2011. július 5., kedd

Inspiráció

Nagyon jó hatással volt rám a tegnapelőtt ajánlott könyv. (Még az is lehet, hogy áldozok rá 2400.- Ft-ot és megveszem, vannak ugyanis könyvek, melyeket gyakran kívánnék kézbe-venni, s akkor érzem igazán sajátomnak, ha bármikor újra elolvashatom.
(Igazán apró megjegyzés/költői kérdés:  csak én vagyok ennyire elszakadva a világtól, hogy sokallok egy vékony papírfedeles könyvért  ennyi pénzt, vagy ez tényleg rablás?)
Olvasás közben annyi régi emlék bukkant fel bennem ! Szavak/képek/helyek/események…

Ám mivel az élet nem csak szép dolgokból és olvasásból áll, nekiálltam, ill. folytattam tegnap a mesterek dúlása utáni lepusztult lakásom rendbetételét is. (Egyébként, ha érdekelne valakit, ma jön a festő, mint utolsó pénzrabló és akkor 6 hét után végre készen lesz minden – kivéve a rendrakást és takarítást. Egyidejűleg elröptetve a 200.000.ezres…)

Szóval a konyhában már minden szekrény kívül-belül-alul-fölül csillog-villog,  ezen rendezkedés közben helyükre kerültek a mázas dísztálak is, és a falra akasztottam a régi reszelőt, meg húsvillát, melyeket már a hétköznapokban nem használok, de kidobni sajnálom. És ekkor  villant az agyamba, hogy van nekem egy harmadik csoda-eszközöm is, amely sajnos már nem a nagymamám eredetije, de nagyon érdekes kis izé, ami gyakran kerül a kezembe. A nagymamáé erősebb fémből volt, mégis, a sok évtizedes használat után eltörött a szára forrasztásánál, és én marha, akkor kidobtam, s vettem helyette egy sokkal gyengébb minőségűt. Akkor még lehetett kapni ilyen habverőt – merthogy  ez a bal oldali eszköz egy kicsi habverő. Bögrében csoda gyorsan felveri egy tojás fehérjét, vagy nagyszerűen lehet vele homogénné keverni a poharas tejfölt. Többen elirigyelték tőlem, gondoltam is, meglepem az egyiküket, de sajnálatomra kiderült, hogy ezt az eszközt már senki se gyártja, vagyis teljes mértékben kiment a divatból. Talán valami ügyes kezű és türelmes bádogossal lehetne csináltatni. Még nem érdeklődtem ez ügyben, de talán megteszem.

Jó érzés tudni, hogy a nagymamám – ha csak jelképesen is – de állandóan a közelemben van
még ma is. A kapcsolatunkat mindörökre meghatározó idő – pici gyerekkorom – a konyhában telt, emiatt aztán a vele összefüggő emlékeim is főleg e témakörben mozognak. A konyhai, háztartási alap-dolgokat tőle tanultam/láttam és ez egy nő életében meghatározó.
Sokszor gondoltam már arra, nem csoda, hogy a fiatalok gyorsbüfékbe járnak, hiszen már az anyjuk is oda járt, vagy ha nem is járt oda, a konyhában semmiképp sem töltött túl sok időt. Vagyis a gyermeknek nem volt hol ellesni, hogy mi, mikor, miért és hogyan történik, hogyan lesz az alapanyagokból étel,  mennyi minden kell ahhoz, hogy asztalra kerüljön egy gőzölgő, illatos leves. (Tisztelet a kivételnek !)  Nekem szerencsém volt. Volt lehetőségem a „titkokat” ellesni, megkérdezni és megtanulni. Ha valahol utolérne a szavam: Köszönöm nagymama !



3 megjegyzés:

  1. Kezd "idegesíteni", hogy napok óta csak "kullogok" az események után...értsd : lenne 23-3...olyan blog, akinek a témájához szívesen írnék (írtam volna) a teljesség igénye nélkül : pl. Múltmentő "ezüst" kanalához (alpakka) ill. Zéta (?) aki szintén "gépésznek" tanult... stb.
    Hát, esetleg türelem.
    Tipp: esetleg a vásárban alaposabban körülnézni!- ahol konyhai eszközök vannak (!) Lehet,hogy lenne olyan habverő ?- vagy ha nem, hát vidd el és mutassad meg neki ! (Persze oda ne add!- de hátha hajlandó lenne készíteni- stb.)
    Na, most csak ennyit...(boltban sem voltam)- ill. még egy fotót is átküldenék ma ?- (ha sikerül)
    Jó kérdés,hogy "gyermekkorom" mákdarálója és a paradicsom (?) passzírózó (tekerős) sorsa hogy' alakult ?

    VálaszTörlés
  2. Nem ismerem ezt a kis habverőt, de nekem is vannak régi, konyhai eszközeim, majd egyszer bemutatom a blogomon! Elraktam sok mindent, de nem eleget... A helyfoglaláshoz sokat, de a használathoz keveset!:) Nem bánom!!!
    Én is a nagymamától lestem el a dolgokat, szerencsére vannak rá vevők, akiknek át is adhattam, így sok minden fog tovább élni...

    VálaszTörlés
  3. (Na, a rézmozsarat meg kifelejtettem...) Viszont majd ne vigyétek túlzásba a régi eszközök használatát... Tipp:
    Pranje
    (sehol a mosódió vagy az a mosógömb...vagy mi! ) :-)

    VálaszTörlés