2011. július 18., hétfő

Kauai


Hajnali 4-től  Európa és Amerika között félúton töltöttem majd egy órát…
Kauai szigetén jártam – melyről, dacára a sok természet és úti film nézegetésnek, egészen eddig nem volt tudomásom.
Itt olvashattok róla : http://hu.wikipedia.org/wiki/Kauai

Álomszép hely! Nem véletlenül forgattak itt több híres filmet (Jurassic park, Indiana Johns, stb.) Fantasztikus és különleges a növényvilága, több ezer olyan növény található itt, amely sehol másutt a világon nem él. Egy bizonyos cserjéből (a nevét nem értettem) a világon az egyetlen példány itt található. Állandó kutató-bázis működik itt, a világ minden tájáról ide sereglő tudósokkal. 

A sziget nevének egyébként nincs konkrét jelentése. A hawaii-ak egy mondából származtatják, miszerint egy polinéz hajós fedezte fel a szigetet, aki a kedvenc fia után nevezte el azt. A hegyekkel tarkított sziget legmagasabb pontja a vulkáni eredetű Kawaikini, 1598 méter magas. Kauai a Föld egyik legnedvesebb pontja, évente mintegy 11700 mm-nyi eső esik a keleten fekvő Wai’ale’ale hegység területén. A sok eső völgyeket mélyített ki a hegységek közt, és kanyonokat vágott sok gyönyörű vízeséssel.
A sziget középvonalában húzódik Kauai „Grand kanyonja” , 1500 m mély és csodálatos ! Aki megengedheti magának a luxust, nem is helikopterrel, hanem kicsi motoros vitorlázógéppel járhatja be, repülhet át felett, egész közelről megszemlélve különlegességeit.

Érdekesség, hogy a tyúkok olyan szabadon és elvadulva élnek itt, mint máshol a vad madarak. Véletlenül kerültek a szigetre, egy tyúkokat szállító hajó  elsüllyedése következtében, s azóta is itt élnek. Az ugyancsak máshonnan ide került disznó pedig úgy elszaporodott és olyan nagy károkat okoz, hogy komoly munka befogásuk.
Az egyik vulkáni kráterben/ből kialakult kisebb barlangféleség tele van különös „értékekkel”.
Részben menedékhelynek, részben kultikus helynek használták évszázadokkal ezelőtt az erre élők. Cook kapitány hajójáról/idejéből származó szögtől kezdve, ősrégi indián tükörig, varázsfigurákig sok mindent találtak itt.

Nem mondom, hogy vágyom oda, de ha felajánlaná valaki, hogy elvisz, valószínűleg nem utasítanám vissza.
Itt egy videó a youtube-on fent-lévő sok közül, hogy jobban el tudjátok képzelni a helyszínt. (Nem igazán jók a felvételek, de azért csak-csak látszik rajta néhány dolog a leírtakból.):  

4 megjegyzés:

  1. Félelmetesen gyönyörű... A szó szoros értelmében. Köszönöm, a küldeményeddel együtt!:)

    VálaszTörlés
  2. (kedd) Az "utókornak"
    Végre !- kb.a 10-11 napja tartó meleg és főleg szárazság,- és az UV-B-ről szót sem !- után végre tegnap este 19.30.óra felé volt egy kis eső!
    Eléggé elkedvetlenedve néztem és nézem a radarképet! A "felhők" (+eső) mind a Balaton "felett",ill. az ország keleti része irányában mozognak. Sajnálatos,hogy a mai reggel (kedd) is kb. +19 vagy +20C°-vel kezdődik.

    VálaszTörlés
  3. A témához :
    Kicsit utánanéztem, Google maps (műholdkép)- akkor igen sok fotó is van a sziget egyes részeiről. Pl. láttam a sok baromfit is egy képen. Nem akarnék senkit sem elkedvetleníteni, de van ilyesmi is :
    Káprázatos fotókon a pusztuló sziget Olvastam,kb. 595 ezer Ft körüli összegért lehet(ne) repülővel utazni. Később abbahagytam a keresgélést,- kell-e védőoltás (nem)-ill. vízum (USA)-és egyéb bonyodalmak.
    Ki ne feledjem,- szokás kérdése lehet az időjárás, értsd,hogy naponta akár többször is esik. stb.

    VálaszTörlés
  4. Végül:
    Szerencsére utólag nem találom a cikket (a napokban olvastam) valamilyen tv.nézési szokásainkról ?- benne,hogy mennyire sokan és sokat nézik/nézzük az olyan csatornákat, mint a Spektrum/Nat.Geo. vagy a Discovery. Kb. 100 valahány magyar(!) csatorna is van már (?) - ill. a "lakosság kb. 70%-a 10-15 tv.csatornát tud nézni" - na, a többi adatot elfelejtettem.
    Ismerjem el, (vasárnap) magam is annyi mindent "összenéztem"- hogy egy külön blogban sem férne el, ha elkezdeném felsorolni!

    VálaszTörlés