2022. január 9., vasárnap

Ezt most talán csak magamnak rögzítem itt:

Mert valójában nem tudom eleget nézni/olvasni a JWST híreket..

https://www.jwst.nasa.gov/content/webbLaunch/whereIsWebb.html?units=metric&fbclid=IwAR2tk2aJkkMNoifBdFYMYHBPHXtntbU6FGKGct8wgaIaLRno-9X5OMTrbEw

Hubble utóda:

A Webb a következő évtized első számú obszervatóriuma lesz, amely csillagászok ezreit szolgálja ki világszerte. Az Univerzum történetének minden szakaszát tanulmányozni fogja, az ősrobbanás utáni első világító felvillanástól kezdve az olyan naprendszerek kialakulásáig, amelyek képesek fenntartani az életet az olyan bolygókon, mint a Föld, egészen saját Naprendszerünk evolúciójáig.

https://hu.wikipedia.org/wiki/James_Webb_%C5%B1rt%C3%A1vcs%C5%91



(Csak úgy zárójelben mondom, hogy pl. a "Nappajzs" fejezetet ötször elolvastam, mert olyan hihetetlennek tűnt ami ott írva van - márpedig igaz minden szó....)

A cikk közepe táján, jobb oldalon érdemes megnézni ezt a kis animációs filmecskét: "A Webb és a Hubble főtükreinek összehasonlítása." 

Több ezer tudós, mérnök és műszaki szakember dolgozott a JWST-én, 15 országból. 258 cég, kormányzati ügynökség és egyetem volt a közreműködés része. 142 az  Egyesült Államokból, 104 összesen 12 európai országból és 12 Kanadából.

Résztvevő országok

(Magyarország csak "lentről nézheti"...) 

Mindegy.

Akkor is ez valami fantasztikus alkotás - amire büszke lehet(ne) minden ember.


4 megjegyzés:

  1. Csodálatra méltó, mint a világszerte nyomor.A kettöt nem kivánom egymással szembeállitani, de bennem felmerül a kérdés sokszor, sajnálom azt itt leirni. Lehet hogy megöregedtem és prioritásokat máskép állitom sorba.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hej de szívesen beszélgetnék veled erről...Az ember fejéen sok gondolat kavarog, pozitív és negatív... Amúgy meg, úgyse mi döntünk (szerintem). El van ez már rendezve, és mi ebben a színházban csak nézők vagyunk.

      Törlés
  2. Hát valami szerint történik minden, nem véletlenül.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem is....
      Csoda tudja, tán jobb, ha nem tudjuk, nem ismerjük a forgatókönyvet.....

      Törlés