2021. szeptember 8., szerda

A sokoldalú köles

 

Tegnap végre (a hosszú nyári kánikula-szünet után) kenyeret sütöttem.

A kenyértésztám összeállításakor,  a lisztbe szórok mindenféle magot, amivel „feldobom” és ízesítem a kenyeremet. Eközben odébb toltam a köleses üveget. "De rég használtalak" - jutott eszembe. Aztán  az is, hogy vajon hányan ismerik, használják ezt az aranyos és hasznos, sárga kis magocskát ? Én többnyire rizs helyett eszem, készítettem belőle többféle étket, volt köret, levesbetét,  és „tejbeköles” (a rizs mintájára). Szívesen és lelkiismeret-furdalás nélkül szoktam nassolni kölesgolyót is.
Pl. itt is: http://www.mindmegette.hu/kereses/k%C3%B6les sok recept található, meglehet én is kipróbálok majd még néhányat.
Ha nem ismeritek, ajánlom az étlapotokra felvenni. Sokoldalú hasznáról itt olvashattok:

„…A gyomor egyik legjobb gyógyszere, hiszen könnyen emészthető, magas rosttartalma pedig megtisztítja a bélrendszert a salaktól. Így böjtöléskor, tisztító kúrák idején nélkülözhetetlen, de okosan tesszük, ha egész évben rendszeresen beépítjük az étrendünkbe. Mivel nem tartalmaz glutént, lisztérzékenyek, sőt a laktózérzékenyek is fogyaszthatják. Erős lúgosító hatással is bír, és alacsony kalóriatartalmával - miközben gyorsan és hosszabb időre eltelít – jól beépíthető a fogyókúrás étrendekbe. Szabályozza a vércukor- és koleszterinszintet, magas a kovasav és szilícium tartalma. Az egyik  leggazdagabb magnéziumforrás, de tartalmaz foszfort, mangánt és vasat is.
B-vitaminban is gazdag. Így ha erőtlennek, fáradtnak érezzük magunkat, egy tál köles segíthet. Rendszeres fogyasztása szemmel láthatóan megszépíti, rugalmassá teszi a bőrt, erősíti a hajat és a körmöket. Olyan esszenciális aminosavat tartalmaz, amely növeli a szerotonin-szintet, vagyis benne van egy-egy löket boldogsághormon is.  
Ideális tápláléka a vegetáriánusoknak, mivel gazdag fehérjeforrás.  Lábadozó betegeknek és kismamáknak kimondottan ajánlott a fogyasztása, hiszen erősíti az immunrendszert….”




10 megjegyzés:

  1. Kölest ismerem de azt nem mondhatnám hogy rendszeresen étlapunkon szerepelne:)

    VálaszTörlés
  2. Ki fogom próbálni. Eddig hajdinát és bulgurt főztem köretnek rizs helyett, azok is nagyon jót tesznek és szerintem finomak is. A barnarizsért nem rajongok, bármeddig főzöm, kemény marad.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Barna rizst és hajdinát még nem próbáltam, töredelmesen bevallom, hogy én inkább krumpli párti vagyok.

      Törlés
    2. Sokáig krumpli és tészta párti voltam, de cukorbeteg lettem és változtatnom kellett az étkezésemen. Néha azért bekerülnek az étrendembe. :)

      Törlés
    3. Őszintén szólva én se viszem túlzásba, mert + kilók nekem se kellenek már....de azért szeretem.

      Törlés
  3. De ha szeretsz kisérletezgetni mint olvasom, ami kenyérsütést illeti, akkor egy nálunk már egy idö óta kapható (nem mindenhol) diós kenyeret ajánlanák kisérletezézés további céljául. Nekem izlik ès gyakran veszek belöle. Recepttel sajnos nem tudok szolgálni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pompás ötlet ! Rákerestem a neten sok diós-kenyér-recept van. Igaz, aranyáron mérik a diót, de egy próbát megér....

      Törlés
  4. Ismerem és főzöm is. Kényszerűség vitt rá, mert egyik gyermekem és családja glutén érzékeny. Most már magunknak is készítem vele az ételeket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem vagyok minden újdonság "ellensége" egy kipróbálást megérnek, aztán legfeljebb, ha nem ízlik, nem kell többet enni/venni.

      Törlés