/07/06/a-kopernikusz-adatai-is-igazoljak-a-fold-gyorsulo-melegedeset

Ezektől a hírektől és úgy általában minden ilyen jellegűtől függetlenül, azért elgondolkodom azon is  - nézve a külföldi tv csatornáimon igen gyakran látott évezredekkel előttünk élt kultúrák történetéről szóló filmeket - hogy ki tudja, 100 %-os biztonsággal, mi volt itt valójában 2-3-5-7 ezer évvel ezelőtt ?  Akkor nem volt met.hu.... De emberek és kihalások igen....
Szóval a Föld az már csak ilyen... Élünk és meghalunk rajta....

5 megjegyzés:

  1. Nem tudjuk hogy mi lesz de talán ez a jó! Addig sem idegeskedünk ezen, van más helyette!
    Megnézem az időjárást általában kíváncsi vagyok rá, de úgy vagyok vele hogy ez 1-2 napra előre jelezve sem igaz gyakran, akkor hogy tudnak évekre előre sokkolni minket ? Ha melegünk lesz hűvösre megyünk , ha fázunk több ruhát veszünk fel a többit úgy sem mi intézzük csak a természet az pedig kiszámíthatatlan !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez igaz, ha a mi 60-70 évünket nézed, de itt nem ennyi időről van szó..."földtörténeti" léptékkel, vagy idővel számolva azért kétségtelen, hogy van változás. ....Igaz, mióta Föld a Föld azóta folyamatosan változik.....egy baj van: ennyi ember még sosem élt, vagy akart volna élni rajta, egyre kevesebb lesz az élhető hely, és egyre több az ember.

      Törlés
  2. Hát ez most így nem igaz. Magyarországon a november idén hűvösebb és hidegebb volt mint az előző évek. Többször fagyott is. Szeptember és október valóban jóval melegebb volt az előző éveknél, de a november pont, hogy nem. Egyébként meg maga a folyamat sajnos igaz, hogy egyre jobban felmelegedünk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Többször fagyott ???? Hol ? Mert hogy Pécsett nem, az biztos. Igaz, az ország É-i és esetleg mélyebb helyszíneit nem néztem...Amúgy meg 1-2 fagyos nap a 360 meleggel szemben eléggé elhanyagolható.

      Törlés
  3. Pécsett is fagyott, még Uránvárosban is, és a város környéki külterületeken is voltak hajnali fagyok. De hát ez teljesen normális így november táján. Fehér, deres volt a fű többször is.

    VálaszTörlés