2021. szeptember 24., péntek

Mi a baj ezekkel ?

A piacon mindig ugyanott veszek paprikát, paradicsomot, sőt néha más zöldségféléket is - ugyanis ott "kishibásakat" is árulnak. Szépen külön van válogatva a kacska paprika a mérnöki pontosságú megtermettől, a picit foltos paradicsom a már már műnek látszótól, a cseppet barna foltos karfiol a hófehértől... stb....

És az ára jelentősen alacsonyabb mint a szép árúé.

Kérdezem én, mi a "bűnük" ezeknek az  zöldségeknek ? Azt a pici foltot/hibát kivágod, és a többinek semmi baja. Ki az akinek ez problémát okoz, s ha igen, miért ??? Ez az oka egyébként nagyon sok minden rossz dolognak a Földön, nem kezdenék a felsorolásukba bele. A történet túl sokáig tartana. De ha valakinek van kedve, elgondolkodhat a dolgon. És szerintem igenis megérdemelnénk a kisebb világvégét, hogy megismerje minden válogatós, hogy milyen, amikor kutyára jön a dér... Amikor nem lesz még kacska zöldpaprika se.

Nem érdemeljük meg ezt a csodálatos Földet !  

Mi ezeknek a baja ? 


13 megjegyzés:

  1. Pontosan igy van ahogy leirtad. Itt nálunk Svájcban mèg rosszabb mert a kis hibásat nem is látod, nem veszi meg az élelmiszer kereskedelem. Sorsukat én sem látom tisztán, megy állati eleségnek, részben csomagokban ingyen a ràszorulóknak juttatják stb. Nagy csaták folynak a növényvédöszerek használatával kapcsolatban. A termelök panaszkodnak, hogy kénytelenek használni mert nem veszik át ha parányi hibát találnak. Ugyanekkor már alig vannak rovarok, madarak a mezökön, visszavonulnak az erdökbe ahol még nem használnak ilyen mérgezö szereket. Ez egy „egyirányú utca“ nincs megfordulás. Sajnos igaz.

    VálaszTörlés
  2. Ma pazarlâs ámokfutásât érjük meg a gazdagabb orszâgokban. Amit a komposzt (zöld hullafék) gyüjtö konténerekben látni az elképesztö, legalább is magamfajta más idöket is megért idöseknek. Egészben kidobott kenyerek kalácsok
    lejárt csomagolt hentesáruk stb. Valamikor ha egy darab kenyér a földrehullott, a háziasszony felemelte és megcsókolta. A vásárlási örülettöl kergetve sokan nem ismerik a határt. Hangsúlyoznom kell, sosem voltam fejlödés vagy fiatalság ellenes, hisz mindig jött új generácio volt fejlödés, de nékem a mai betegesnek tünik, lehet hogy nem Is sokat tévedek. Mindez nem áll a világ minden országára ezt is meg kell mondani. Ezek a jóléti országok hosszútávon magukat semmisitik meg, nézzük csak meg a demográfiai mutatók alakulását ezekben az országokban.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az ország, ahol Te élsz - messze magasabb életszínvonalon áll, mint Magyarország - és mégis ennek a nyomorult kis országnak a lakosai között is vannak sokan, akik az általam leírtak szerint cselekszenek. Igaz, nem a falusiak, hanem a városiak, sőt merném mondani (vállalom) - inkább a fiatalok. De ki, hogyan rontotta el őket ? Mi történt, hogy „egyszerre” ilyenné váltak az emberek ? Én a multi-boltok abszurd bőségét kínáló választékban látom a baj egyik okát. Soha nem fogom elfelejteni moszkvai utamat, ahol láttam majdnem teljesen üres élelmiszerboltokat, vagy (már megírtam) a cipőért sorban-állókat. Ahol kevés van, azt megbecsülik, ahol sok, ott pazarolnak. Igenám, de mint a láncszemek egymásba fűzhetők a gondolatok…Sok élelmiszer van itt ? De nem itt terem ! Erdőket pusztítanak el banán, vagy ananászültetvény miatt, rétekről űzik el az ott honos állatokat a cukkini, vagy egyéb zöldség miatt…és sorolhatnám. A leg-lehetetlenebb helyeken is pénzt akarnak nyerni – és megállás nélküli harcban állnak az ős-természettel.
      Ez azonban a vásárlókat nem érdekli, meg sem fordul a fejükben efféle gondolat. Ott van, „ócsó” (vagy ha nem, pénz akkor is van rá) ami otthon van már tegnapi, megbarnult, meguntam…
      Összekapcsolod a témát a demográfiával…
      Nos, valami összefüggés van, de olyan „fordított” forma. Ahol gazdagság van ott kevés a gyerek, ahol szegénység, ott meg túl sok is.
      Sehogy se jó ez és nem hinném, hogy ez a jövő „járható” útja. Bár – gyanítom s nem én találtam ki, a fehér ember el fog tűnni…Kérdés, hogy a színes-bőrűeknek marad-e annyi tudásuk a múltjukból, hogy jobban megbecsüljék azt, ami van, és okosabban gazdálkodjanak vele. Be kell valljam, félek, hogy ez sem fog működni. Nézd meg a tőlünk távoli, primitív országok/szigetek környezetét, tele van minden mocsokkal, műanyaggal, még ha nem is mindet ők dobálták el….
      NEM LÁTOK KIUTAT ( egy kisebb világpusztuláson kívül)….
      Az talán észhez térítené azokat, akik megmaradnak.

