2020. december 23., szerda

Sikonda decemberben

Mint egy karácsonyi elő-ajándék, dec.23-án több napos borús, felhős idő után végre kisütött a nap. Korai ebéd után bepattantam az autómba és irány Sikonda. Bár körbe nem sétáltam a tavat, mert a nyugati oldal már ekkor árnyékban volt, de a keleti részen oda-vissza 71 képet fotóztam, s miután ezzel az úttal végeztem, még a kis kocsma előtti úton is felmentem, a gyerektáborok mellett, a „természetvédelmi oktatási központig”. Nem tudtam mi az az épület, csak itthon kerestem rá és összeszorult szívvel vettem észre, hogy máris hirdetik: egyelőre bérbe-adásra, de biztos vagyok benne, ha jön egy pénzes valaki és felajánl egy megfelelő összeget, el fogják adni. (Katasztrófa, ami ebben az országban folyamatosan történik…)
http://www.komloonk.hu/userfiles/fajlok/Hat%C3%A1rozatok_2020/224_%20Sikondai%20Pihen%C5%91park%20b%C3%A9rbead%C3%A1sa.pdf  "Sikondai Pihenőpark bérbeadása
Komló Város Önkormányzata bérbeadásra meghirdeti a tulajdonát képező Komló, Tölgyfa u. (Sikonda) 010 hrsz-ú ingatlanon található 4 hektár 2547 m2 nagyságú „pihenőpark és természetvédelmi oktatási központ” megnevezésű ingatlant (Sikondai Pihenőpark), a rajta található 2 szintes épülettel, melynek hasznos alapterülete: 285 m2." 
Na, de hagyom is ezt a témát.

A majd két órás sétám alatt rengeteg fotó készült, inkább ezeket mutatom meg. Igaz, a képekhez is tudok szomorkás kommentet fűzni, nevezetesen azt, hogy nem tartom egészen normálisnak december 23-án a nyíló virágokat!
Végülis azért nem bántam meg, hogy autóba ültem, csend volt, jó levegő, nyugodtam emlékezhettem gyerekkorom itt töltött nyaraira és közben készítettem sok fotót. És ezek egy kellemes délutánra fognak emlékeztetni.




Még az út elején megismerkedtem ezzel a két cicával, elkísértek egy  darabig odafelé és visszafelé menet is.

Mintha április lenne, üdezöld friss levelek a szamócán...









A tó partján csinos kis nyaralók sorakoznak. Most, hogy lehullott a lomb, jobban látszanak, mint nyáron...







Ezek se decemberi növények....



Az ösztörűs veronika hatalmas területen  virágzik....

Ez az a bizonyos új gazdára váró épület

Ez a kép csak azért került be ide, mert a villanydróton a vízcseppek olyanok voltak, mint egy kristály nyaklánc szemei.(Bár ez itt most nem igazán látszik.)





6 megjegyzés:

  1. Jól tetted, hogy ebben a szép napos időben a Mecsek egy szép helyét látogattad meg. Gondolom a pihenőpark üzemeltetésénél is csak a pénzkiadást látja benne az önkormányzat, és inkább szabadulna tőle. Az a baj, hogy bármi megépül, megvalósul hazánkban, rövid időn belül mindről kiderül, veszteséges, nem megfelelően üzemeltethető, és rengeteg az átgondolatlan projekt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak azt szeretném tudni, hogy mi miért nem ismerjük azokat a trükköket, melyekkel pl. az osztrákok rendelkeznek - hiszen azt a sok hegyi menedékházat prímán tudják üzemeltetni. Igaz persze, ott vannak fizetős vendégek...és talán a menedékház tulajdonosok is másak, mint itt.

      Törlés
  2. Elkepesztoek a viragok,friss zold hajtasok karacsonykor. Kulonleges mikroklima van feletek.
    Bekes,boldog karacsonyt! Legyen szep az unnep! <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azon én is elámultam, hogy a veronika egy jó 3 m2-es területen virított, de úgy, ahogy még tavasszal se...Sajnos ezeket a "csodákat" a klímaváltozás hozza, és valahogy nem tudok örülni nekik.
      Én is boldog ünnepeket kívánok neked !

      Törlés
  3. Én is megfigyeltem, újra hajt a bodza, az orgona levelei is újra előjöttek, bizonyos bokrok rügyeznek. Még a fű is újra elkezdett nőni. És, ami még rosszabb, ebben 12-14 fokos napos időben előjöttek a legyek. Rengeteg repked és ül a házak falain. Megint csak nem fognak a kártevők elpusztulni, és csak még több lesz belőle.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erről nem is írtam, meglepő, hogy a fű sok helyen olyan zöld, üde, fiatal, mint máskor márciusban, vagy akár később. Ez az ösztörűs veronika "szőnyeg" is meglepett, a képen sajnos nem látszik, hogy mekkora területről van szó. (kb. 3 m2-es a zöldes-kékes virágszőnyeg.) Szerencsémre legyekkel nem találkoztam, de a napos helyeken bizonyára vannak. Egy szép lepkét viszont láttam.

      Törlés