2011. július 1., péntek

Tejutalvány



@x küldte ezt a csodás dokumentumot – bizony elég régi. (Mint én…) Nem is gondoltam volna, hogy ilyen privilegizált helyzetben voltunk anno, hogy háború ide, meg oda, anyu kapott tejet. (Vagy legalábbis tejjegyet.) Na aztán sok minden mást nem…
Néha megkísért a gondolat, hogy közreadjam-e anyu naplóját, melyet 44 novemberétől írt, majdnem addig, míg apu hazajött a hadifogságból, 1946 tavaszáig. Majd alszom még rá…
Érdekes olvasmány, fantasztikus kor-dokumentum. Három asszony a háborúban…lehetne a cím, hiszen ómamám, nagymamám és édesanyám egyedül vészelte át a háború legnehezebb időszakát egy Mecsek-oldali családi házban…Nem tudom, nekem ma lenne-e hozzá merszem. Bár, hát a kényszer beleviszi az embert sok mindenbe.

Na, csak egy picuri részlet (1945 januárban írja, visszaemlékezve novemberre)
1944. november 28.
„…Szerda, nov.29-én. Már hétfő óta nincs kenyér a városban. Szerencsére tudtunk sütni itthon és így van nekünk. Szerdán egész csönd van. Délután ágyúval, kocsival, autóval jöttek az első oroszok. Itt mentek fel a mi utcánkban. Felülről elkezdték a házkutatást minden házban, de közben a M…ékhoz értek, s ott ragadtak a bor mellett….
Az ágyúzás egyre halkul, már alig alig hallani. Körülöttünk már mindenhol voltak oroszok. J…éknál egész nap, lóval együtt ki-be járnak. Ahol nyitva a kapu oda bemennek. Így jött be az udvarra 3 orosz hozzánk. Mindenhol be volt zárva a kapu, nálunk nem, hát bejöttek. Leültek a homokrakásra és ettek. De fel nem jöttek….
….Ma reggel megjelentek az első falragaszok, hogy a rádiókat mindenkinek le kell adni 24 órán belül. Szinte megindult a hegy, mindenki vitte a rádióját, mi is. Kezdődik - gondoltuk. Ez volt az első alkalom, hogy kiléptünk a kapun. Gondolom szombat lehetett. Rossz kabátba, ócska cipőbe, fejkendőbe mindenki. A városban mindenhol rombolás, piszok, döglött lovak, betört ablakok, letört járdaszegélyek mindenfelé. Király utcán, Petrezselyem, Makár utcán Ferenciek u. nem szólva a Rákóczi útról, összelövöldözött házak /puskagolyó nyom/ feltört üres üzletek. Nagy félve elmerészkedtünk a füstölőhöz s egy fekete kosárral hazahoztuk ami ott volt. Persze segítség senki, munkást nem lehet kapni, mert az most nincs. Villamosok  nem járnak, gázt kikapcsolták….”
Hát ilyen körülmények közé készültem én világra jönni…

Utólag megkaptam  @x-től a fenti tejutalvány hátlapját  is. Érdekes. Közzéteszem: 





4 megjegyzés:

  1. Kis pontosítás : nem "kapott" tejet!- hanem (esetleg) vehetett! (...) Természetesen "elismerésem" a nőknek!- gondolom azzal is "meg kellett küzdeniük",hogy a napi megélhetésen(életben maradáson) túlmenően csak-csak pl. a férjek,ill.a fiú gyerek mint katonák, ki tudja épp' akkor, hol és merre jártak !
    Emlékezetem szerint abban a visszaemlékezésben említődik "Pécs bombázása" (kb. vasútállomás) - bár annak "megtörténtét" más visszaemlékezések cáfolják ! (?)
    -de azt se vitassam most!
    Érdekesség (?): esetleg majd a tejutalvány hátlapját is lemásolom ! - papír takarékossági okból ?- valamilyen bejelentőlap (zsírszükséglet ) igénylése.
    Bár többször említettem,- ráérőbbek elolvashatják pl. (dr.) Arató Jenő visszaemlékezéseit is a neten! ( bár most a link nem jut szembe)

    VálaszTörlés
  2. Hogy kissé jobban elképzelhető legyen, az utalvány mérete 10,5 x 14,5 cm
    Az említett téma linkje
    Dr.Arató Jenő ( benne sok fényképpel)
    Kb. tavaly is említődött a blogban.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó kis dokumentum. A naplót pedig fantasztikus lenne olvasni itt ablogodon. A múlt héten olvastamn a "Zörgetik az ajtót" Vaszary János-tól. Az is nagyon ízgalmas visszaemlékezés erre a korszakra.

    VálaszTörlés
  4. Bár írod az előző napnál, hogy volt a családnak gáztűzhelye is ! - nem először jutott eszembe, hogy pl. vezetékes víz nem volt ! - (szerintem az utcában sem)- ill. az utcai csap létesítéséről nincsenek információim.
    (helyére emlékszem- stb.)- és akkor szót sem pl. a csatornázásról és egyebekről. (Emlékezetem szerint kb. a (volt) Tüdőszanatórium megépítése idején lett csatornázás - stb.-és későbbiekben az útépítés" (kövezés)
    Na, de alaposan "elkalandoztam..."
    :-) Írtam még pár dolgot "tegnaphoz"- a kőrözötthöz - épp' vettem ma túrót... (270 HUF) - aztán kikeverem... (remélem) :-)

    VálaszTörlés