      Törlés
  3. Semmi bajuk, régen a piacon észre sem vettük az ilyesmit. Vettük kilóra és ha valami hibás volt, hát (ahogy írod is) kivágtuk. Istenem, de rég volt! Akkor még a piacon vett zöldségből és gyümölcsből el is lehetett tenni télre, most a munkával együtt iszonyú drága volna. Nem is beszélve arról, hogy a sok "nemesítésnek" köszönhetően, mennyire megváltozott az ízük és nem előnyükre. :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos ez tény - én csak azon gondolkodom, hogy merre, mi elé megy ez a változás, mi lesz, milyen lesz a vége ? Ámbár nem is tudom, 77 évesen engem miért is érdekel ez a kérdés. Én már nem hinném, hogy különleges változást (pláne jó irányút) meg fogok érni.

      Törlés
  4. Formával semmi bajom ha egészséges és még olcsóbb is. Sajnos ilyen lehetőség nem sok helyen akad de szerintem ha van ilyen hely akkor biztos sokan megveszik, én biztos sorba állnék érte:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bevásárlóközpontokban igen ritka az ilyesmi, én ezért (is) járok szívesebben piacra.

      Törlés
    2. Ki rontotta el öket? Miért váltak ilyenné? Gondolom senki, nekik ez realitás ebbe születtek bele a makulátlan produkt a normalitás, nem ismertek mást soha. Ez igy rendbe is lenne de ez milyen áron történik azt nem látják vagy nem is tudják. Akik pedig látják és tudják, nem tehetnek semmit a multikkal szemben. Szabad kritizálni felvonulniés tiltskozni stb. A kutya ugat a karaván halad jut eszembe. Fogyasztók kellenek minél nagyobb számban már a gyerekjátékok is ezt célozzak meg sok esetben hogy jó fogyasztók legyenek mire akkorák lesznek. Lásd a gyerek smink - készleteket meg sok mást Kozmetik ipar gondoskodni akar a jövöbeli fogyasztókról. Igy van ez szinte minden vonalon. Szakértök mondják különben nincs fejlödés ha a gazdaság nem növekszik. No de meddig tart az a növekedés? Mindig visszatérö sokat vitatott kérdések. Nem is tudom miért foglalkozik az ember evvel, örüljön hogy él és utánunk a vizözön mondván. Lelkiismeret kérdés vagy mi az ami megszólal bennünk és sokakban? Valami normához való ragaszkodás ami erre késztet sokunkat? Kérdezem vannak a mai kornak normái? A végtelen szabadság miután az emberisèg mindig áhitozott látszik beteljesültnek, a mai kor ember maga szabja meg mi a rossz mi a nem rossz, illetve rossz mint olyan nem is létezik. Régen úgy hivták bün amit ma már antikváltak nem is létezik mint olyan. A cél érdekében ami a sokat emlegezett Profitot illeti minden megengedett , csak ne ütközzön törvénybe. De tudjuk hogy a törvények hogyan születnek és kik azok akik bábáskodnak szülésnél. No ennyi ma estére, legalább a gözt leengedi az ember. Szép jó estét mindenkinek.

      Törlés
    3. Egy egész hétköznapi téma miatt nem érdemes elrontani a napodat ! Változtatni úgyse tudsz. Beszélgetni lehet róla, de ennél többet - ilyen szinten - elérni úgy se lehet.

      Törlés
  5. https://tesco.hu/perfectly-imperfect/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, tudom, alkalmasint vannak árcsökkentett kishibás termékek pl. a Tescoban. De ez - szerintem - nem elég.

      Törlés
  6. Bevásárlóközpontba sem járok csak a legközelebbi boltba ami számomra kedvező árban van abból veszek és nem nézem a formáját a zöldségnek:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet persze, hogy a baj okát ott is lehet keresni, hogy az emberek nem áldoznak (vagy nincs nekik ) időt arra, hogy keressék, mi, hol olcsóbb. Hazafelé menet bemennek az útba-eső áruházba és veszik azt, ami ott van.

      Törlés