2011. július 21., csütörtök

Csodaszép, óriásvirágú hibiszkusz

A véletlen úgy hozta, hogy a tegnapi  - ugyancsak virágokkal foglalkozó téma után - kaptam egy csodás fotót kutyás barátomtól, és utána-kerestem a növénynek a neten. Mivel nem tűnik szaporítása-nevelés-tartása túl bonyolultnak, továbbadom a hírt: itt egy szép virág, amivel érdemes kísérleteznie annak, aki szereti a különleges növényeket.

 
Az 1970-es években egy Sakata japán botanikus nemesítette ki az Amerikában őshonos mocsári hibiszkuszból (Hibiscus moscheutos). Kisebb malomkeréknyi virágai rendkívüli díszítő értékűek. Hosszú életű növény, akár 20 évig is elél.

Másfél méter magasra növő bokor, évelő, félfás szárú, sok vizet szerető növény. Télen hajtásai tövig visszafagynak, de május közepén fejlődésnek indulnak. Márciusban kell visszametszeni az elszáradt szárakat, 5 cm magasságban. Igénytelen, napot és vizet nagyon szerető növény. Fák alatt nem virágzik. Igazából komoly kártevője nincs.

Magról és tőről egyaránt szaporítható. A magokat, mivel kemény a héja, feltétlen 22 Celsius-fokos vízben, legalább egy hétig áztassuk, hogy kellő eredményt kapjunk.. A vizet naponta kell cserélni. Ha felrepedt a héj, akkor 1 cm mélyre ültessük porhanyós, jól megmunkált földbe. Már az első évben is hozhat virágot, ha megfelelően locsoljuk. A magokból kihajtott növényeket válogassuk, mert lesz benne fejlett és silány is.

Karógyökerű, de viszonylag egyszerű átültetni. Az átültetésnél ügyelni kell arra, hogy ne sérüljenek a gyökerek. Ideális tőosztása kora tavasszal esedékes, mert később, amikor már kihajt, rosszabbul, tűri. Nevével ellentétben nem vízi növény, s bár tópartra ültethető de a pangó vizet nem kedveli. Takarjuk komposzttal, mert szüksége van a tápanyagára, s nem engedi kiszáradni a talajt.

Júliusban kezd virágozni, fehér, rózsaszín piros és bordó színekben. Mintegy 20-30 cm virágai vannak. Egy idősebb bokron akár 300 virág is nyílhat, persze nem egyszerre, mert egy virág csak 24 órát virít.

Virágjából nyálkaoldó teát lehet főzni. A nyugalmi állapotban felszedett és megtisztított gyökeréből csak áztatással nyerhető ki a hatóanyag, ami köhögésre és hurutos betegségre kiváló hatású. Megszáradt szárainak rostjából erős kötél készíthető.

…egy kevésbé jelentős, de mégis érdemleges szempont lehet az is, hogy merre fordulnak a virágai. Elsősorban kelet-délkelet felé néznek, tehát a kert fő nézőpontjához viszonyítva északnyugati helyre ajánlatos telepíteni. Természetesen máshonnan szemlélve is nagyon mutatósak a nagy, élénk színű virágok, de úgy a legszebbek, ha látszik a szép porzó és a bibe is. (http://www.edenkert.hu/diszkert/viragagyasok/a-mocsari-hibiszkusz-helye-a-kertben/2475 )

Gondolom felesleges írnom, de mégis: a gyufaskatulya a virág mérte miatt került a képre !

7 megjegyzés:

  1. Azért az igazi élvezetért ehhez egy kert is kellene!
    Egy kis helyzetjelentés.Szegeden folyamatosan esik az eső!
    Hűvöses,ez már jól esik.

    VálaszTörlés
  2. Én meg tegnap merő "véletlenségből" egy narancssárga duplavirágú hibiszkuszt kaptam ajándékba. Csodaszép. Ma reggel pedig kerti hibiszkuszsövények mellett gyalogoltam :-)))

    VálaszTörlés
  3. Lehet,hogy csak a kettős fronthatás (?) az oka ? - (olvasom utólag, hogy valami "mentséget" találjak ?-hallgatásomra. ) "Döglöttem" egész nap a tv. előtt,- hagyján, mert (végre) most akartam volna teregetni...de tudom is én kinek a holmijában, bent maradt egy p.zsebkendő.
    Kb.+23C°de már megint be van borulva és a radarkép sem túl biztató ?-Na, ennyit.
    Derűs estét !...

    VálaszTörlés
  4. Help! 30 éves óriási hibiszkuszomat 3 hetes szanatóriumi ottlétem alatt merő jóindulattal túlöntözték...pangott a víz a tálcájában...lekonyult,sok sárga levele hullik. Nagyon szomorú vagyok. Mit tehetek érte? Metszem most jól vissza? Köszönöm, ha segítesz!

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm kedves és szakszerű segítségedet! Kókadozó 30 éves hibiszkuszomat átültettem, gyökerét alul kicsit lemetszettem - nem volt elrohadva, úgy hogy nem állt fent a pangás esete - nagy örömömre szépen kisarjadt és növöget! Igazad volt: inkább azt sínylette meg, hogy 3 hétig szinte nem látott, más öntözte. Hiányzott neki a szeretetem! Köszönöm! Ölellek: Margó

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-) Örülök, akkor neked ez volt a karácsonyi meglepetésed, ami kicsit korábban érkezett :-)

      Törlés