2011. július 4., hétfő

Elolvasni, gondolkodni rajta !


Osho: Erős szelek

Azok az erős szelek, amelyek nagyot ütnek, nem valódi ellenségek. Segítenek egységesebbé lenned. Úgy tűnik, mintha gyökértelenné tennének, de az ellenük folytatott küzdelem során versz gyökeret.

Gondolj a fákra. Behozhatsz egy fát a szobába, és bizonyos szempontból védett lesz; nem éri olyan erősen a szél. Amikor vihar tombol odakint, nem lesz veszélyben. De nem éri kihívás sem; minden teljesen védett. Beteheted egy melegházba, de lassan-lassan megsápad, nem lesz zöld többé. Valami mélyen a belsejében haldokolni kezd - mert a kihívás formálja az életet.
Azok az erős szelek, amelyek nagyot ütnek, nem valódi ellenségek. Segítenek egységesebbé lenned. Úgy tűnik, mintha gyökértelenné tennének, de az ellenük folytatott küzdelem során versz gyökeret. Még mélyebbre küldöd a gyökereidet, hogy a vihar ne tudja elérni és elpusztítani őket. A nap nagyon forró, és úgy tűnik, mintha megégetné, de a fa még több vizet szív fel, hogy védje magát a nap ellen. Egyre zöldebb és zöldebb lesz. A természeti erőkkel folytatott küzdelem során tesz szert egyfajta lélekre. A lélek csupán a küzdelem során fejlődik ki.
Ha a dolgok nagyon könnyűek, elkezdesz szétdarabolódni. Lassan-lassan szétdarabolt leszel, mert egyáltalán nincs szükséged az egységességre. Olyan leszel, mint egy elkényeztetett gyerek. Ezért, ha kihívással kerülsz szembe, éld meg bátran.
   

2 megjegyzés:

  1. Emlékezetem szerint (-bár nem kerestem utána-) mintha Osho már említődött volna. (megjegyzem sebaj !- részemről) Egyéb észrevételeim : ( szétdarabolódás szó kapcsán) - hát... veszem észre, hogy a (jobb oldalon) a saját bloglistád is "gyarapodik"... ( természetesen magánügy,hogy mennyire vagy rendszeres olvasójuk,ill. milyen mértékben értesz velük egyet, vagy sem.) Persze, (ismétlés) mindenkinél - saját magánál - ott az egér meg a tv.távirányírója,- senkinek sem kötelező olyasmiket nézni/olvasni/hallgatni, ami esetleg "kizökkenti" (?) - így aztán elolvasni elolvastam,- de nem hinném, hogy mélyebben ezen (el)gondolkodnék. Ám' legyek cinikus ?- pl. "messziről jött ember, azt mond,amit akar... aztán akinek sikerül, (?) vagy "bejön" , legyen tőle "sikerélménye!" - komolyan kívánom !
    ( folyt. talán később ?- mert ma még boltban sem voltam... de az egy más történet!) :-)

    VálaszTörlés
  2. Szeretem Osho-t, mert rögtön megértem! Nem variálja túl a mondatait. Szerintem sem kell ezen elgondolkodni, mert így igaz!:)
    Nekem a Gyermekek könyve van meg tőle, ott azért vannak dolgok, ami nekem nem jön be...

    VálaszTörlés