2011. július 23., szombat

Építészeti csodák: Petra és Dubai


PETRA

Amikor húgomék Petrában jártak, láttam  videót is ezekről az épületekről, emellett a Tv-ben is többször sikerült  kifognom hosszabb-rövidebb ismertetőket. Most azonban egy nagyon jó szöveggel kísért anyagot néztem, melyből sok olyasmire derült fény, amit eddig nem tudtam/láttam.
Elsősorban a Fáraó kincsestárának nevezett (bár valójában nem az!) legismertebb épület készítésének menete volt a film témája. Gondolom a modern építészeket is foglalkoztatta a kérdés, miképp tudták 2000 évvel ezelőtt, az akkori kezdetleges eszközökkel létrehozni ezt a csodát. Hát a film erre adott választ. Hogy kívülről és felülről kezdték a munkát, nagyon jó animációs képekkel mutatták be a lépéseket, mikor, mi, hogyan következet egymás után.
Nem kis feladat volt egyébként az egész település kialakítása sem, hiszen meg kellett oldják az ott lakók vízellátását is a szikla-sivatagban – de erre is találtak lehetőséget a régiek.
Az pedig, hogy az egyiptomi  fáraónak semmi köze a templomhoz, az csak pár éve derült ki, amikor egy régésznek eszébe jutott, hogy gyanús a sok útburkoló kőkocka  az épület előtt. És láss csodát, amikor egy kisebb részen kibontották, kiderült, hogy bizony a templom alatt vannak az igazi sírkamrák, és ez nem is egy fáraó kincsesháza (mellesleg jelenleg még ez van a wikiben !) – hanem a nabateusok Aretasz nevű királyi családjának a temetkezési helye.



DUBAI

A másik szenzációs építészeti csoda, a már unalomig látott Burj al Arab. Nos ennek az előkészületeit és építését kísérhettem ¾ órán át figyelemmel. Már a kezdet is érdekes volt, (a tervező gárda egyik tagja sem volt idősebb 35 évnél!) a tervező olyan épületet akart tervezni, mely jellemző és meghatározó, mint pl. a párizsi Eiffel, a kairói piramisok, vagy a Sydney-i Operaház, aminek ha csak a körvonalát látod, azonnal az adott várost juttatja eszedbe. Ez a tengeren ringatózó vitorlás-hajót mintázó épület ebből a szempontból is teljes siker volt.
A film bemutatta az építés különböző fázisait, a rengeteg problémát, melyek menet közben adódtak, a mesterséges sziget építésétől, a szinte „semmiben” lebegő étterem statikai problémájáig, vagy a különös helikopter leszálló megépítésiéig. Megismertetett a belsőépítésszel (egy hölgy volt), aki a  már a már majdnem kész terv belső teret a sejknek megmutatva, kapta azt az ukázt, hogy ennél valamivel pompásabb belsőre lenne itt szükség. Hát megkapta a sejk azt is. Bizonyára sokan láttatok ilyen-olyan belső képeket  az épületről – nos a világ legdrágább szállodája nevet méltán megérdemli.


3 megjegyzés:

  1. Kissé "megrémültem", hogy napjaink egyik (magyar) "vezető híre" a DUBAJOZÁS betört ide is ! OK! - nagy valószínűséggel magam is láttam a filmet (filmeket) amiket a dubaji építkezésekről készítettek.
    Amúgy vettem a "fáradságot" és végre próbáltam megnézni, hogy pl. mi is az az Egyesült Arab Emírségek,- (!) ill. hogy Dubaj város is ( az emírség 2.legnagyobb városa )-ill. a egyik emírség is,- ne bonyolítsam!
    Az élet már csak ilyen ?- mert van Katar is !-és annak fővárosa Doha... épp' ma írtak róla egy terjedelmesebb cikket is,- akit érdekel, elolvashatja.
    Életkísérlet a sivatagban
    Talán még ez is hagyján, mert olvasom tegnap (?) - Európa legmagasabb épülete lesz- Szentpéterváron,- a Gazprom toronyháza... de azt már öntevékenyen keresse meg az, aki akarja ! (455 m les ?- írom emlékezetből)
    Na, ennyit, mert magam sem tudom, mi "bajom" lehet ?- tán' ez a hülye időjárás ? (Ne bonyolítsam)

    VálaszTörlés
  2. Utókornak
    (bocs' de csak-csak megemlítem)
    Norvégia -Oslo

    VálaszTörlés