2020. december 20., vasárnap

Nézz az égre hétfőn este !

...már ha lehetséges lesz, mert mostanában olyan "sötétségben" ködben, felhőben élünk napok óta, hogy nem tudom, van-e reményünk egy darabka tiszta ég látására....

https://www.mcse.hu/egyesulet/eszlelesi-ajanlat/egi-kalendarium-2020-december/

http://vcse.hu/hogyan-lathatjuk-a-2020-december-21-i-jupiter-szaturnusz-egyuttallast/

A Jupiter és a Szaturnusz együttállása december 21-én

"Hónapok óta figyelhetjük a kora esti égen, ahogy két legnagyobb bolygónk, a Jupiter és a Szaturnusz egyre jobban megközelíti egymást. 

Miért is olyan különleges esemény ez? A belső bolygók – Nap körüli keringési idejük rövidsége miatt – viszonylag gyakran kerülnek együttállásba akár egymással, akár a külső bolygókkal. A Jupiter és a Szaturnusz arról is nevezetes, hogy – viszonylag hosszabb Nap körüli keringési idejük miatt – együttállásukra is meglehetősen sokat kell várni, ugyanakkor mégis emberi léptékű periódusidőről van szó.

Mivel a Jupiter és a Szaturnusz sem pontosan az ekliptika síkjában kering, a különböző konjunkciók alkalmával a két égitest – Földről látható – legkisebb szögtávolsága is eltérő. Az idei esztendő különlegesnek számít abban, hogy a szögtávolság minimuma jóval kisebb az átlagosnál: mindössze 6 ívpercet tesz ki!
Ilyen közelségre 1623 óta nem volt példa, legközelebb pedig 2080-ban fordul majd elő, hogy a két égitest ennyire közel látszik egymáshoz a földi égbolton. Legutóbb 2000 tavaszán „körözte le” a Jupiter a Szaturnuszt. Akkor a média leginkább attól volt hangos, hogy – mivel több más bolygó is egy irányban látszott – az összeadódó gravitációs erők nagy kalamajkát okoznak, és ehhez talán a bűvös 2000-es szám is további alapos indokot szolgáltathatott… A 2000 tavaszán bekövetkezett együttállással valóban volt probléma, leginkább az, hogy nem sokat láthattunk belőle, hiszen a bolygók Naptól mért szögtávolsága nagyon kicsi volt. Idén ennél lényegesen jobb lesz a helyzet, mivel a szép jelenség a Naptól mintegy 30 foknyira látszik majd..."

Ajánlom, a fenti linkeket olvasd el ! (Már ha érdekel a dolog...)



Ezt a képet csak az összehasonlítás kedvéért tettem be, 3 hónapja még ilyen távol voltak egymástól.



2 megjegyzés:

  1. Nagyon izgalmas lenne, de úgy látom, a mai időjárás nem engedi meg ezt az igazán kivételes programot!:(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon sajnálom én is, mert nem lesz lehetőségem már egy következőt látni...

      Törlés