2022. január 20., csütörtök

Morzsás kenyér

Szeretek kísérletezni és nem szeretek pazarolni, főleg élelmiszert nem dobok ki. Ha egy mód van rá, átalakítom. És módot mindig találok....Kaptam kifliket. Nem szeretem a bolti péksüteményeket, valami elképesztően ócska termékek - így aztán megszárítottam és prézlinek ledaráltam. Igenám, de  azt mindig át szoktam szitálni, mert  csak a finom szemcséjű morzsával panírozik. Így aztán most is maradt egy jó marokra való nagyobb  méretű morzsa. Mi legyen vele ?

Épp ezen a napon terveztem kenyeret sütni - gondoltam, kísérletképp belekeverem a kenyér-tésztába. Ez is történt. Ilyen lett az eredmény:



Meg kell mondjam, nagyon finom. Persze nem csak a zsemlemorzsa látszik benne, hanem a sokféle mag is, amivel én rendszeresen feldúsítom, fűszerezem, a kenyérkémet. Jó ötlet volt, fogom alkalmazni a jövőben is. Ajánlom kipróbálását az esetleg ide tévedő kenyér-sütőknek.



14 megjegyzés:

  1. Nagyon szép! Élesztővel vagy kovásszal sütöd? Helga

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Többnyire élesztővel, de próbálkoztam már kovásszal is. Nekem az kicsit macerás, mert az egy kg. lisztből sütött kenyér kb. 12-14 napig elég nekem, s addig dédelgetni kellene a kovászt.

      Törlés
  2. Nagyon szép lett a kenyered, egészséges, és biztos, hogy nagyon finom is. És tudod hogy mi van benne 😊.
    Jó ötlet volt a morzsa újrahasznosítani. A zsemlemorzsát mi sem veszünk a boltban, mindig, a mai napig mi csináljuk szárított kenyérből.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is örülök ennek a morzsás ötletnek, próbálkozás volt, de máskor is fogom csinálni, ha a helyzet úgy hozza. Amúgy meg a morzsát én is magamnak csinálom, nem veszem.
      Nyáron a pici konyhát átmelegítő gázsütő miatt néha nem sütök, hanem veszek bolti kenyeret....Hát rettenetes, miket árulnak. Nem bírnám azt sokáig enni... Én már több mint 30 éve magam sütöm a kenyeremet.

      Törlés

      Törlés
  3. Nagyon szép a kenyered és finom lehet ! Hasznos ötlet mikor morzsát csinálok a megmaradt péksüteményekből átszitálás után én is a nagyobb darabokat félreteszem , azokat olyankor használom fel ha beáztatott zsömlét használok és ezzel kiegészítem. Legközelebb teszek egy próbát én is az ötleteddel. Egyszer a kenyér receptedet is leírhatnád:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nyugodtan próbáld ki, nem fogsz csalódni.
      Leírom majd a receptemet - de őszintén szólva semmi különlegesség nincs benne: liszt, víz, só, élesztő.... és hozzá a magok, ill. kb. 3 óra itthon tartózkodás.

      Törlés
  4. Még áruld el milyen módon tárolod a kiszáradás ellen. 3-4 nap után agy száraz lakásban már nem lehet frissnek nevezni. Persze függ attól is milyen kenyérröl van szó

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó hát én lefagyasztom !!! Egy kiló lisztből sütött kenyér 2 -néha 3 hétig is elég. Miután megsült és kihűlt, felszeletelem és a fagyasztóban tárolom. Vagy a mikróban, vagy a grillezőben melegítem, ill. készítek belőle piritóst.
      A fenti képen a fél adag látszik már felszelve. Egy kiló lisztből két ilyen kenyérke lesz, 24-25 szelet kenyér + a 4 sercli (! remélem tudod, mi az ???) lesz....

      Törlés
  5. Serzli? Hát hogyne, szeretem mindig ropogósan. A lefagyasztást ismerem. De szeletelve jó ötlet, mert akkor annyi szeletet veszel elö 1 kilós kenyér helyett, amennyi pillanatnyilag kell. Mert a kiló kenyér felmelegitve a micróban nem fogy el egyszerre ès kiszárad pár nap után. A jó pap is holtig tanul, tartja a közmondás. Köszönöm a választ.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, ha jó tippet tudtam adni - próbáld ki, rá fogsz jönni, hogy a jobb minőségű kenyerekkel simán lehet ezt tenni. Nem véletlenül hangsúlyoztam a "jó minőséget" - mert bizony vannak kenyerek (legalábbis M.O.-on), melyek szerintem az elkészülésük után pár órával se élvezhetők. No azokkal ezt nem lehet megcsinálni.

      Törlés
  6. Ha már a házi kenyérnél vagyunk, tegyünk emlitést egy jó házi zsiroskenyérröl amelynek izét most is érzem. Házi zsir és házi kenyér nagyszerü párositás gyerekkorom emlékeiböl. Sajnos a házi zsir itt nálunk hiányzik annyira kiszoritotta a zsirt a koleszterin gyógyszer lobby.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És hentesnél se kapható zsírszalonna ? Mert én többnyire azt veszek s magam itthon kiolvasztom, így lesz töpörtyű is meg jó minőségű zsír is. Igaz manapság már zsírszalonnát se lehet mindenhol és mindig kapni, illetve óvatosnak kell lenni, milyen zsírszalonnát és hol veszel - mert én is rosszul jártam a legutóbbi vásárlásnál.
      Lásd: https://aranyosfodorka.blogspot.com/2021/11/hat-ez-mi-volt.html

      Törlés
  7. Azt hiszem falusi paraszt hentesnél még fellelhetö, vagy a vágóhidon, ahogy mesélik. Egy kisèrletet megérne.
    Kenyerek egyébként szinte „házi“ minösègben kaphatók számtalan változatban.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Próbáld ki ! Egy kis adag töpörtyűtől még egy fogyókúrásnak sem kell félnie (szerintem) - aztán ha ízlik, a próba ismételhető, ha nem, feledhető.
      Bevallom, nem próbáltam végig az itthoni kenyereket, lehet hogy a drágábban között azért van ehető - de nekem a saját gyártmány ízlik a legjobban.

      Törlés