2022. január 13., csütörtök

Polarnacht (Sarki éjszaka)

Bocsánat - ez a videó német nyelvű - de csodálatosa táj, amit megmutat... És talán a képek önmagukért beszélnek, nem is olyan fontos ez esetben a szöveg...Megnézném egyszer, de eszembe nem jut oda vágyakozni hosszabb időre - sarki fény ide, meg oda...


"Amikor télen a nap hosszú időre eltűnik az Északi-sarkkörtől északra, a sötétség és a hideg uralja a földet. De a természet meglepően jól megbirkózik vele. Az Észak-Skandináviában élő növények és állatok változatos képességekkel alkalmazkodtak az extrém körülményekhez...."

A  Föld két sarkán gyakorlatilag fél évig tart a nappal, és fél évig az éjszaka. Az északi sarkon március 21-e táján kel fel és szeptember 23-a környékén nyugszik le a Nap. A délin fordítva. Tehát a sarkokon a Nap évente csak egyszer kel fel, és csak egyszer nyugszik le.

Nézd meg ezt is, gyönyörű !




2 megjegyzés:

  1. Az egyik unokám most ösztöndíjjal Finnországban tanul. Már jelentette, hogy jelentkezett egy lappföldi kirándulásra, nagyon szeretné megnézni az északi fényt. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Néha kicsit irigylem fiatalokat. Ma már előttük és többnyire nyitva az egész világ. Menjen csak! Annyi szépség van ! (Majd elég lesz, ha öreg korára kezdi észrevenni a csúfságokat...mint én...)

      Törlés