2020. december 6., vasárnap

Panko arany-áron

Idehaza jól ismerjük a zsemlemorzsát, nem kell bemutatni a vasárnapi rántott hús aranyló bundáját is alkotó, apróra darált, szárított kenyérőrleményt. Gyerekkoromban még egyféle zsemlemorzsa volt kapható, de most már nagyobbra, kisebbre darált és teljes kiőrlésű verzió is hozzáférhető. Egy azonban közös mindben: színük árulkodik arról, hogy a kenyér bizony héjastul került beléjük.

Japánban ezzel szemben sokkal trükkösebb módon készítik a zsemlemorzsát. Nem csupán nincs benne kenyérhéj, és ezért kifinomult, halovány színe van, de olyan alapanyagból csinálják, aminek egyáltalán nincs héja.Azt gondolnánk, a kenyér sülésének kétségtelen velejárója a héj képződése. Azt a kenyeret azonban, amiből a panko készül, nem hagyományos sütőben készítik, hanem egy speciális szerkezetben.

A megkelt kenyértésztát fémlapok közé helyezik, amelyek elektromos áramot vezetnek át a tésztán, így "hidegen" sütik meg azt. Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy ne képződjön héj a kenyéren.A Los Angelesben működő, klasszikus pankót készítő Upper Crust Enterprises szerint ezt a módszert japán katonák dolgozták ki a második világháborúban, amikor a szovjetekkel harcolva nem tudtak hol kenyeret sütni, így elektromos áramot vettek igénybe a cél érdekében.

Miután elkészültek a héj nélküli veknik, jellemzően 18 órán keresztül levegőn szárítják őket, majd egy őrlőgépbe kerülnek, ami kicsi, hosszúkás morzsácskákra darabolják föl őket. Ezt követően nagy hőfokon szikkasztják kissé a morzsát - ennek köszönhető levegős, könnyű textúrája.A roppanósabb, könnyedebb panko, és a kissé nehezebb, ízesebb, az olajat könnyebben magába szívó hagyományos morzsa teljesen helyettesíthetőek egymással.

Ez ideáig rendben van. Másutt olvasom, hogy a zsemléből is igen jó „panko” készíthető… És akkor az ár-ra keresve találom ezt:

200 g  899 Ft   Egységár: 3995 Ft/Kg

500 g  1499 Ft  Egységár: 2998 Ft/Kg

Sorolhatnám, vannak még hasonló ár-szintek. Csak azt szeretném tudni, hogy fél kiló morzsolt száraz zsemle hogyan kerülhet majd 3 ezer Ft-ba ? És van olyan őrült, aki megveszi ?

  

10 megjegyzés:

  1. Nyilván, különben nem árulnák!
    th

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gondoltam - mint ahogy azt is, hogy nem vagyok én már erre a világra való.....

      Törlés
    2. Dehogyisnem, mi csak jobbítunk rajta! Tőled is rengeteget tanulhatnak a kedves rokon csemeték! Aki meg ennyiért megveszi a pankót, hát lelke rajta. Maradj meg ilyennek, és fertőzz a jóságoddal, az emberségeddel és a tudásoddal! th

      Törlés
    3. :-) De jól estél ma a lelkemnek .....
      Köszönöm.

      Törlés
  2. https://bevasarlas.tesco.hu/groceries/hu-HU/products/2004020205026 én veszem, nagyon finom. Berni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megnéztem a Tesco árat:
      Egy kiló 2500.- Ft....
      ENNYIRE nem hiszem, hogy jó....
      (Bár lehet, a 2500 csak nekem sok egy kiló prézliért....)
      Én régen a maradék kenyeret megszárítottam, ledaráltam. Ma már NINCS maradék kenyerem, mert megeszem az utolsó szeletet is.

      Törlés
  3. Csatlakoznék az előttem szólóhoz. Maradj meg ilyennek!;)
    Egyébként, nekem a barna színű morzsa sokkal szimpatikusabb! Még úgy is, hogy szárítás után az öreg darálóval ledarált kenyérből itt-ott egy nagyobb darab is kicsusszan, kit zavar?
    Ma már mindenre van vevő! Minél nagyobb marhaság, annál izgalmasabb...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ahogy öregszem, egyre szaporodnak körülöttem az "ismeretlen" dolgok és egyre nagyobb értéknek érzem a gyerekkorom megszokott, ismert dolgait.Legyen szó bármiről morzsáról, mamuszról, vagy bármi hasonló öreges butaságról....Nem hinném, hogy ez meg fog változni - de talán nem is kell, hogy megváltozzam. Magamnak jó vagyok így is.

      Törlés
  4. "Es van olyan orult ,aki megveszi? Csipem az ilyen kerdeseidet :)
    Csatlakoznek en is az elottem szolokhoz,Maradj meg ilyennek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igyexem... :-)
      De hidd el, néha nagyon, nagyon nehezemre esik, (=ilyennek maradni) A kevésbé jó napokon ki KELL mennem a természetbe, mert kizárólag ott tudok csak némi erőt tankolni.

      Törlés