2022. május 4., szerda

Pénzügyek - jövőképek

(Olvasd el a végén th kommentjét  is !)

https://www.pecsma.hu/hirzona/ennyi-most-az-atlagkereset-magyarorszagon/

Igazából nem is tudom, miért is másoltam be ide alább ezt a pár sort,  és a végén miért kezdtem el gondolkodni életem értelmén.... Nem sok értelme van... A számok, igen, a számok valahogy "megbabonáztak" - úgy érzem ez már nem az én világom, s ami jön, az még kevésbé lesz az....

... a Központi Statisztikai Hivatal tájékoztatása szerint februárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 546 000 forint volt,... 

A prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélkül számolt rendszeres bruttó átlagkereset 445 000 forint volt, ....

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 31,7 százalékkal nőtt 363.100 forintra.... 

A bruttó kereset mediánértéke (=statisztikai középérték) 378.100 forint volt......

40 év egy helyen letöltött munka után az én nyugdíjam 168.000 forint. 30 évre visszamenően be tudok számolni a kiadásaimról, tekintve, hogy pénztárkönyvet vezetek... Kétségtelen, van egy 22 éves autóm, 2 macskám és 1 lakásom. (Az első kettőt luxusnak minősítem.) És tisztában vagyok azzal, hogy sokaknak még ennyi nyugdíja (netán jövedelme) sincs. 

Mégis azt érzem, nem érte meg a 40 évnyi gürcölés. Bánt, hogy a szeretteimnek csak afféle "jelképes" ajándékot tudok venni - nem mintha rá lennének bármire is szorulva - de mégis. Az ember szeret(ne) adni...de ha nem tud ? És ha szeretné mondjuk a sok évtizedes nyílászáróit lecseréltetni, de ezt se tudja - akkor azért kissé elszomorodik. Az autócsere meg tényleg a mesék birodalmába való álom.

Hát kérem én ide jutottam, vagy itt állok. Állok és gondolkodom azon, érdemes volt-e  úgy élni, ahogy éltem. De mit kellett volna tennem másképp ? Ki gondolta volna 50-60 éve,hogy ide jutunk? 

Igaz férjhez mehettem volna egy milliomoshoz, nyerhettem volna valami szerencsejátékon, örökölhettem volna vagyont - de hát valamiért "egyik se jött be". Nos, akkor ezzel kell megelégednem, ami van. 

De kedves fiatalok, kellőképp felhívta valaki a ti figyelmeteket, a veszélyekre ? Legyetek nagyon észnél, kezdjetek el első munkanapotoktól spórolni, mert nektek még ennyi "állami juttatásotok" sem lesz, mint nekem. És aki nem gondol  erre, az komoly bajba fog kerülni. (Ja, ezt az üzenetet, "csak úgy az űrbe" küldöm, mert nyilván egyetlen fiatal se olvassa a blogomat...) 

Mindenesetre a keserű gondolataimat egy "jó" hírrel zárom:  újabb kegyelemkenyér morzsát kaptunk, meghosszabbították az árstopot. Ehetünk csirkemellet és vehetünk pl. kristálycukrot... (hogy megédesítsük keserű szájízünket.)... már, ha van a boltban, mert tegnap késő du. pl. a Li-ben egy csomag cukor sem volt....

(Na de nyugtával dicsérd a napot, - mondja a jó magyar közmondás - mert lehet, hogy fél év múlva még drága pénzért se lesznek ezek kaphatók.)



4 megjegyzés:

  1. Igazad van , sajnos saját életemből is tudnék keserű statisztikát írni de inkább nem! A végén ahogy írod hogy a fiatalok nem olvasnak az jutott eszembe hogy ez olyan mint mikor szülői értekezleten mindig azok a szülők voltak jelen akiknek nem volt gond a gyerekeikkel!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olyan sokat töröm a fejemet (de nem jutottam előbbre) - hogy az ember már mióta lakója ennek a Földnek és mi mindent "megélt" - és NEM tanult. Miért ilyen ostoba teremtmény ?????? Újra és újra ugyanabba a gödörbe lép bele és csodálkozik, hogy orra-bukik, és csodálkozik, hogy fáj...
      De nem tanul....és nem változik.

      Törlés
  2. Ebben a posztban is súlyos kérdéseket feszegetsz, amire rövid válasz nem adható.
    A fiatalok nem sokat tudnak a való életről, az iskola se, és a család se neveli őket arra. Nem tanulnak pénzügyeket, háztartástant, főzni, helyette ötször meg kell tanulniuk az évszámokat, mikor melyik király... Az iskolák többségében tekintélyuralom van, a diák nem fejtheti ki a tanárral ellentétes véleményét.
    A nyugdíjrendszer: úgy rossz, ahogy van. Kiosztó-felrovó rendszer, vagyis ami ma bejön, holnap kimegy (kiegészítve máshonnan, mert nem elég). A kormányaink semmit se tettek azért, hogy a befizetéseknek köze legyen a kifizetésekhez, így a befizetőnek nem érdeke, hogy nagyobb legyen az összeg. Az Orbán kormány a magánnyugdíjpénztári összegek einstandolásával és eltapsolásával nagyot rontott a nyugdíj helyzeten.
    Az általad kiemelt statisztikai számok pedig úgy hazugak,ahogy vannak. Mai Népszava cikkből vettem: A héten a GKI Gazdaságkutató elégelte meg a közvélemény félrevezetését a magas átlagkeresetekkel – nem először és nyilván nem utoljára. Egyszer már megígérte a hivatal, hogy isten bizony, mostantól beleszámítja az átlagba az öt főnél kisebb vállalkozások alkalmazottainak bérét is, ha már a vállalkozási szférában foglalkoztatottak majdnem kétharmada ebben a körben dolgozik, de valami mindig visszatartja a nemzet statisztikusait ettől a lépéstől. Így aztán egyötöddel jobb adatok jönnek ki, 210 ezer forint helyett 268 ezer forintos nettó átlagbér. A teljesség kedvéért meg kell említeni, hogy miként a csúcsvezetők sokmilliós fizetései is felfelé húzzák az átlagot, úgy Budapest, Pest megye és Győr környékének magas kereseti adatai is emelik azt, holott a települések 87 százalékában kevesebbet kerestek az emberek az országos átlagnál. Vagyis az átlagbér háromszorosan is torzított adat.

    Mindent egybevetve, nálunk a statisztikai trükkök ugyanolyan makacs dolgok, mint a tények, amiket elfednek velük.

    th

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zűrös-zavaros itt minden - mert ahol hazugság van, ott hellyel-közzel sötétség is van...Ma ezt olvasod, holnap azt - képtelen vagy eligazodni és a végén képtelen vagy hinni bármit is. Még az igazságot se...mert hátha mégse....

      Törlés