2022. január 6., csütörtök

Ez kimaradt...(Készülődés az ünnepre)

Most vettem észre, hogy ez a bejegyzésem valahogy el/kimaradt... Hátha mégis ötletet adok valakinek vele. (mondjuk jövőre...)  



Minden karácsonykor csinálok grillázsos ostyát, minden karácsonykor gond, hogy mi legyen a 16 tojás (ennyi kell ugyanis a dupla adag grillázshoz...) fehérjével.  Szoktam madártejet készíteni, vagyis hát olyan „szerűséget” – mert a habhoz vanília-mártást készítek - de már tavaly is habcsókot csináltam, s mivel igen jól sikerült, gondoltam megismétlem ezt a bravúrt idén is.
Halvány fogalmam nincs, mitől függ, hogy egy hab megkeményszik, vagy se. Most nem volt hajlandó, s amikor az első adag habcsók mint a nagyalföld szétterült  a tepsimben, valami ötletet kerestem, mivel sűríthetném.
Ott állt a konyhaasztalon a  pattogatott amaránt – ilyen-olyan ételekbe szoktam 1-1 kanálnyit beleszórni. Most belezuttyintottam egy jó csomót a folyékony habba, és láss csodát, mindjárt normálissá vált a massza ! Ebből a változatból (kókuszreszelék is van benne!) azt hiszem jövőre is fogok sütni, finom is, és állagát tekintve is megfelelő. Ajánlom, próbáljátok ki – nem fogtok csalódni.
Esetleg érdemes elolvasni:

4 megjegyzés:

  1. Grillázsod sokszor van eszembe de a dió az oka vagyis most ismét annak a hiánya hogy eddig nem készítettem el. A felvert hab sokszor rajtam is kifog bár mikor madártejhez készítem akkor sikerül általában.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudod Éva, a grillázs valójában ajándék a gyerekeknek - bár drága a dió, de miattuk nem sajnálom rá a pénzt egy évben egyszer. De tényleg kétségbeejtő az árak emelkedése. Most gondolkodtam azon, hogy nem lehetne-e a diót sótlan mogyoróval pótolni ? Egyelőre az még olcsóbb, mint a dió. Ha esetleg kipróbálom, megírom...

      Törlés
  2. Most én úgy jártam hogy az ünnepek előtt kaptam diót , óvatosan készítgettem süteményeket belőle de sajnos csak kb. 10 dkg maradt összesen. Az egyik vőm mit kért tőlem hogy süssek neki mert kedvenc sütije zserbó. Mivel nem kaptam sem zöldségesnél sem boltba ezért elkészítettem úgy hogy az alsó lapot a kevés cukorral feldúsított dióval a második lapot pedig mákkal szórtam meg nagyon finom lett! A sótlan mogyoró megér egy próbát kíváncsian várom mit alkotsz belőle?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megírom majd - de előbb keresnem kell a sótlant, mert az nincs minden boltban. De én úgy gondolom, valamelyest lehet majd pótolni vele a diót.

      Törlés