2020. december 8., kedd

Narancseper

Néha naponta érnek meglepetések - értve ezalatt, hogy rácsodálkozom valamire és "meglepődöm". 

Nagy valószínűséggel valaha ennek a fának a nevét is tudtam, de az öreg-kor zavaros tengerében egyre több  dolog tűnik el, oldódik fel, szűnik meg. (Majd meglátjátok, nem túlzok...)

Mert az úgy volt, hogy  a Gyükésben, egy régi kutyás ismerőssel sétálva, láttuk a földön szanaszét heverő zöld gombócokat és társam rákérdezett, tudom-e, mi ez ? Mondtam, hogy igen, azt hiszem valamikor tudtam, de most "véletlenül" épp nem jut eszembe. Aztán itthon rögtön rákerestem és persze meg is találtam. A zöld rücskös gombócok neve: narancseper. Nos, hogy jövő ősszel is emlékezni fogok-e erre, az nem biztos, de most legalább felködlött valami...Itt  van két leírás róla: 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Narancseper

https://hobbikert.hu/magazin/9-erdekesseg-amit-nem-tudtal-a-narancseperrol.html



Azt mondjuk nem tudtam, hogy magyar elnevezései között szerepel a "lócitrom"... :-) 


2 megjegyzés:

  1. Pár éve engem is összehozott a sors ezekkel a zöld labdácskákkal a Dinnyési-fertőn. Én viszont előtte még soha nem láttam és nem is ismertem, ezért fel is tettem a kérdést az olvasóimnak. Hamarosan meg is kaptam a választ. Sőt kaptam rá más neveket is: oszázsnarancs és vadnarancs. Most visszanéztem 2015 novemberében írtam róla.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha nem fának nevelik, a tüskés ágai, sűrű növése miatt igen jó természetes kerítés. Azt hiszem nem túl elterjedt errefelé.

      Törlés